Székelykapuk a nagyvilágban - Felhívás

Az épülő új, Erdély épületegyüttes kiállításába megálmodott térképen a világon fellelhető székelykapukat szeretnénk megjeleníteni.
Szerző: Skanzen 2020. november 24.

skanzen_szekelykapu_felhivas.jpg

 

Székelykapuk a nagyvilágban 

Csatlakozzon Ön is a gyűjtéshez!

 

A Skanzen most készülő kiállításához gyűjtünk székelykapukhoz fűződő fotókat és személyes történeteket egy nagy, globális térképen való megjelenítéshez. A térkép az épülő új, Erdély épületegyüttes állandó kiállításának része lesz. 

 

Ha Önnek vagy az általa képviselt önkormányzatnak, civil szervezetnek van székelykapuja, vagy ismer olyat, akinek van, esetleg birtokában van olyan fotóknak, adatoknak, amelyek székelykapuhoz fűződnek, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba! Nem csak régi építésű, hanem akár a közelmúltban épült székelykapukra is kíváncsiak vagyunk. 

 

Ehhez kérjük, alábbiakat küldje meg nekünk emailben:

 

1. A címet, ahol a székelykapu található: település, utca, házszám. (A kiállításban csak a településnév szerepel, a pontos címet a nyilvántartásba vételhez kérjük.)

 

2. Ki és mikor készíttette a székelykaput? (Ha ismert.)

 

3. Mit tud a készítés körülményeiről?

 

4. Mit jelent az Ön számára ez a székelykapu?

 

5. Miért ilyen kaput állíttatott Ön vagy a korábbi tulajdonos?

 

6. Milyen motívumok láthatók a székelykapun?

 

7. Miért ezeket választotta?

 

8. Kérjük, írja meg a székelykapun olvasható szöveget.

 

9. Miért ezt a feliratot választotta?

 

10. Kérjük, mellékeljen fotókat is az emailhez!

 

11. Az Ön neve és elérhetősége

 

skanzen_szekelykapu_felhivas_2.jpg

2000-ben készült székelykapu

 

Milyen célra fogjuk felhasználni a gyűjtött adatokat?

A múzeum egy virtuális térképet készít, melyen az egész világon fellelhető székelykapukból szeretne minél többet megjeleníteni (ezért Erdélyen és Magyarországon túl várja az amerikai vagy ausztrál magyar diaszpóra felől érkező beküldéseket is). A tervek szerint egy folyamatosan bővülő adatbázist hozunk létre, melyhez később is lehet csatlakozni. A térkép a Szabadtéri Néprajzi Múzeum állandó kiállításában fog megjelenni. Az Ön személyes adatait az adatvédelmi előírásoknak megfelelően kezeljük. 

 

A beküldéseket erre az emailcímre várjuk:

szekelykapu.skanzen@gmail.com

 

Székelykapuk az otthonokban

Lakásdíszként vagy egyéb tárgyként funkcionáló, kisebb székelykapukat ábrázoló tárgyakat vagy ezekről készült fotókat és személyes történeteket is gyűjtűnk. A "Székelykapuk az otthonokban" felhívás ITT érhető el.

Skanzen Erdély Erdély épületegyüttes felhívás gyűjtés székelykapu székelykapuk


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

A test határai

2020-ban Határtalan Skanzen címmel tematikus évet rendeztünk, amely sok szempontból járta körbe a határ kérdését. Idén tovább bővítettük a témakört, és új időszaki...