Múzeumi Oktatási és Képzési Központ

A Skanzen intézménye a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ a hazai múzeumok szakmai mozgatórugójaként országos szakmai hálózatot működtet, szakmai továbbképzéseket, konferenciákat szervez, módszertani anyagokat fejleszt.
Szerző: 2015. december 27.

A 2006-ban alapított Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) egyik igazgatóságaként működik Szentendrén. Tevékenységeit 2008-2013 között a „Múzeumok Mindenkinek” Program – (MMP) Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés keretében kiemelt projektként valósította meg a Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatásával. (TÁMOP – 3.2.8/A/08/2008-0002).
A Múzeumi Oktatási és Képzési Központ az MMP projekt 2014. március 1-től kezdődött fenntartási időszakában is folytatja szerteágazó szakmai tevékenységét.

 

Célunk
A kompetenciaalapú oktatás számára sokkal több lehetőség rejlik a múzeumokban, mint amit ma az oktatási intézmények kihasználnak. A Múzeumi Oktatási és Képzési Központban arra törekszünk, hogy a múzeum, mint az egyik legfontosabb iskolán kívüli oktatási helyszín, elnyerje méltó helyét a közoktatásban.

 

Célcsoportjaink
Tevékenységeinket és szolgáltatásainkat alapvetően két fő célcsoport – a közoktatásban dolgozó pedagógusok és múzeumi szakemberek – számára alakítottuk.
A legfontosabb „múzeumhasználók” a pedagógusok, akik óvodákban, általános és középiskolában, szakiskolákban, gyógypedagógiai intézetekben és egyéb, oktatási és nevelési intézményekben dolgoznak, mint nevelők, szaktanárok, oktatási intézmények vezetői.
Ahhoz, hogy a pedagógusok valóban hasznosnak érezzék a múzeumi foglalkozásokat, elengedhetetlen a múzeumok és múzeumi szakemberek felkészítése a pedagógusok és a diákok múzeummal szembeni elvárásaira, a  „jövő múzeumának” kihívásaira.

 

Tevékenységeink
- akkreditált pedagógus-továbbképzések
- akkreditált múzeumi szakemberképzések
- kihelyezett képzések
- e-learning képzések
- kutatások
- módszertani fejlesztések
- országos múzeumi koordinátori hálózat működtetése
- disszemináció (kutatási eredmények, módszertani fejlesztések megjelentetése)
- kulturális rendezvények szervezése
- múzeumi a' la carte - kiállítások, múzeumi foglalkozások országos adatbázisának működtetése

 

Tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása
Célunk, hogy minél szélesebb körben megosszuk tudásunkat, ezért ingyenes szaktanácsadással, honlapunkról ingyenesen letölthető módszertani segédanyagokkal, kutatásokkal, külföldi és hazai sikeres projekteket bemutató cikkekkel, tanulmányokkal állunk az érdeklődők rendelkezésére.
Elektronikus hírlevünkben a MOKK és a hazai múzeumi élet aktuális eseményeire, újdonságaira,érdekességeire hívjuk fel a figyelmet.

 

Eredményeink
A Múzeumok Mindenkinek kiemelt projekt és a más EU-s projektek eredményeként az iskolák és múzeumok kapcsolatának eddig soha nem látott mennyiségi és minőségi változása zajlott le az elmúlt négy évben. Jelentősen megnőtt a múzeumok korszerű használatával kapcsolatos ismeretekkel rendelkező pedagógusok és múzeumi szakemberek száma a MOKK felnőttképzései nyomán.
Az iskolák felől érkező igények újszerű múzeumpedagógiai programok kifejlesztését indukálták a múzeumokban, amely módszertani megújulást és új megközelítési szempontokat eredményezett, hosszú távú hatása rendkívül kedvező az élethosszig tartó, és az élet minden területére kiterjedő tanulás folyamatában.
Országos szinten szemléletváltás indult el az iskolák és a múzeumok együttműködése során. Megnőtt a szervezetten érkező, és a programokra már előzetesen a múzeumok munkatársai közreműködésével felkészített diáklátogatók száma. A múzeumi programok lezáró, befejező, (már az iskolai munka keretébe ágyazott) része elmélyítette a múzeumokban szerzett tudást, a résztvevőket további ismeretszerzésre serkentette, és újabb múzeumlátogatásra késztette.

MOKK Múzeumi Oktatási és Képzési Központ múzeumi módszertan múzeumi kutatások múzeumi képzések


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Skanzen Love Tour pároknak

Randizzatok a Skanzenben vagy éljétek át újra az ismerkedés pillanatait! Ismerkedés, párválasztás, esküvő - Önállóan játszható, pecsétgyűjtő túra.
Szolgáltatások

Rendezvényhelyszínek

Számos zártkörű rendezvénynek adhat helyet a Skanzen. Csapatépítő vagy családi nap, céges rendezvény, konferencia, esküvő esetén is ideális választás lehet múzeumunk.