Múzeumpedagógiai Életműdíj Káldy Máriának

Káldy Mária, a Skanzen egyik alapító és egyben oszlopos tagja kaphatta meg a Múzeumpedagógiai Életműdíjat az idei Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón.
Szerző: Skanzen 2017. szeptember 26.

kaldymari.jpg

 

A múzeumpedagógia legrangosabb hazai elismerésének számító Múzeumpedagógiai Nívódíjat és a múzeumpedagógusok kiemelkedő egyéni munkájának elismeréseként járó Múzeumpedagógiai Életműdíjat Dr. Vígh Annamária, az EMMI Közgyűjteményi Főosztály főosztályvezetője és Dr. Cseri Miklós, a Skanzen főigazgatója adta át a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban megtartott 15. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón 2017. szeptember 25-én.

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2003-as alapítása óta a legrangosabb szakmai díjnak számít a hazai múzeumpedagógiai szakmában. Azokat az intézményeket illeti az elismerés, amelyek a díjátadást megelőző évben létrehozott múzeumpedagógiai programjaikkal, kezdeményezéseikkel kimagasló teljesítményt értek el a múzeumi ismeretátadás terén. Az elismerés átadására minden évben az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón kerül sor, amely egyúttal a Múzeumok Őszi Fesztiválja kulturális programsorozat nyitórendezvénye is. Az alapításának 50. évfordulóját ünneplő Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Múzeumi és Oktatási Módszertani Központ által szervezett ünnepi eseményen három muzeális intézmény részesült Múzeumpedagógiai Nívódíjban, két intézmény képviselője pedig elismerő oklevelet vehetett át.

 

Múzeumpedagógiai Nívódíjat kapott a Móra Ferenc Múzeum „A múlt érintése” projektje, ami nem pusztán egy tapintható tárlat és a hozzá kapcsolódó foglalkozás, hanem élményt és tanulási lehetőséget nyújt a vakok és gyengén látók számára, akik hallás és tapintás, illetve szaglás révén kerülhetnek közelebb a témaként választott 19. századi paraszti életmódhoz.

 

Múzeumpedagógiai Nívódíjas program lett a Szépművészeti Múzeum Magyar Nemzeti Galéria „Switch ON” című kezdeményezése, amelynek célja a kreatív fiatalok ösztönzése közel fél éven keresztül, heti rendszerességgel. A fiatalok lehetőséget kaptak a múzeumtól arra, hogy a képzőművészeti alkotásokról szóló gondolataikat és érzéseiket saját ötleteik alapján adhassák közre, és olyan programok valósulhassanak meg, amelyek kimondottan a saját korosztályuk számára válhatnak vonzóvá.

 

Díjazott lett továbbá a Soproni Múzeum „A Macskakő Gyermekmúzeum és Közösségi Tér állandó kiállítása az Eggenberg-házban” koncepciója, ami egyedülálló módon valósítja meg a jelenben minden múzeum jövőképét: egyszerre tölti be nemcsak a tudományos feldolgozó, ismeretátadó, hanem az aktív közösségi- és szabadidős tér szerepeket is.

 

A szakmai zsűri döntése alapján elismerő oklevelet vehetett át és különdíjban részesült a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ Helytörténeti Múzeum „Múzeumi ovi, ahol a mese valósággá válik – Barangolások múltban-jelenben” programja, amely azzal emelkedik ki a többi program közül, hogy egyszerre tölti be nemcsak a tudományos feldolgozó, ismeretátadó, hanem az aktív közösségi- és szabadidős tér szerepeket is.

 

Elismerő oklevelet és ezzel együtt a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ) által támogatott különdíjat kapott a Vasi Múzeumbarát Egylet „Városi staféta és helytörténeti vetélkedő” programja, amely kezdeményező módon bővítette és újraértelmezte a múzeumot segítő társadalmi szervezet szerepét, emellett az élő interpretáció, az aktív programok, a városi helyszínek, mind a színes, érdekes és élményszerű tudásátadást bizonyították.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított, és első ízben 2013 óta odaítélt Múzeumpedagógiai Életműdíj kétévente kerül átadásra, szintén az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó keretében. A díj méltó elismerést jelent a több évtizede a pályán lévő szakemberek számára, akik saját múzeumi kereteiken túlmutató, kimagasló szakmai eredményeket értek el. Gyakorlati tevékenységük mellett kutatásokat végeznek, publikálnak, előadásokat tartanak, oktatnak, segítik a hazai múzeumpedagógiai szakma módszertani megújítását, és hatásuk jelentős a hazai múzeumi életben.

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum számára külön öröm, hogy 2017-ben a múzeum egyik alapító és egyben oszlopos tagja kaphatta meg a Múzeumpedagógiai Életműdíjat. Káldy Mária 1974 óta dolgozott a Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársaként, és 30 éven át irányította az intézmény közművelődési tevékenységét, 2007 és 2016 között a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatói feladatait is ellátta. A látogatóbarát múzeum koncepciójának egyik megálmodója és megvalósításának elkötelezett híve a mai napig is. Számos elismerés tulajdonosa, többek között 1998-ban Móra Ferenc díjat, 2007-ben Életfa díjat, 2010-ben a MOKK csapatával Múzeumi Nívódíjat kapott, 2015-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

 

Az ünnepélyes díjátadó után kezdetét vette a „Ez nem utópia! – Fejlesztések a jövő múzeumáért” című szakmai konferencia, amelyen résztvevők betekintést nyerhetnek a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP 3.3.3 VEKOP-16-2016-00001 projekt eddig elért és további várható eredményeibe a projekt múzeumi komponensére vonatkozóan.

Letölthető sajtóközlemény

További információ

Balogh Enikő rendezvényszervező

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Tel: +36 70 682 54 90

e-mail: balogh.eniko@sznm.hu

web: www.oszifesztival.hu

MÖF Múzeumok Őszi Fesztiválja Múzeumpedagógiai Évnyitó Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó Múzeumpedagógiai Nívódíj Káldy Mária Múzeumpedagógiai Életműdíj


Kapcsolódó cikkek
Szolgáltatások

Csapatépítés

Csapatélményt, kreativitást és játékos szórakozást ígér mindenkinek útvesztőkkel, rejtélyekkel, kalandokkal teli outdoor csapatépítő programunk.
Látogatás

Tematikus tárlatok

Múzeumunk fontos 20. századi témákat is feldolgoz. A paraszti társadalom felbomlásának, a dél-dunántúli lakosságcserének és a málenkij-robotnak is szenteltünk egy-egy tárlatot.

Intézményeink