Ha kivágsz egy fát, ültess helyette 1500-at!

Újabb fákat ültett a Skanzenben a Rotary Klub, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezet megóvásának fontosságára.
Szerző: Skanzen 2017. november 02.

skanzen_rotaryklub_faultetes.jpg

 

Az idén 50 éves szentendrei Skanzenben több száz magyar Rotary Klub tag mintegy 1 500 fát ültetetett el október 28-án, ezzel is részt vállalva a Rotary világméretű kezdeményezésében, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezet megóvásának fontosságára.

Ez évben a Rotary világszervezet 1,2 millió tagja felvállalta, hogy a világ 200 országában minden Rotary Klub tag ültet egy-egy fát, ezzel is kifejezve a környezetvédelem iránti elkötelezettségét és jó példát mutatva szűkebb hazájában. A program előzményeként júliusi magyarországi látogatásán Ian Riseley világelnök jelképesen az első fát a Skanzenben ültette el.


A Szabadtéri Néprajzi Múzeum természetvédelmi övezetben helyezkedik el, így különösen fontos területén a flóra és fauna védelme, a faállomány pótlása.  A faültetés során az önkéntesek még arra is figyeltek, hogy a múzeum nyolc tájegységében, az ott található kiállításokban megjelenő hazai vidékekre jellemző fafajták kerüljenek a földbe, így például a Felföldi Mezőváros tájegységben a Gönczi magyar kajszibarack.

 

skanzen_rotaryklub_balintgazda.jpg


A rendezvény díszvendége az idei Príma Primissima díjra jelölt Bálint György, mindenki Bálint Gazdája volt, aki mint Rotarysta és mint kertész szakember jelenlétével és szakértelmével segítette a kezdeményezést.


Az egész napos programon az ország 53 Rotary Klubja egy-egy régió speciális ételkölteményével kedveskedett a faültetésben résztvevő aktivistáknak. A bográcsba került igazi hagyományos szentesi lecsó, miskolci pincepörkölt, nyírségi töltött káposzta, de mosoni szarvaspörkölt és pilisi vaddisznópaprikás is. A négy földrészről, több mint 10 országból hazánkba érkezett Rotary cserediákok nemzetközi paprikáskrumplit főznek. Megalakult a „Rotary Hazai Ízek Rajongói Köre”, amely az ételköltemények mellett egy igazi hungarikum, a pálinka jó hírét is szeretné öregbíteni.


Az esemény legfontosabb üzenetét jól kifejezi a Rotary és egyben a faültetés jelmondata is: „Making a difference!” azaz „Változtatni a világon!”

Skanzen Rotary Rotary Klub faültetés


Kapcsolódó cikkek
Szolgáltatások

Rendezvényhelyszínek

Számos zártkörű rendezvénynek adhat helyet a Skanzen. Csapatépítő vagy családi nap, céges rendezvény, konferencia, esküvő esetén is ideális választás lehet múzeumunk.
Látogatás

Gyermek-élménypontok

Mesekert? Bábszínház? Gyerekgazdaság? Fotóműhely? A gyerekek számára a múzeum igazi játszótérré válhat. Fedezzétek fel együtt, hozzátok el a családot ebbe a csodavilágba!

Intézményeink