Junior Prima díjat kapott munkatársunk

Aranyos Sándor, a Skanzen muzeológusa lett az idei év tíz Junior Prima díjazottjának egyike. A díjat 30 év alatti fiatal tehetségek kapják meg szakmai munkájuk elismeréseként.
Szerző: 2015. november 04.

 

Aranyos S.jpg

Aranyos Sándor a Debreceni Egyetem Néprajz Tanszékén végzett néprajz-muzeológia szakon. 2007 óta folyamatosan gyakornoki vagy állandó munkakapcsolatban áll különböző szabadtéri vagy termes múzeumokkal. 2011-ben a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ disszeminációs referenseként, kommunikációs munkatársaként az ország számos kisebb-nagyobb múzeuma és a Skanzen közötti kapcsolatot erősítette, fejlesztette. 2012-től 2 éven keresztül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tagintézményeként működő Szennai Skanzen szakmai vezetői feladatait látta el. Munkájának köszönhetően az intézmény látogatottsága 2 év alatt nemcsak jelentősen emelkedett, hanem a zselici ökoturisztikai fejlesztés központi részeként hazánk első ökomúzeumaként működik. A szabadtéri gyűjtemény ökomúzeumi küldetése a permakulturális gazdálkodási és gondolkodási rendszerben valósul meg.

Munkája során kiemelt figyelmet szentel a hazai kulturális értékek 21. századi hasznosítására. Hiszi és vallja, hogy a hagyományos kultúra egyes elemeit csak úgy lehet a társadalom számára befogadhatóvá tenni, ha napjainkra ültetjük át a már elfeledett tudáselemeket.

2014-ben a CANEPAL nemzetközi projekt kapcsán a Skanzen 2 nagy kiállításának (A bárányok nem hallgatnak, Bárány a konyhában) rendezési munkáiban kiemelt szerepet játszott, illetve Arcvonások címen animációs filmek rendezője, kurátora volt.

Elsősorban múzeumi menedzsment, illetve jelenleg a hazai és nemzeközi gyűjteményi rendszerek (digitális és raktározási, logisztikai) megismerése, adaptálása, alkalmazása teszi ki jelenlegi munkájának jelentős részét. 

Számos publikációja jelent meg, a hazai és a nemzetközi konferenciák aktív résztvevője. Az elméleti, gyakorlati múzeumi munka mellett, kutatási területe a 2. világháború utáni lakáskultúra, építészet, életmód.

Jelenleg munkája mellett a Debreceni Egyetem doktorandusz hallgatója, ahol disszertációját kis múzeumi menedzsmentből írja. 

junior prima aranyos sándor permakultúra


Kapcsolódó cikkek
Tanulás

Heted7 Tábor 2019

Várjuk a 6-12 éves gyerekeket nyári napközis táborainkba, ahol a Skanzen egyedi lehetőségeit kihasználva tartalmas és szórakoztató időtöltést kínálunk.