Konyhai kalandozások Európában

Miért ad ki szakácskönyvet egy múzeum? És ha már kiad, miért bárány- és juhételeket válogat össze?
Szerző: 2014. október 23.

A Skanzen mindig is fontosnak tartotta, hogy kiállításain túl is bemutassa a népi életmód valamennyi elemét, köztük a gasztronómiát is. Sőt mi több, mindezt használható formában igyekezett megtenni. Így a Skanzen Bárány évében bárány- és juhételek receptjeit gyűjtötte össze Európa-szerte, bízva abban, hogy ezen ételek elkészítése örömet szerez szakácsnak és vendégeinek, s az étkezés során együtt töltött idő igazán értékes lesz. A könyv tehát azoknak szól, akik szívesen főznek, akik szeretik a változatosságot a konyhában.

 A bárány évszázadokon keresztül az egyik legfontosabb húsféle volt az európai konyhában. A 20. században azonban sokat vesztett jelentőségéből, még akkor is, ha bizonyos régiókban ma is általános és kedvelt fogások születnek bárány- vagy juhhúsból. Ki ne hallott volna a bárány kebabról, az angol báránysültről vagy a magyar birkapörköltről? Európa számos régiójában jellegzetes, tradicionális ételek készülnek juhhúsból akár hétköznapokon, akár ünnepek alkalmával. Talán a legismertebb a húsvéti bárány készítése, számos országban ma is elképzelhetetlen a húsvéti asztal báránysült nélkül.Szakácskönyvünkben európai országok receptjeit gyűjtöttük csokorba, felhasználva a legegyszerűbb, de mégis változatos alapanyagokat, fűszereket, mely a Canepal: Kultúra és természet: a juhtartás és pásztorkodás európai öröksége c. nemzetközi projektben jött létre. Könyvünkben a programban résztvevő országokban (Franciaország, Görögország, Lengyelország, Bulgária, Észtország, Spanyolország, Magyarország) gyűjtött receptekből válogattunk. Nemcsak arra törekedtünk, hogy a lehető legpontosabban fogalmazzuk meg az ételek hozzávalóit, az elkészítés módját, de az ételek történetéről, hagyományairól is mesélünk.Kapcsolódó cikkek
Tanulás

Megrendelés

Így rendelheti meg óvodai, iskolai csoportos foglalkozásait (árak, megrendelőlap, kiegészítő információk stb.)
Látogatás

1967-es életmódtárlat

Panel, kockaház, otthonka, Gedeon bácsi - a Hé'67! című legújabb kiállításunk, Magtárban a Skanzen fennállásának 50. évfordulójához kapcsolódik.
A Skanzen

Faültetés a Skanzenben

Az ausztráliai Ian Riseley, a Rotary Club International frissen választott világelnöke a Skanzenben indította útjára világméretű faültetési akcióját.