Konyhai kalandozások Európában

Miért ad ki szakácskönyvet egy múzeum? És ha már kiad, miért bárány- és juhételeket válogat össze?
Szerző: 2014. október 23.

A Skanzen mindig is fontosnak tartotta, hogy kiállításain túl is bemutassa a népi életmód valamennyi elemét, köztük a gasztronómiát is. Sőt mi több, mindezt használható formában igyekezett megtenni. Így a Skanzen Bárány évében bárány- és juhételek receptjeit gyűjtötte össze Európa-szerte, bízva abban, hogy ezen ételek elkészítése örömet szerez szakácsnak és vendégeinek, s az étkezés során együtt töltött idő igazán értékes lesz. A könyv tehát azoknak szól, akik szívesen főznek, akik szeretik a változatosságot a konyhában.

 



A bárány évszázadokon keresztül az egyik legfontosabb húsféle volt az európai konyhában. A 20. században azonban sokat vesztett jelentőségéből, még akkor is, ha bizonyos régiókban ma is általános és kedvelt fogások születnek bárány- vagy juhhúsból. Ki ne hallott volna a bárány kebabról, az angol báránysültről vagy a magyar birkapörköltről? Európa számos régiójában jellegzetes, tradicionális ételek készülnek juhhúsból akár hétköznapokon, akár ünnepek alkalmával. Talán a legismertebb a húsvéti bárány készítése, számos országban ma is elképzelhetetlen a húsvéti asztal báránysült nélkül.



Szakácskönyvünkben európai országok receptjeit gyűjtöttük csokorba, felhasználva a legegyszerűbb, de mégis változatos alapanyagokat, fűszereket, mely a Canepal: Kultúra és természet: a juhtartás és pásztorkodás európai öröksége c. nemzetközi projektben jött létre. Könyvünkben a programban résztvevő országokban (Franciaország, Görögország, Lengyelország, Bulgária, Észtország, Spanyolország, Magyarország) gyűjtött receptekből válogattunk. Nemcsak arra törekedtünk, hogy a lehető legpontosabban fogalmazzuk meg az ételek hozzávalóit, az elkészítés módját, de az ételek történetéről, hagyományairól is mesélünk.



Kapcsolódó cikkek
A Skanzen

Robog a Skanzen!

A ROBOG A SKANZEN utazóprojekttel olyan településekre látogatunk vissza, ahonnan annak idején tárgyi és építészeti emlékeket gyűjtöttünk múzeumunkba.

Intézményeink