Önkéntesség

Legyen Ön is önkéntes csapatunk tagja! Kreativitás, közösség, feltöltődés.
Szerző: Skanzen 2019. március 21.

Csatlakozzon a Skanzen önkéntes csapatához! Szerezzen új ismereteket, tanuljon hagyományainkról, legyen tagja egy közösségnek, és vegyen részt a múzeum munkájában! 

 

Önkéntesség a Skanzenben

Skanzen Önkéntesség: Közösség - kreativitás - élmény! A Skanzen önkéntes csapata számos helyszínen erősíti a múzeum munkáját. Szinte valamennyi részlegén, változatos területeken próbálhatják ki magukat önkéntes segítőink. Évente minimum két közösségi programot, családi napot szervezünk kizárólag az önkéntesek számára: egy évnyitót és egy évzárót. Évről évre meghirdetjük azokat a területeket, melyeken szívesen fogadjunk önkéntesek segítségét a múzeumi munkában.

 

onkentesseg_2.jpg

 

Aktuális önkéntes lehetőségek

2019-ben a következő helyszínekre várjuk szeretettel az önkénteseket:

 

Önálló házak „üzemeltetése”

A múzeumban bizonyos házak csak akkor látogathatóak, ha azt önkénteseink üzemeltetik: kinyitják és bemutatják az adott kiállítást. Idén az Észak-magyarországi falu tájegységben a bodrogközi uradalmi Cselédház fog így működni, ami mellett a házhoz tartozó kert gondozására is lehetőséget biztosítunk.

- Ez a feladat vizsgához kötött. A felkészülésre minden lehetőséget megadunk (írásban, szóban, helyszínen), illetve április 13-ai önkéntes képzésünkön.

- Időpontja: keddtől vasárnapig, 9:00-től 17:00-ig

 

Múzeumi séta, tárlatvezetés

Előzetes felkészülés (önállóan és/vagy áprilisi képzésünkön) és vizsga után önkénteseink tájegységi sétát tarthatnak a Dél-Dunántúl tájegységben minden szombaton. A vezetést közösségi oldalainkon és az információs pultban előzetesen meghirdetjük.

- Időpontja: minden szombaton, előre egyeztetett időpontban

 

Aktív helyszínek üzemeltetésében való közreműködés

Aktív  helyszíneinken a látogató bekapcsolódhat valamilyen tevékenységbe, gyakorlati tudást szerezhet bizonyos témákban. Önkénteseink az alábbi helyszíneken tudják segíteni munkatársainkat:

- Dédanyáink konyhatitkai (Bagladi lakóház, Nyugat-Dunántúl tájegység):

Befőzés, tartósítás, ünnepi ételek készítése

- Háborús Konyha (Filkeházi lakóház, Észak-Magyarország tájegység):

Az idei évben az I. világháború emlékéhez kapcsolódóan a háborús konyhát fogjuk bemutatni - ezen a helyszínen ételkóstolókkal, praktikákkal.

- Játékudvar (Szalafői lakóház, Nyugat-Dunántúl tájegység): hagyományos népi gyerekjátékokkal (gólyaláb, vesszőkarika-dobálás stb.) ismerkedhetnek meg a látogatók

Időpontja: keddtől vasárnapig, 9:00-től 17:00-ig

 

Múzeumpedagógiai foglalkozások segítése

Lelkes, gyerekszerető önkénteseink különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokon segíthetik megismertetni a gyerekcsoportokkal népi kultúránkat, hagyományainkat.

- Időpontja: hétfőtől péntekig, előre egyeztetett időpontban

 

Rendezvényeken való közreműködés

A Skanzen rendezvényein különböző kézműves foglalkozásokra, programokra várjuk önkénteseinket.

- Időpontja: Ezeket a lehetőségeket emailben küldjük ki.

 

Látogatókísérő és informátor

A Skanzen közel 60 hektáros területén, 8 tájegységben különböző kiállításokat nézhetnek meg, különböző programokon vehetnek részt a látogatók. A bejárati épületben gyakran nehéz még a döntés, merre induljanak, mit érdemes megnézni kicsi gyerekkel, kamaszokkal vagy nyugdíjasokkal. Önkénteseink előzetes képzés és vizsga után ebben segíthetnek a múzeumba érkező látogatóknak és akár egy rövid sétára is elkísérhetik őket. Ez a feladatkör kitűnő lehetőség idegen nyelvek gyakorlására is, hiszen rengeteg külföldi érkezik a múzeumba.

- Időpontja: keddtől vasárnapig, 9:00-től 17:00-ig


Raktárrendezés

A Skanzen műtárgygyűjteménye több mint 50 000 darabot számlál és ez a mennyiség folyamatosan nő. Önkénteseink a tárgyak elhelyezésében, átrendezésében segíthetik gyűjteménykezelő kollégáink munkáját.

Időpontja: hétfőtől péntekig, 9:00-től 16:30-ig

 

Restaurátorok munkájának segítése

A restaurálásra váró tárgyak előkészítésében, tisztításában, apróbb feladatok elvégzésében tudnak segíteni ügyes kezű önkénteseink, ha vállalják, hogy rendszeresen, legalább kéthetente számíthatunk munkájukra.

- Időpontja: hétfőtől péntekig, 9:00-16:00-ig

 

Gyűjtemény-digitalizálás

A digitalizálás során kulcsszavazás, szótárrendezés, adatgazdagítás a feladat. A munkavégzés előfeltétele az érettségi megléte (szakirányú diploma előnyt jelent).

- Időpontja: keddtől vasárnapig, 9:00-től 16:30-ig


Kerti munka

A Skanzen közel 60 hektáros területén mindig van kertészeti munka, a veteményes és díszkertek gondozásától a gyümölcsfák metszéséig, évszaktól függően. (szerszámokat biztosít a múzeum)

- Időpontja: hétfőtől vasárnapig, előre egyeztetett időpontban

 

A tanyagazda munkájának segítése

A Nagykunsági Állattartó Tanyán élő magyar háztáji állatfajták körüli mindennapi teendőkben segíthetnek önkénteseink. A feladat többnyire fizikai munka (trágyázás, kazalrakás), amihez eszközt tudunk biztosítani (munkaruhát sajnos nem).

- Időpontja: hétfőtől vasárnapig, 9:00-től 17:00-ig

 

Gépjárművek, mezőgazdasági gépek tisztítása, karbantartása

Régi mezőgazdasági gépek, gépjárművek karbantartására, tisztítására keresünk lelkes, akár amatőr, de munkatapasztalattal rendelkező önkénteseket (nem szükséges gépészeti végzettség).

- Időpontja: hétfőtől péntekig, 9:00-től 16:30-ig

 

skanzen_onkentesseg_4.jpg

 

Mire jó az önkéntesség? Miért legyek én önkéntes?

"Sokan hiszik, hogy az önkéntesség a középkorú, unatkozó középosztálybeli háziasszonyok tevékenysége. Az önkéntesség a kutatások és a nemzetközi tapasztalatok szerint azonban sokkal szélesebb korosztályokat és társadalmi rétegeket érinthet. A gyerekek szocializációja, oktatása, nevelése során például fontos cél, hogy később közösségük aktív tagjaivá váljanak. A fiatalok, pályakezdők szempontjából előnyös, ha első munkahelyi gyakorlatukat segítő környezetben végzik, ahol a felelősséget még mások viselik helyettük. A fiatalok körében növekvő tartós munkanélküliség tendenciáit figyelembe véve még nagyobb a társadalmi felelősség: sokan karrierjük első állomásaként passzivitásba kényszerülnek. Különösen fontos a nők munkaerőpiacra való vissza- és bekerülésének elősegítése. A nyugdíjas önkéntesek számára a magány, a passzivitás és a betegségek elkerülésének lehetősége jelenthet motivációt. Emellett egyre több piaci szervezet figyel fel arra, hogy szakembereinek önkéntes munkára való ösztönzése elősegíti az alkalmazottak kreativitásának, munkakedvének növekedését, felfogható az alkalmazottak sokoldalúvá tételének egyik állomásaként, javítja a cég közösségen belüli reputációját, növeli a vállalaton belüli munkamorált."

(Forrás: Czike Klára - Bartal Anna Mária: Önkéntesek és nonprofit szervezetek / www.onkentesseg.hu)

 

Diákoknak: Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ)

Örömmel várjuk olyan középiskolás diákok jelentkezését is, akik érdeklődnek a népi építészet és lakáskultúra iránt, valamint szeretnének betekintést nyerni a Skanzen munkájába, működésébe. Bővebb információ és jelentkezés >>

 

Vállalatoknak, cégeknek

Az önkéntesség egyre több cégnél válik a vállalati társadalmi felelősségvállalás szerves részévé. Az önkéntesség remek csapatépítő program is, legyen szó beltéri, vagy szabadtéren végezhető feladatokról. A Skanzen 60 hektáros területén, 312 kiállítási épületben, dombokon, szőllőhegyen, patakparton, kertekben, ligetes erdőben, játszótéren, pihenőkben folyamatosan akad munka. Várjuk olyan cégek, csoportok, baráti társaságok jelentkezését, amelyek karitatív alapon szívesen részt vállalnak a múzeum területének karbantartásából, szezonális munkákból. 


Elvégezhető feladatok például:

- kerti munkák, ligetek tisztítása, kapálás, gereblyézés, pataktisztítás, gazolás

- házak karbantartása (festés, meszelés)

 

Konkrét ajánlatunk létszám- és szezonfüggő, kérjük a részletekről keresse munkatársunkat a lenti elérhetőségeken!

 

Jelentkezés

Az önkéntességhez előzetes regisztráció szükséges, az alábbi lap kitöltésével: Jelentkezési lap. Kitöltés után kérjük, küldje el jelentkezési lapját az onkentes@skanzen.hu e-mail címre.

 

Bővebb információ

Róna Ágnes (önkéntes-koordinátor)

onkentes@skanzen.hu

önkéntesség önkéntes önkéntes program


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Skanzen Love Tour pároknak

Randizzatok a Skanzenben vagy éljétek át újra az ismerkedés pillanatait! Ismerkedés, párválasztás, esküvő - Önállóan játszható, pecsétgyűjtő túra.