Önkéntesség

Közösség, kreativitás, új élmények - Legyen Ön is a Skanzen önkéntese!
Szerző: Skanzen 2018. március 07.

Csatlakozzon a Skanzen önkéntes csapatához! Szerezzen új ismereteket, tanuljon hagyományainkról, legyen tagja egy közösségnek, és vegyen részt a múzeum munkájában!

 

Skanzen_gyertyamarto_muhely.jpg 

 


 

Figyelem! 2019. április 13-án (szombaton), 10:00 és 15:00 között önkéntes képzést tartunk az idei évre. A résztvevők elméleti bevezést kapnak a múzeumról, megismerkednek a Cselédházzal és a Dél-Dunántúl tájegységgel. Jelentkezés: onkentes@skanzen.hu


 

 

Mit érdemes tudni a múzeumról?

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum, közismertebb nevén a Skanzen célja, hogy bemutassa a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében a 18. század közepétől a 20. század közepéig tartó időszakban. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a hagyományok mai ember számára felhasználható elemeire és ezeket praktikus ismeretekkel és élményekkel gazdagítva, szórakoztatva tanítjuk látogatóinknak a történeti hitelesség megsértése nélkül.

 

Önkéntesség a Skanzenben

A Skanzen önkéntes csapata számos helyszínen erősíti a múzeum munkáját. Szinte valamennyi részlegén, változatos területeken próbálhatják ki magukat önkéntes segítőink. Évente minimum két közösségi programot, családi napot szervezünk kizárólag az önkéntesek számára: egy évnyitót és egy évzárót.

  

Mire jó az önkéntesség? Miért legyek én önkéntes?

"Sokan hiszik, hogy az önkéntesség a középkorú, unatkozó középosztálybeli háziasszonyok tevékenysége. Az önkéntesség a kutatások és a nemzetközi tapasztalatok szerint azonban sokkal szélesebb korosztályokat és társadalmi rétegeket érinthet. A gyerekek szocializációja, oktatása, nevelése során például fontos cél, hogy később közösségük aktív tagjaivá váljanak. A fiatalok, pályakezdők szempontjából előnyös, ha első munkahelyi gyakorlatukat segítő környezetben végzik, ahol a felelősséget még mások viselik helyettük. A fiatalok körében növekvő tartós munkanélküliség tendenciáit figyelembe véve még nagyobb a társadalmi felelősség: sokan karrierjük első állomásaként passzivitásba kényszerülnek. Különösen fontos a nők munkaerőpiacra való vissza- és bekerülésének elősegítése. A nyugdíjas önkéntesek számára a magány, a passzivitás és a betegségek elkerülésének lehetősége jelenthet motivációt. Emellett egyre több piaci szervezet figyel fel arra, hogy szakembereinek önkéntes munkára való ösztönzése elősegíti az alkalmazottak kreativitásának, munkakedvének növekedését, felfogható az alkalmazottak sokoldalúvá tételének egyik állomásaként, javítja a cég közösségen belüli reputációját, növeli a vállalaton belüli munkamorált."
(Forrás: Czike Klára - Bartal Anna Mária: Önkéntesek és nonprofit szervezetek / www.onkentesseg.hu)

 

skanzen_onkentesseg_4.jpg

 


 

AKTUÁLIS ÖNKÉNTES LEHETŐSÉGEK 2019-BEN

Jelenleg a következő helyszínekre várjuk szeretettel a vállalkozó kedvűeket:

 

Porták önálló felügyelete 

A Skanzenben bizonyos házak csak akkor látogathatóak, ha azt önkénteseink üzemeltetik: kinyitják és bemutatják az adott kiállítást. Idén az Észak-magyarországi falu tájegységben a bodrogközi uradalmi Cselédház fog így működni, itt az ehhez tartozó kert gondozására is lehetőség lesz. Ez a feladat vizsgához kötött. A felkészülésre minden lehetőséget megadunk - írásban, szóban, helyszínen, illetve az április 13-ai képzésen, melyen közelebbről is beavatjuk a résztvevőket a Cselédházzal kapcsolatos tudnivalókról. 

Időpontok: keddtől vasárnapig 9:00-17:00-ig

 

Múzeumi séta, tárlatvezetés

Előzetes felkészülés (önállóan és/vagy április 13-ai képzésünkön) és vizsga után önkénteseink tájegységi sétát tarthatnak a Dél-Dunántúl tájegységben szombatonként.

Időpontok: szombatonként, előre egyeztetett időpontban

 

Látogatókísérő és informátor 

A Skanzen közel 60 hektáros területén, 8 tájegységben különböző kiállításokat nézhetnek meg, különböző programokon vehetnek részt a látogatók. A bejárati épületben még nehéz eldönteni merre induljanak, mit érdemes megnézni kicsi gyerekkel, kamaszokkal vagy nyugdíjasokkal. Önkénteseink előzetes képzés és vizsga után ebben segíthetnek a Skanzenba érkező látogatóknak és akár egy rövid sétára is elkísérhetik őket. Kitűnő lehetőség idegen nyelvek gyakorlására is, hiszen rengeteg külföldi érkezik a múzeumba.

Időpontok: keddtől vasárnapig 9:00-17:00-ig

 

Kézműves foglalkozások

A Skanzen rendezvényein különböző kézműves foglalkozásokra, programokra várjuk önkénteseinket. Bővebb információ emailben.

 

Gyűjtemény, digitalizálási munka 

Gyűjtemény digitalizálás során kulcsszavazás, szótárrendezés, adatgazdagítási feladatokra várjuk önkéntesek jelentkezését. A munkavégzés előfeltétele érettségi (szakirányú diploma előnyt jelent).

Időpontok: hétfőtől péntekig 9:00-16:30-ig

 

Gépjárművek, mezőgazdasági gépek tisztítása, karbantartása

Régi mezőgazdasági gépek, gépjárművek karbantartására, tisztítására keresünk lelkes, akár amatőr (nem szükséges gépészeti végzettség), de munkatapasztalattal rendelkező önkénteseket.

Időpontok: hétfőtől péntekig 9:00-16:30-ig

 

Múzeumpedagógiai foglalkozások segítése

Lelkes, gyerekszerető önkénteseink különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokon segíthetik megismertetni a gyerekcsoportokkal népi kultúránkat, hagyományainkat.

Időpontok: hétfőtől péntekig, előre egyeztetett időpontban

 

Aktív helyszínek

Az aktív helyszíneken a látogató bekapcsolódhat valamilyen tevékenységbe, gyakorlati tudást szerezhet bizonyos témákban. Önkénteseink ezeken a helyszíneken folyó állandó tevékenységekben tudják segíteni munkatársainkat:

- Dédanyáink konyhatitkai (Bagladi Lakóház): befőzés, tartósítás, ünnepi ételek készítése

- Filkeházai Lakóház: 2019-ben az I. világháborúhoz kapcsolódóan a háborús konyhát mutatjuk be itt ételkóstolókkal, házi praktikák ismertetésével

- Játékudvar (Szalafői Lakóház udvara): hagyományos népi gyerekjátékokkal (gólyaláb, vesszőkarika dobálás stb.) ismerkedhetnek meg a látogatók

Időpontok: keddtől vasárnapig 9:00-17:00-ig

 

Rendezvények

A Skanzen rendezvényes napjain különböző kézműves foglalkozásokra, programokra várjuk önkénteseinket. Ezeket a lehetőségeket emailben küldjük ki.

Idei rendezvényeinkhez >>

 

Restaurátorok munkájának segítése

A restaurálásra váró tárgyak előkészítésében, tisztításában, apróbb feladatok elvégzésében tudnak segíteni ügyes kezű önkénteseink, ha rendszeresen, legalább kéthetente számíthatunk munkájukra.

Időpontok: keddtől vasárnapig 9:00-16:00-ig


Raktárrendezési munka
A Skanzen műtárgygyűjteménye több mint 50 000 darabot számlál és ez a mennyiség folyamatosan nő. Önkénteseink a tárgyak elhelyezésében, átrendezésében segíthetik gyűjteménykezelő kollégáink munkáját.

Időpontok: hétfőtől péntekig 9:00-16:30-ig

 

Kertimunka

A Skanzen közel 60 hektáros területén mindig van kertészeti munka, a veteményes és díszkertek gondozásától a gyümölcsfák metszéséig, évszaktól függően (szerszámokat biztosít a múzeum).

Időpontok: hétfőtől vasárnapig, előre egyeztetett időpontban 


Miért jó a Skanzenben önkéntesnek lenni?

"Több okom is van rá, miért vagyok önkéntes, több mint öt éve a Skanzenben:

- az önkéntes csapat, Róna Ágival az élén  

- a nyitottság

- a nyelvtudás hasznosítása (angol, orosz)

- a változás lehetősége, hiszen annyi helyszín van, ahol lehet dolgozni

- önkéntes pulton kívül gyerek foglalkozások, cselédház – kertrendezés

- élményem: sok van, a külföldi turisták - amikor segítek, mit merre találnak meg, mennyi időt vesz igénybe,stb.

- csak javasolni tudom diákoknak, nyugdíjasoknak

GYERTEK!"

(Zsuzsa)

 

"A Skanzenbe járni önkéntesként számomra életérzés. Én azért szeretek járni, mert kikapcsol, feltölt egy nap. A kézműves foglalkozásokat nagyon szeretem. Már a lehetőség önmagában is vonzó, hogy be mehetek. Az önkéntesség örömet ad, a házak története érdekes. A látogatókat tájékoztatni, ismeretet nyújtani nagyon jó. Főleg hogy, nekem is meg kell tanulni az adott anyagot, hogy át tudjam adni a látogatóknak. Lehet,hogy csak én vagyok ilyen lelkes, de másképp nem érdemes kijárni önkénteskedni.

Nekem otthon van egy elég díszes lisztes szekrényem, amiről nem tudtam, hogy így hívják. A apukám hozta haza gyerekkoromban valahonnan vidékről. Hogy honnan, azt nem tudom. Abban tartotta anyukám a csokit, végigkísérte a gyerekkoromat. Amikor anyukám is elment, ezt a szekrényt magamhoz vettem és rendbe hozattam. Nagyon szép lett! Ékes darabja a lakásomnak. Itt, a Skanzenban tudtam meg, hogy lisztes szekrénynek hívják- Éreztem eddigi életem során, hogy ez egy nagy kincs." (Márti)

 

 

skanzen_onkenteskirandulas.jpg

 


 

Jelentkezés

Az önkéntességhez előzetes regisztráció szükséges, az alábbi lap kitöltésével:

>>  JELENTKEZÉSI LAP 

 

Kitöltés után kérjük, küldje el jelentkezési lapját az onkentes@skanzen.hu e-mail címre. Válaszemailben mindenki megkapja a hasznos és gyakorlati tudnivalókat, valamint felkerül a levelezőlistára, ahonnan minden aktuális és friss információról tájékoztatást kap.

 

IKSZ lehetőségek a múzeumban >>

 

Jelentkezés és bővebb információ:


Róna Ágnes

önkéntes-koordinátor

onkentes@skanzen.hu

vagy

Fehér Dóra

közönségszolgálati munkatárs

06-30/835-9071

önkéntesség IKSZ önkéntes szolgálat


Kapcsolódó cikkek