Skanzen Kötődés-díj 2017

A Skanzen Kötődés-díjat 2017-ben két olyan személy kapta, aki szakmai tudásával, kitartó munkájával és kreatív személyiségével hosszú ideje a múzeum mellett áll.
Szerző: Skanzen 2018. február 05.

A Skanzen Kötődés-díjat évente adjuk azoknak a mecénásainknak, akik valamilyen módon hozzájárultak a múzeum fejlődéséhez, működéséhez.

 

Ebben az évben ezt a díjat két olyan személy kapta, aki szakmai tudásával, kitartó munkájával és kreatív személyiségével hosszú ideje a múzeum mellett áll: Dávidné Gulyás Gizella mézeskalács-készítő, a süttöri porta hagyományőre és Szigethy Miklósné, Ildikó néphagyományőrző óvónő, múzeumpedagógiai foglalkozásaink szinte állandó külsős munkatársa.

 

Örülünk, hogy velük dolgozhatunk, és hogy munkájuk, személyiségük ma is része múzeumi életünknek. Szeretettel gratulálunk a díjhoz!

 

Képek a díjátadóról >>

 


 

LAUDATIO - Dávidné Gulyás Gizella

 

Dávidné Gulyás Gizella pályáját híd- és vízműépítő technikusként kezdte, 1988-ig Szentendre Városi Tanácsának Műszaki Osztályán dolgozott. A kreatív önkifejezést a mézeskalácsok készítésében és díszítésében találta meg: a ’80-as évek elején még csak hobbiként, ’88-tól már hivatásként a házi kivitelezéssel létrehozott saját műhelyében. 2001-ben, az Élelmiszertörvényben foglaltaknak megfelelően megszerezte a mézeskalács készítéshez szükséges édesipari termékgyártó képesítést. Megtanult csokoládét, cukrot készíteni, kávét pörkölni, kakaót fermentálni, de igazi szenvedélye a mézeskalács maradt.


A Skanzenben először 1992-ben tartott foglalkozást egy augusztus 20-i rendezvényen. Még ugyanabban az évben beállt a "bemutatósok" sorába, először Ásványrárón, majd Cseri Miklós fölajánlását követően (aki saját bevallása szerint kedvenc házát engedte át számára) mostani helyén, a süttöri házban. Az első rendszeres, hétköznap is működtetett műhelyünk kötődik a nevéhez immár több, mint 25 éve. A látogatók nap mint nap látványban, illatban és ízben is megcsodálhatják keze munkáját. Gyönyörű, aprólékosan megmunkált mézeskalács szíveit nemcsak kollégák, múzeumi konferencián résztvevők vagy szülinaposok őrzik, de olyan uralkodók is, mint a belga vagy a jordán király.  

 

Gulyás Gizella kivételes ember, kivételes erényekkel. Nagyvonalúságát és rugalmasságát minden kolléga dicséri. Gizike nélkül nem telik el Húsvét, nincs Márton-nap, nincsenek táborok, megrendelt programok. Személye és munkássága összeforrt a Skanzennel, hiszen a múzeum 50 évéből legalább 25-öt velünk töltött. Örülünk, hogy vele dolgozhatunk, és hogy ma is része múzeumi életünknek.


Szeretettel gratulálunk a díjhoz!

(Faár Tamara)

 LAUDATIO
Szigethy Ildikó

Engedjék meg, hogy a laudációt egy olyan idézettel kezdjem, amit Szigethy Ildikó is gyakran
idéz, ha saját munkájáról vall:

 

„Az Úr Jézus, amikor kicsi gyermek volt, hát ő madarakat csinált agyagból. S odament egy
pásztor, és azt mondta:
- Mi csinálsz, te gyermek?
Azt mondja:
- Hát madarakat!
S azt mondja:
- Nem élők!
S azt mondja:
- Élni fognak!
Az embör bémönt közibe, s a madarak mind férepültek, s mind lettek fecskemadarak.”
A Parasztbiblia néhány sora szépen visszaadja Szigethy Ildikó pedagógus hitvallását, amit ő
maga ekképpen fogalmazott meg: „amiben hiszünk, és hittel végezzük az élővé válik!”.


Református lelkipásztor lányaként mindig is ebben a szellemiségben végezte munkáját, aminek alapja a néphagyomány-éltetés. Ünnepeinket és mindennapjainkat is áthatja a közösséghez való tartozás, hagyományaink megélése. Ezért fontos, hogy a közösség tagjaiként már a legfiatalabb nemzedékkel megismertessük szokásainkat, értékeinket.

 

Szigethy Ildikó először a „matyó fővárosban”, Mezőkövesden, ezt követően szülőfalujában, Bükkzsércen dolgozott óvónőként. 1990-től pedig Szentendrén, a Szentendre Városi Óvodák Bimbó Úti Tagóvodájával forrt össze a neve, ahol a mai napig formálja a kisgyermekek világlátását.


Élő hagyomány csak akkor létezik, ha ezért az egész közösség tesz és azt minden generáció megéli. Éppen ezért a legkisebbek mellett a felnőttekkel is igyekszik megláttatni a népdalainkban, táncainkban, népi játékainkban és népmeséinkben rejlő erőt. Szűkebb és tágabb környezetétől az idők során számos elismerésben részesült. 1996-ban vehette át a város Pedagógiai Díját. Ezt a díjat nem csupán pedagógiai munkájáért kapta, hanem a helyi közösségért végzett tevékenységéért, amit a Filibili népdalkörben, a Fuszulyka mesejátszó csoportban és a Pro Urbe díjas Szentendrei Óvónők Néphagyomány Éltető Közösségében, a SZÓNÉK-ban tett.


Egy közösségnek minden tagja egyenértékű, kicsik, nagyok, épek és sérültek egyaránt. Ezt szem előtt tartva végezte el 1999-ben a fejlesztőpedagógus képzést, majd ezt követően az Alapozó terápiát. 2013-ban szerezte meg diplomáját, mint vezető óvodapedagógus. 2002-től a Bimbó utcai tagóvoda vezetője. 2008-ban átvehette a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet. Ugyanebben az évben a Bimbó úti óvoda elnyerte a Néphagyományőrző Mesteróvoda címet, a 2016/2017-es tanévben pedig Kincses Kultúróvoda címet nyert.


Szigethy Ildikó az országos Néphagyományőrző Óvónők Egyesületének (NÓE) 2015-től az elnöke. A NÓE és a Skanzen közösen indított akkreditált képzést, Néphagyomány-éltetés az óvodai nevelésben címmel. A képzés néprajzi elméleti megalapozását a Skanzen munkatársaitól sajátítják el a résztvevők, a gyakorlati résznek a múzeum mellett pedig a Bimbó úti óvoda is helyszínt ad, ahol az óvodások játékbemutatót tartanak. Minden évben megrendezésre kerül az Országos Teréz-nap, aminek állandó helyszíne, szinte otthona a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A Teréz nap szakmai előkészítője Papp Kornélia, a módszertani bemutatókért Szigethyi Ildikó a felelős.


A néphagyomány-éltetésre az óvodai nevelésben módszerként tekint, hiszen ezzel a szemlélettel a gyerekek komplexen kapnak meg mindent, ami testi-lelki fejlődésükhöz szükséges. Az óvodán túl a Skanzent gondolja a legjobb terepasztalnak ahhoz, hogy a néphagyományokat még teljesebben megélhessék a gyermekek.


Kevesen tudják, de az óvónői pálya előtt Szigethy Ildikót foglalkoztatta a színészet, szívesen állt volna színésznőnek. 2017-ben a múzeumi élő történelem programban egy özvegyasszonyt játszva kamatoztatta színészi tehetségét. Emellett a Skanzen Holdudvarának oszlopos tagja, tiszteletbeli múzeumpedagógus, hiszen évek óta segíti munkánkat, szívesen vállalja múzeumpedagógiai foglalkozások megtartását. A Skanzenhez azonban nem csupán több évtizedes szakmai kapcsolat fűzi, hanem családi szálak és barátságok is hozzánk kötik őt.

Kedves Ildikó, gratulálunk minden munkádhoz és ehhez a díjhoz!

(Bokonics-Kramlik Márta)

Skanzen Kötődés-díj Kötődés-díj Gulyás Gizella Dávidné Gulyás Gizella Szigethy Miklósné Szigethy Ildikó mézeskalács néphagyományéltetetés


Kapcsolódó cikkek
Fedezze fel online

Skanzen App

Járja be Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumát a Skanzen telefonos alkalmazása segítségével! Online térkép, tematikus túrák, kiállításvezető, játék és sok más egy helyen.
Szolgáltatások

Turisztikai programok

Szeretne kóstolót kapni Magyarországból? Ízletesen és élményszerűen mutatjuk be hazánk értékeit. Tekintse meg a szentendrei Skanzen turisztikai ajánlatait!