Skanzen önkéntesség

Szerző: Skanzen 2017. április 24.

Csatlakozzon a Skanzen önkéntes csapatához! Szerezzen új ismereteket, tanuljon hagyományainkról, legyen tagja egy közösségnek, és vegyen részt a múzeum munkájában! 

 

Önkéntesség a Skanzenben

A Skanzen önkéntes csapata ezer meg egy helyszínen erősíti a Múzeumot. Önkéntesként a Skanzen szinte valamennyi részlegén, majd’ minden területén kipróbálhatják magukat az aktívak. Bekapcsolódhatnak a restaurátorok munkájába, muzeológusok segítségével a Skanzen adattárában tevékenykedhetnek, vagy műtárgyak nyilvántartási precíziós munkájába kapcsolódhatnak be, valamint tárlatvezetőként is kipróbálhatják magukat. A kiállítási épületek körül is akad lehetőség tevékenykedésre, így az etnobotanikailag rendezett kiskertek művelése mellett otthon is hasznosítható tippeket tanulhatnak el a mulcsozásról, vagy akár az önfenntartó, permakultúrás kertészkedésről. A népi gasztronómia iránt érdeklődők több helyszínen is élhetnek szenvedélyüknek; hagyományos tartósítási eljárásokat mutatunk be és ínycsiklandó recepteket veszünk sorra. Kiemelt rendezvényeink háttérmunkájába, működtetésébe is bekapcsolódhatnak, így Húsvéttól Márton napig részesei lehetnek a fesztivál hangulatnak.

 

Iskolai Közösségi Szolgálat
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum örömmel várja azoknak a diákoknak a jelentkezését, akik érdeklődnek a népi építészet és lakáskultúra iránt, valamint szeretnének betekintést nyerni a Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkájába, működésébe.

 

onkentesseg_2.jpg

 

Mire jó az önkéntesség? Miért legyek én önkéntes?

"Sokan hiszik, hogy az önkéntesség a középkorú, unatkozó középosztálybeli háziasszonyok tevékenysége. Az önkéntesség a kutatások és a nemzetközi tapasztalatok szerint azonban sokkal szélesebb korosztályokat és társadalmi rétegeket érinthet. A gyerekek szocializációja, oktatása, nevelése során például fontos cél, hogy később közösségük aktív tagjaivá váljanak. A fiatalok, pályakezdők szempontjából előnyös, ha első munkahelyi gyakorlatukat segítő környezetben végzik, ahol a felelősséget még mások viselik helyettük. A fiatalok körében növekvő tartós munkanélküliség tendenciáit figyelembe véve még nagyobb a társadalmi felelősség: sokan karrierjük első állomásaként passzivitásba kényszerülnek. Különösen fontos a nők munkaerőpiacra való vissza- és bekerülésének elősegítése. A nyugdíjas önkéntesek számára a magány, a passzivitás és a betegségek elkerülésének lehetősége jelenthet motivációt. Emellett egyre több piaci szervezet figyel fel arra, hogy szakembereinek önkéntes munkára való ösztönzése elősegíti az alkalmazottak kreativitásának, munkakedvének növekedését, felfogható az alkalmazottak sokoldalúvá tételének egyik állomásaként, javítja a cég közösségen belüli reputációját, növeli a vállalaton belüli munkamorált."
(Forrás: Czike Klára - Bartal Anna Mária: Önkéntesek és nonprofit szervezetek / www.onkentesseg.hu)

 

skanzen_onkentesseg_4.jpg

 

AKTUÁLIS ÖNKÉNTES LEHETŐSÉGEK

Jelenleg a következő helyszínekre várjuk szeretettel a segítő kezeket:

 

Múzeumi programok, fesztiválok (előre meghirdetett napokon)

Részt vehetsz a Skanzen kiemelt programjainak, fesztiváljainak lebonyolításában: segíthetsz a kézműves foglalkozásokon, gyerekprogramokat és játék udvarokat felügyelhetsz, segíthetsz az élő múzeumi helyszínek üzemeltetésében.

 

Múzeumi helyszínek

Részt vehetsz egyes múzeumi helyszínek bemutatásában. Több házunkat működtetik önkéntesek, ahol a tájegység, azon belül a ház és volt lakóinak bemutatása a legfőbb feladat, pl: Hejce, egy borkereskedő háza; bodrogközi uradalmi cselédház; jánossomorjai fogadalmi kápolna; Faddi lakóház

 

Részvétel az aktív helyszínek működtetésében (kedd-vasárnap)

A fodrászműhely, bagladi konyha és a játékudvar napi tevékenységébe bekapcsolódva a múzeum életének szerves részévé válhatsz. 

 

Nyári táborok (jún. 26-30, júl. 3-29 között minden héten hétfőtől péntekig, augusztus 21-25.)

A múzeum egy hetes nyári táborainak szervezésében és lebonyolításában vehetsz részt. 

 

Információs szolgálat (kedd-vasárnap)

Lelkes és kommunikatív önkéntesek segíthetik az információs szolgálat munkáját a látogatók tájékoztatásában magyar és angol nyelven, személyesen és telefonon egyaránt.

 

Tárlatvezetés, tájegységi séta (kedd-vasárnap)

Bakony, Balaton-felvidék tájegység bemutatásával, ismertetésével a látogatók ismereteit bővítheted.

 

Kert- és növénygondozás (kedd-vasárnap)

A múzeumi tájegységek kertjeinek gondozása, szépítése, idény jellegű kerti és háztáji munkálatok végzése (talaj-előkészítés, ültetés, locsolás, termény betakarítás, metszés, favágás).

 

Bővebb információt az onkentes@sznm.hu e-mail címen kérhet. Az önkéntességhez előzetes regisztráció szükséges, az alábbi lap kitöltésével: Jelentkezési lapKitöltés után kérjük, küldje el jelentkezési lapját az onkentes@sznm.hu e-mail címre.

 

Legutóbbi találkozónk: 2017. május 6.

ÖNKÉNTESEK CSALÁDI NAPJA

Évnyitó családi napunkon lehetőség nyílt önkénteseink számára tárlatvezetéssel egybekötve megismerni a nemrég nyílt, Skanzen50 kiállítást, a Bakony, Balaton-felvidék és Kisalföld tájegységeket, a Mádi borozóban elfogyasztott kenyérlángos uzsonna mellett pedig a Felföldi mezőváros egy lakójával is megismerkedhettek, aki az Élő történelemnek köszönhetően időutazott el hozzánk. Idén még több fiatal és iskoláskorú jelentkező is csatlakozott az önkéntes programhoz, amelyre jelenleg is várjuk az érdeklődőket. Bővebb információ: onkentes@sznm.hu 

 

önkéntesség iskolai szolgálat Skanzen önkéntesség


Kapcsolódó cikkek
A Skanzen

Robog a Skanzen!

A ROBOG A SKANZEN utazóprojekttel olyan településekre látogatunk vissza, ahonnan annak idején tárgyi és építészeti emlékeket gyűjtöttünk múzeumunkba.
Látogatás

Jászárokszállási Fogadó

A Jászárokszállási Fogadó magyaros ízekkel várja nap mint nap a Skanzen látogatóit. A fedett kocsibeálló 250 fős lakodalom megtartására is lehetőséget kínál.

Intézményeink