V4 nemzetközi konferencia 2018

Szerző: Skanzen 2018. május 15.

Szabadtéri múzeumok Közép-Európában
- Fejlődő múzeumok és helyi közösségek

 

A Visegrádi Csoport Magyar Elnökségének nemzetközi konferenciája
2018. Május 18-21. 

 

Nemzetközi konferenciának ad helyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (szentendrei Skanzen) május 18-21-én. A  Szabadtéri múzeumok Közép-Európában - Fejlődő múzeumok és helyi közösségek című konferencia része a Visegrádi Csoport Magyar Elnöksége programsorozatnak.


Múzeumunk szoros szakmai kapcsolatot ápol a V4-ek szabadtéri múzeumaival. A Szabadtéri Múzeumok Európai Szövetsége (Association of European Open Air Museums) legutóbbi konferenciái és a publikációk is rámutattak, hogy Közép-Európából egyedüliként a szentendrei Skanzen tudott európai szinten is előrelépni, részese Európa vezető szabadtéri múzeumainak. Ezt mutatják nemzetközi elismeréseink és Európai Uniós projektjeink is (Kultúra 2000, Kultúra 2007-13, Grundtvig, Erasmus+). Közép-Európa legtöbb szabadtéri múzeuma azonban megrekedt, kiútkeresésben van, keresi a fejlesztési lehetőségeket, csatlakozási pontokat. Ez az alkalom jó lehetőség számunkra, hogy saját példánkkal is segítsük a társintézményeket, és egy erős múzeumi szövetséget alkotva közösen erősítsük európai jelenlétünket.

 

A konferencia célja, hogy a világ egyik legdinamikusabban fejlődő múzeumtípusának közép-európai lehetőségeiről egyeztessünk, bemutassuk múzeumaink és a helyi közösségek kapcsolatát; a közösségi identitás fejlesztésének múzeumi lehetőségeit; a látogatóbarát, a társadalom problémáira is reflektáló múzeum üzeneteit.

 

A konferencia angol nyelvű programja letölthető INNEN.

konferencia nemzetközi konferencia szellemi kulturális örökségek V4


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Skanzen Vonat

Európa leghosszabb normál nyomtávú múzeumi sínpályáján közlekedik a Skanzen Vonat, melynek segítségével könnyedén megközelíthető valamennyi tájegység. Próbálja ki!
Látogatás

Skanzen Futóbérlet

Kapcsolódjon ki aktívan a Skanzenben! Nem mindennapi, természetvédelmi területen, 100-200 éves épületek között, biztonságban sportolhat, futhat a Skanzenben.