Első világháborús adatbázist tesz közzé a Skanzen

Az új adatbázis első világháborús emlékek online kutathatóságát teszi lehetővé.
Szerző: Skanzen 2020. április 17.

Batthyany_Strattmann_Laszlo_Muzeum_64.287.1._1914_NagyHaboru_adatbazis_Skanzen.jpg

                        

Elérhetővé vált az az első világháborús emlékeket összegyűjtő és bemutató, nyilvánosan elérhető adatbázis, melynek középpontjában a nagy háború vidéki társadalomra gyakorolt hatása áll. 

 

Az erre a célra létrehozott weboldal több témán keresztül mutatja be röviden a háborút az érdeklődők számára, ilyen például a tábori posta, a propaganda, az egészségügy, a hadfelszerelés vagy a nők szerepének megváltozása. A témákhoz kapcsolódó tételek az adatbázison belül kutathatók, melyet rövid történeti összefoglalók és egy online tudástár tesz teljessé.

 

Az adatbázis anyagát a magyarországi közgyűjteményekben és magánszemélyeknél, magángyűjtőknél őrzött – írott, tárgyi, képi, hangzó vagy mozgóképi – emlékek alkotják. A projekt egyik fontos hozadéka, hogy az adattár segítségével a kisebb múzeumok és a tájházak első világháborús anyagai is elérhetővé válnak. Az adattár célja ugyanis többek között az, hogy a múzeumok digitalizált műtárgyadatai minél szélesebb körben, bárki számára elérhetővé váljanak. Az adatbázisba magángyűjtők anyagai is bekerültek, ami azért fontos, mert ők sok esetben nagy mennyiségű és ritka emlékkel rendelkeznek, ezek pedig nehezen érhetőek el a kutatók számára.

 

Az adatbázis létrehozásában együttműködő intézmények és magángyűjtők anyagai folyamatosan, meghatározott időközönként kerülnek feltöltésre. 

 

A készítők azt remélik, hogy az adatbázisban közzétett tárgyak és dokumentumok kutatók és laikusok számára egyaránt segítséget jelenthetnek, és akár saját nagy háborús családi emlékeink, történeteink összegyűjtésére is ösztönözhetnek.

 

Tovább az adatbázisra >>

 

A projekt A nagy háború hatása és emlékezete a vidéki kultúrára című NKFI (korábban OTKA) K 115873 és K 115886 azonosító számú konzorciumi pályázat keretében valósult meg.

 

Az adatbázis a Szabadtéri Néprajzi Múzeum a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékével együttműködésében jött létre.

 

Képünkön: Pénztárca az első világháború idejéből. Német nyelvű felirata: Emlék a világháborúból, 1914/1915. Rajta középen bal oldalt II. Vilmos német császár, jobb oldalt I. Ferenc Jószef osztrák császár és magyar király arcképe. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum gyűjteménye

 

 

Skanzen Nagy Háború első világháború első világháborús projekt I. VH OTKA Nagy Háború hatása vidékre Nagy Háború vidéki hatásai tudományos projekt kutatóprojekt kutatás


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Felhők között

Az Ünnepi Könyvhétre érkezett meg a Skanzen legújabb kiadványa, Weinstock Ernő első világháborós fotóalbumát bemutató Felhők között című könyv.