Ünnepélyes alapkőletétel a Skanzenben

Erdély tájegységgel bővül a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Az alapkőletételre 2018. október 16-án került sor.
Szerző: Skanzen 2018. október 17.

skanzen_erdelytajegyseg_alapkoletetel.jpg

 

Erdély tájegységgel bővül a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A nagyszabású fejlesztés megkezdését jelképező alapkövet október 16-án Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és dr. Cseri Miklós, a szentendrei Skanzen főigazgatója helyezte el a felépülő épületegyüttes központi szakrális épületében, a nyárádgálfalvai unitárius templom talapzatán.

 

Fekete Péter ünnepi beszédében kiemelte, hogy „egy olyan építkezés alapkövét helyezhettük el, amely közelebb hozza Erdélyt Magyarországhoz, az erdélyi hagyományt és gondolkodást a magyarországihoz.” Cseri Miklós hangsúlyozta, hogy „tizenöt-tizenhat év közös munkája, kutatásai realizálódnak ebben a pillanatban. A legfontosabb szándék pedig az értékmentés: Erdély épített, tárgyi és szellemi örökségének megismertetése, különös tekintettel a Trianon utáni magyarság sorsának bemutatására egészen napjainkig.”

 

A Skanzen küldetése a magyar nyelvterületen élő etnikai, kulturális csoportok népi építészetének, életmódjának és tárgyi világának bemutatása. Ezt áttelepített épületekkel, berendezett enteriőrökkel, új kiállítási és bemutatási technológiákkal éri el.

 

Az elkészülő épületegyüttes nemcsak Erdély, a Partium és Moldva népi építészetét és tárgykultúráját mutatja majd be, hanem szellemi örökségét, nemzetiségi és vallási sokszínűségét, oktatását is. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély 103 ezer km²es területének tizenhét földrajzi egységét - a Szilágyságtól Kalotaszegen át Gyimesig, Háromszéktől Gyergyóig - huszonegy portába sűrítve, áttelepített vagy másolatban fölépülő épületekkel kívánja bemutatni. Az épületek között szerepel kúria, unitárius templom, szász és román ház, iskola, tanya és esztena (juhok nyári szálláshelye) – tükrözve a terület építészeti, társadalmi, kulturális és életmódbeli sokszínűségét. Bepillantást nyerhetünk nemcsak az erdélyi falu, hanem a Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely méretű erdélyi városok lakóinak életébe is. A múzeum a szabadtéri muzeológia megújuló eszközeivel reprezentálja Erdély sokarcúságát, az ott élő emberek természeti környezettel való szoros kapcsolatát is. A fejlesztés során a hatvan hektáros terület tizenöt hektárral növekszik, a jelenlegi 312 épület 124 épülettel és 25-30 ezer műtárggyal bővül. A nagyközönség előtt várhatóan 2022-ben nyílik meg a kiállításegyüttes.

 

Skanzen Erdély Erdély tájegység Erdély épületegyüttes tájegység kiállítás


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Skanzen Love Tour pároknak

Randizzatok a Skanzenben vagy éljétek át újra az ismerkedés pillanatait! Önállóan játszható, pecsétgyűjtő túra a párválasztás, ismerkedés, esküvő témáihoz.
Látogatás

Tematikus tárlatok

Múzeumunk fontos 20. századi témákat is feldolgoz. A paraszti társadalom felbomlásának, a dél-dunántúli lakosságcserének és a málenkij-robotnak is szenteltünk egy-egy tárlatot.
Szolgáltatások

Turisztikai programok

Szeretne kóstolót kapni Magyarországból? Ízletesen és élményszerűen mutatjuk be hazánk értékeit. Tekintse meg a szentendrei Skanzen turisztikai ajánlatait!