#maradjotthon és készíts gyógyteákat

Új sorozatunkban gyógynövényeket mutatunk be, amelyek orvos és patika híján szinte az egyetlen elérhető orvosságot jelentették hosszú évszázadokon át és amelyek ma is hasznosak lehetnek számunkra.
Szerző: Skanzen 2020. március 25.

A Skanzen területén több mint száz gyógynövény található, amelyet kollégáink egész évben gyűjtenek, és egyik legnépszerűbb helyszínünkön, a Boszorkánykonyhában dolgoznak fel. Erre a hónapra zsályát, citromfüvet és csipkebogyót ajánlunk.

 

Szárított gyógynövények.jpg

 

Zsálya

A zsálya mediterrán tájakon őshonos növény, Magyarországon csak konyhakertekben találkozhatunk vele. Az ókori görögök és rómaiak kezdetben húsok tartósítására használták. Latin neve: salvia officinalis, amely a salvia – „menekülni” szóból ered. Úgy tartották, ha zsálya nő a kertben, a család minden betegségtől megmenekül. Gyógynövényként vírusölő, érösszehúzó, vértisztító hatása van. Teája segíti az emésztést, javítja az étvágyat. Külsőleg ínygyulladás, fogínyvérzés, foglazulás ellen hatásos.

 

Citromfű

A citromfű Elő-Ázsiában őshonos növény, a középkorban szerzetesek hozták be Európába, ahol kezdetben kolostorkertekben termesztették. Idegerősítő, szívritmus szabályozó, nyugtató, görcsoldó hatású. Serkenti az emésztést és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén. Nyugtató teaként este fogyasszuk. Gyomor- és bélgörcsök ellen is hatásos.

 

Citromfű.jpg

 

Csipkebogyó

A csipkebogyó népies neve csipkerózsa, vagy vadrózsa. Kiváló immunerősítő, hiszen a csipkebogyó tartalmazza a legtöbb C-vitamint az összes vad és kerti gyümölcs közül. C-vitamin tartalma tízszer nagyobb a citroménál. A magyar népi hitvilágban a vadrózsa tüskés ága mágikus tárgy, amelyet rontás elhárítására használtak. A csipkebogyó tea ásványi anyagokban, antioxidánsokban és vitaminokban gazdag, fogyasztása fertőzéses időszakokban különösen javallt.

gyógynövény tea


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Legyél a Skanzen Vonat önkéntese

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum önkéntes programja EGYEDÜLÁLLÓ, INGYENES képzési lehetőséget kínál a vasút és a régmúlt kedvelőinek. A jelentkezők a tanfolyam sikeres elvégzése...