Neveljünk paradicsomot az erkélyen!

A Skanzen múzeumpedagógusai szentendrei iskolásokkal közösen konyhakertet is gondoznak a múzeum területén.
Szerző: Skanzen 2020. március 25.

Egy osztály egy kertet vesz birtokba és a gyerekek kapálják, gyomlálják vagy éppen elfogyasztják a beérő termést az évi négy-öt foglalkozás során. A koronavírusjárvány okozta otthonlét kiváló lehetőséget ad a kísérletezőknek is arra, hogy elkezdjék az otthoni növényternesztést. Praktikus tanácsok B. Tódor Enikőtől, a Skanzen múzeumpedagógusától.

 

Balkonládába paradicsom és paprika magot, a kiskertbe retket, spenótot, borsót vethetünk. A balkonládába vetett paradicsom, paprika és uborka magot bent a szobában kell nevelgetni április végéig, május elejéig, utána vihetjük ki az erkélyre – tanácsolja Enikő. Így néznek ki a három hete vetett paradicsom-palánták.

 

Paradicsom palánta.jpgParadicsom palánták

 

Ha kiskertben szeretnénk növényeket vetni, annak éppen most van itt az ideje. A hagyomány szerint a palántázás elkezdésének legszerencsésebb napja március 25., azaz Gyümölcsoltó Boldogasszony napja.

 

Ajánlom, hogy egy  3×3 méteres területtel próbálkozzunk először.

- Ássuk fel a kertet! Alaposan gereblyézzük el a nagy földkupacokat, távolítsuk el a gazt vagy a gyepet (jól rázzuk le a gyökérzetről a földet).

- Ha van rá lehetőség, akkor vásároljunk egy zsák (20 kg) istállótrágyát és azt egyenletesen szórjuk el a felásott területen, majd gereblyével dolgozzuk bele a földbe.

- A porhanyó földbe már vethetjük is a magokat. Most érdemes ültetni a hónapos retket, salátát, dughagymát, spenótot és a borsót.

 

Uborka palánta.jpg

Uborka palánta

 

- A 3x3 méteres területre öt-hat sort húzzunk ki a kapánk segítségével - a sorok közti távolság 0,3- 0,5 m legyen. A kis árok, amit a kapával húzunk, ne legyen túl mély.

- Ebbe szórjuk bele a magokat. Szórhatjuk jó sűrűn, hiszen a kikelés után lehet majd gyéríteni, ha szükséges. A dughagymát egymástól 7-8 cm (négyujjnyi) távolságra ültetjük, odafigyelve arra, hogy a gyökér része kerüljön a földben alulra.

- A magokat betakargatjuk, meglocsoljuk.

- Kis karókkal vagy ágakkal jelezzük a sorokat. Ha a karókra az elvetett magok tasakját ráhúzzuk, akkor tudni fogjuk, hogy melyik sorba mit vetettünk.

 

A továbbiakban legfontosabb, hogy naponta locsoljuk veteményesünket, ha nem esik az eső. Ajánlott napszak a locsolásra a délután. Akinek nagyobb kertje van, az vetheti már a sárgarépát, petrezselymet, céklát is a szabadföldbe.

paradicsom termesztés


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

A test határai

2020-ban Határtalan Skanzen címmel tematikus évet rendeztünk, amely sok szempontból járta körbe a határ kérdését. Idén tovább bővítettük a témakört, és új időszaki...