Varrjunk együtt zoknilovat!

A játékok elkészítésében segítségünkre lesz Kustánné Hegyi Füstös Ilona, a Skanzen múzeumpedagógusa.
Szerző: Skanzen 2020. április 02.

Nincs olyan háztartás, ahol ne kallódnának félpár zoknik. Nem is gondolnád, milyen ötletes dolgok készíthetők leselejtezett vagy páratlan zoknikból egy kis energiabefektetéssel.  Ne dobd ki őket, mosásuk után készítsetek belőlük közösen zoknijátékokat! Nemcsak egyetlen délután szórakozhattok jól, velük játszva maradandó élményben lesz része az egész családnak napokon át.

 

A játékok elkészítésében segítségünkre lesz Kustánné Hegyi Füstös Ilona, a Skanzen múzeumpedagógusa, aki a Játékvilág foglalkozásokon és a Skanzen Huszáros hétvége programjain már sok gyereknek okozott örömet játékok készítésével.

 

Ili bábokkal.jpg

 

Készítsünk együtt zoknilovat!

 

Hozzávalók:

- 1 db kb. 1 m-es bot

- 1 db felnőtt zokni

- 2 db kisebb gomb (orrnak)

- 2 db nagyobb gomb (szemnek)

- kötöző szál

- 2 db fülnek való bőrhulladék vagy vastagabb anyag

- kötő fonalak

- tömő anyagnak még több zokni vagy rossz nejlonharisnya vagy rongyhulladé kisebb darabokra tépve

- tű, cérna

 

Elkészítése:   

  1. Tömjétek meg a zoknit úgy, hogy a szárát félig tömetlen hagyjátok. Szúrjátok bele a botot mélyen a tömő anyagba, majd szorosan kössétek el, többször áttekerve spárgával. 
  1.  A vastagabb anyagból vágjatok ki 2 db10 cm-es, egyenlő szárú háromszöget. A zokni sarok része lesz a ló fejének teteje. Varrjátok ide szimmetrikusan, kicsit félkör alakban a háromszögek alapjánál a füleket. Mintha hegyezné a fülét a ló.
  1. A két kisebb gombot varrjátok a zokni orrához. Ez lesz a zokniló orra.
  2. A két nagyobb gombot a ló pofájának két oldalára, az orra és füle közé varrjátok.
  3. Ha maradt annyi vastag anyag, hogy a gomboknál nagyobb szemformát is ki tudunk vágni, előbb ezt varrjuk a szeméhez, majd ebbe a gombot. Ha más színű cérnával varrjuk a gombot, igazi „csillagszemű” lovunk lesz.
  4. A kötő fonal maradékokat (kb. 5-6 m) kössük össze, tekerjük fel egy kisebb mesekönyvre keresztbe, majd mielőtt elvágnánk, fűzzünk át alattuk egy szálat, és kössük össze őket.
  5. A kötözéssel szemben lévő hurkot vágjuk el, így egyenlő hosszú szálakat kapunk. A szálakat varrjuk a készülő zoknilovunk két föle közé, majd a nyaka felé eloszlatva. Kész is van a sörénye és ezzel készen is van a zokniló. A bottal azért jó lesz vigyázni, de igazi örömet szerezhetünk gyermekünknek, hiszen a zoknilovon lovagolva igazi lovas lehet belőle.

Zokniló.jpg 

Zoknilovak mellett készíthetünk zokni, gombok és fonalak segítségével más zoknibábokat is. A zokniszörnyek, sárkányok és más lények varrásának csak a képzelet szab határt. 😊

Ha valami egyszerű, ám igazán praktikus játékot szeretnétek létrehozni, akkor varrhattok zoknilabdát is.

 

Hozzávalók:

- 1 db zokni – lehet kisebb vagy nagyobb, aszerint, hogy milyen nagy labdát szeretnénk

- tömőanyag (több félpár zokni vagy rongyhulladék, vagy rossz nejlonharisnyák)

- kötözőszál (vastagabb cérna vagy hímző fonál vagy felvető szál

- tű, a zokni színéhez illő cérna

 

Elkészítése:   

  1. A zokni fejét tömd meg a tömőanyaggal, hogy beleférjen a markodba
  2. Szorosan kösd el a tövénél, majd kifordítva és megtekerve húzd rá az egyre kisebb zokniszárat a labdára. Ha már nem lehet tovább ráhúzni, varrd összes a végét a labda felületével.

Készen is van a zoknilabdánk!

 

 

zokniló játék múzeumpedagógia


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Skanzen Kártya

Váltson Skanzen kártyát, hogy egész évben ingyen látogathassa a Skanzent, és élvezze a Skanzen Kártyához kapcsolódó további előnyöket!
Látogatás

A test határai

2020-ban Határtalan Skanzen címmel tematikus évet rendeztünk, amely sok szempontból járta körbe a határ kérdését. Idén tovább bővítettük a témakört, és új időszaki...