Fogyatékossággal élő látogatók

A Skanzen akadálymentes hozzáférhetőségének biztosítása egyik küldetésünk. Ennek érdekében különleges programokkal és környezettel várjuk a fogyatékossággal élő látogatóinkat.
Szerző: 2015. szeptember 10.

Újdonság! Integrált tábor
Június 29. és július 6. között két turnusban szervezünk integrált tábort, ahol fogyatékossággal élő és közösségi szolgálatos fiatalok töltik együtt idejüket. Amennyiben érdeklik a részletek, kattintson a részletekre. Integrált tábor részletek>>

A Skanzen hozzáférhetősége

MOZGÁSSÉRÜLTEK számára:
Habár a múzeum belső látogatási útvonala használható, a mozgássérültek az épületekbe, kertekbe való bejutáskor, illetve az egyik tájegységből a másikba való átjutáskor akadályba ütköznek, hiszen a múzeum fő értéke, hogy autentikus, archaikus paraszti és polgári építkezést, és lakóházakat mutat be. Ugyanakkor a teljesen önálló látogatás a múzeum belső látogatási útvonalán (aszfaltúton) lehetséges..
Az új bejárati épület, az új közönség fogadó épület és a Skanzen Vonat már egyaránt megfelel az akadálymentes hozzáférhetőség követelményeinek. Az új bejárati épület előtti parkolóban 6 külső parkolóhely kialakítására került sor mozgássérültek számára, magában az épületben pedig 2 akadálymentesített mosdó készült el. A Skanzen Vasút peronjain 6 db lift áll a mozgássérültek rendelkezésére annak érdekében, hogy ép társaikkal együtt ők is használhassák a járművet. Az új bejárati épület vasúti peronja és az Alföldi mezőváros tájegység bejárata között rámpa épült mozgássérültek számára, így kerekesszékkel is megközelíthetővé vált a tájegység.
akadalymentes_skanzen_1.jpg
LÁTÁSSÉRÜLTEK számára:
Kísérővel lehetséges, vakvezető kutyával vagy speciális vezetett látogatás keretében és tapintható tárlatok formájában, Braille-címkék és tájékoztatók segítségével és a tárgyak megérintésére vonatkozó engedéllyel (szakelőadó nélküli egyéni látogatás alkalmával a tárgyak tapintása nem engedélyezett) a bejelentkezett és szakelőadó által kísért csoportok számára.
1993-tól működik a Láss a kezeddel, hallj a szemeddel! elnevezésű program, mely egy a vak látogatók részére háztartási eszközökből létesített tapintható kiállítás. Az egyes tájegységek bejáratnál tapintható kerámia térkép mutatja az utat a megfelelő felirattal a vakok és gyengénlátók részére.

SZELLEMI FOGYATÉKKAL ÉLŐK számára:
önálló látogatás lehetséges (kísérő nélkül) vagy speciális vezetett látogatás, műhelyfoglalkozás, speciális programkínálat a bejelentkezett csoportok számára szakelőadókkal. Részletek a speciális foglalkozásokról itt érhető el.

HALLÁSSÉRÜLTEK számára:
lehetséges az önálló látogatás (kísérő nélkül) de a múzeum nem rendelkezik speciális segédeszközökkel (hang-vezetők a hallássérültek számára és jelnyelven tolmácsolt látogatás bejelentkezéssel)
1993-tól 2008-ig működött a Láss a kezeddel, hallj a szemeddel! elnevezésű program, melynek része egy a vak látogatók részére háztartási eszközökből létesített tapintható kiállítás és egy a siketek részére kialakított fejlesztő program.

fogyatékossággal élők látássérültek program mozgássérültek program akadálymentes skanzen


Kapcsolódó cikkek
A Skanzen

Robog a Skanzen!

A ROBOG A SKANZEN utazóprojekttel olyan településekre látogatunk vissza, ahonnan annak idején tárgyi és építészeti emlékeket gyűjtöttünk múzeumunkba.
Látogatás

Gyermek-élménypontok

Mesekert? Bábszínház? Gyerekgazdaság? Fotóműhely? A gyerekek számára a múzeum igazi játszótérré válhat. Fedezzétek fel együtt, hozd el a családot ebbe a csodavilágba!

Intézményeink