Skanzen Vonat

2021. május 23-án 9:15-kor újra elindult Európa leghosszabb normál nyomtávú múzeumi sínpályáján közlekedő Skanzen Vonat! Éljen át új múzeumi élményeket, járja be vonattal is a Skanzen tájegységeit!
Szerző: Skanzen 2018. március 06.

skanzenvasut_peron.jpg

  

 

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a megállóhelyeken lévő mozgássérült emelők nem vehetők igénybe műszaki meghibásodás miatt. A hiba elhárításán dolgozunk, megértésüket és türelmüket kérjük! 

 

MENETREND

 

A Skanzen Vonat minden nyitvatartási napon közlekedik!

 

Vonataink indulási időpontjai a Főbejárattól hétköznapokon*:

9:10 10:00 11:00 11:40 12:40 13:40 14:40 15:40 16:25

 

 

Vonataink indulási időpontjai a Főbejárattól hétvégén:

9:15 10:00 10:45 11:30 12:15 13:30 14:15 15:00 15:45 16:25

  

 * március 14-15-én, április 15-18-án, június 6-án vonataink a hétvégi menetrend szerint közlekednek.

 

Részletes menetrendünk ide kattintva érhető el PDF formátumban.

 

 

A Skanzen Vonat a két végállomás között (Főbejárat és Néprajzi látványtár) oda-vissza közlekedik és érinti valamennyi tájegységet.

 

Megállók:

 

 

 

 skanzen_vonatjegykezeles.jpg

 

MENETJEGY

A Skanzen Vonatra külön jegyet szükséges váltani, amelyet kizárólag a Főbejárat pénztáraiban és a nemzeti mobilfizetési rendszer applikáción keresztül árusítunk. A vonat személyzete menetjegy értékesítést nem végez, ezért kérjük, hogy az utazás megkezdése előtt gondoskodjanak a menetjegy megváltásáról.

 

 

A megváltott menetjegy normál nyitvatartási napon valamennyi járatra érvényes és korlátlan számú utazást biztosít. A vásárlás napján fel nem használt menetjegy az adott tárgyévben bármikor felhasználható.

 

Rendezvényes napokon árusított és felhasznált menetjegy kizárólag egy oda-vissza útra érvényes a kiválasztott járaton. Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy a vonat szabad férőhelyeinek függvényében tudunk csak menetjegyet kiállítani!

 

Menetjegy típusai és az igénybevételre jogosultak:

 

Teljesárú menetjegy - 600 Ft 

 • 14. életévét betöltött személy

 

Kedvezményes menetjegy - 500 Ft

 • 3-14 éves korú gyermek
 • tartósan beteg, 18 év alatti (kiskorú) személy MÁK kártyával és kísérője (1 fő)
 • pedagógusigazolvánnyal rendelkező személy

 

Csoportkedvezményes diák menetjegy - 400 Ft

 • 3-18 éves személy, legalább 10 fős csoport esetén

 

Díjmentes utazásra jogosultak:

 • 3 évnél fiatalabb gyermek
 • fogyatékkal élő és kísérője (1 fő)
 • Skanzen Kártya tulajdonosa
 • 1 fő idegenvezető csoportonként (amennyiben csoporttal érkezik)

 

A díjmentes utazásra jogosultaknak regisztrációs vonatjegyet kell váltaniuk.

 

UTAZÁSI FELTÉTELEK

A Személyszállítási Üzletszabályzat részletesen szabályozza a szolgáltatással és annak igénybevételével kapcsolatos feltételeket, az Utasok és a Szolgáltató jogait és kötelességeit, valamint egyéb, a szolgáltatással összefüggő lényeges feltételeket.

 

A Személyszállítási Üzletszabályzat az alábbi linken érhető el és tölthető le PDF formátumban:  

 

Személyszállítási Üzletszabályzat 

 

Csoportos utazás

A 15-30 főig terjedő csoportok utazását előzetes bejelentkezés esetén tudjuk biztosítani adott járatra vonatkozóan, a vonat kapacitásainak figyelembevételével. Bejelentkezési szándékukat a +36 (26) 502 537 telefonszámon tudják megtenni, az utazás megkezdése előtt legalább 2 nappal. Előzetes bejelentkezés nélkül, továbbá 30 főt meghaladó csoportok esetén a helyfoglalást nem tudjuk biztosítani.

 

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy:

 • a vonat használata során ügyeljenek saját és utastársaik épségére;
 • a peronokon fehér sávval felfestett biztonsági sávon belül, valamint a vasúti pályán tartózkodni tilos;
 • a vasúti pályán csak a kijelölt helyen szabad átkelni, ha vonat nem közeledik;
 • a KRESZ szabályait minden esetben be kell tartani;
 • a vonatra csak álló helyzetben, kizárólag a peronra és a peronról szabad fel- és leszállni;
 • utazás közben az álló utas kapaszkodni köteles;
 • a jármű kezelőszerveihez hozzányúlni, valamint azokat működtetni tilos;
 • a jegyvizsgáló utasításait minden esetben be kell tartani;
 • a vonaton kerékpár, és egyéb mozgást segítő jármű a babakocsi és a kerekesszék kivételével nem szállítható;
 • a vonaton egy időben 3 babakocsi vagy 2 kerekesszék fér el, további eszközök szállításáról a jegyvizsgáló dönt a jármű kapacitásának figyelembevételével;
 • dohányozni csak a kijelölt helyeken szabad;
 • a sínek mentén fokozott figyelmet kérünk, különös tekintettel a gyerekekre!

 

 skanzen_vonat_belso.jpg 

  

ÉRDEKESSÉGEK A VONAT MINDENNAPJAIBÓL

Valkai Csaba, a szentesi Vasúttörténeti Alapítvány munkatársa, nyugdíjas szentesi vasutas és elkötelezett vonatrestaurátor csaknem teljesen egyedül építette újjá az 1930-ban gyártott, háromtengelyes BCmot 422 pályaszámú motorkocsit a szentesi MÁV-fűtőházban.

 

A Skanzen Vonat egy Ganz-Jendrassik féle motorkocsi. Eredeti pályaszáma BCmot 422 volt, az 1924-es nagy fejlesztési hullámban tervezték, és 80 096 gyári számmal épült. Első útjának pontos dátuma sajnos nem ismeretes. Tudjuk azonban, hogy az 1960-as években Vésztőn volt állomásítva. 1989-ben ABymot-ból A-164-re átszámozva a békéscsabai Pályagazdálkodási Főnökség motorkocsija lett. Innen utazott át Szentesre 1998-ban, ahol Valkai Csaba közel egy évtizeden át őrizte, mígnem egy sikeres közbeszerzés után felújíthatta.

 

A restaurálás során a vonat egyes részleteit aprólékos munkával állította helyre a felújítást végző szakember. A másodosztályú ülések kárpitozása, a harmadosztályú fapadok, de a csomagtartók, a bádogból készült feliratok is mind-mind megegyeznek a harmincas években használtakkal. Egyetlen eltérés, hogy a felújítás révén a motorkocsi akadálymentes, így kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehető.

 

skanzenvasut_kormany.jpg

A peronon a kiszolgáló személyzet, a masiniszta és a kalauz várja az utasokat. A legfeljebb 15 km/h sebességgel közlekedő motorkocsi mintegy 20 perc alatt teszi meg az utat Főbejárattól (ami egyben a múzeum új bejárati épülete és látogatóközpontja) a végállomásig (a Néprajzi Látványtárig), majd elindul újabb 20 perces útjára vissza.

 

Egyszeri oda-vissza úttal 4,6 km-t tesz meg a vonat, ami nagyjából napi 46 km-t jelent. Hálás szívvel gondolunk a kitartó, kedves, segítőkész, az utolsó járaton már picikét fáradtan mosolygó mozdonyvezetőre és kalauzra, akiknek vonat iránti gondoskodó szeretete, jókedve szinte már összeforrt a vonatról kialakult képpel.

ÖNKÉNTES PROGRAM

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyedülálló önkéntes programja keretében útjára indult a Skanzen Vasút első ingyenes, a közlekedési hatóság által jóváhagyott képzése. A jelentkezők a tanfolyam sikeres elvégzése után akár mozdonyvezetők is lehetnek a Skanzenben. Az érdeklődők jelentkezését folyamatosan várjuk, részletek >>ide<< kattintva olvashatók.

Skanzen Vonat Skanzenvasút közlekedés motorkocsi régi vonat nosztalgia utazás vonatozás motorvonat vasút


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Legyél a Skanzen Vonat önkéntese

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum önkéntes programja EGYEDÜLÁLLÓ, INGYENES képzési lehetőséget kínál a vasút és a régmúlt kedvelőinek. A jelentkezők a tanfolyam sikeres elvégzése...
Látogatás

Skanzen Kártya

Váltson Skanzen kártyát, hogy egész évben ingyen látogathassa a Skanzent, és élvezze a Skanzen Kártyához kapcsolódó további előnyöket!