Állandó kiállítás - Skanzen tájegységek

Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumának kiállítása a 100-200 évvel ezelőtti magyar vidéki életbe repít.
Szerző: Skanzen 2017. április 01.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum alapításának célja, hogy bemutassa a  magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében, a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakban.

 

A folyamatosan finomodó telepítési terv 400-nál is több építmény múzeumba történő áthelyezését célozza meg, melyeket településnéprajzi szempontok alapján faluszerű épületcsoportokba, ún. tájegységekbe szervezve tár a látogatók elé. A tájegységeken belül az építmények egy-egy parasztporta hagyományos rendjébe illeszkednek, melyekhez olyan szakrális, közösségi és gazdasági építmények kapcsolódnak, melyek egykor részei voltak a hagyományos faluképnek. A lakóházak és a gazdasági épületek egy-egy táj történetileg kialakult lakóháztípusát és jellegzetes melléképületeit reprezentálják.


szentendreiskanzen_kisalfold_lovaskocsi.jpg

 

8 tájegység helyezkedik el a múzeumban. A tájegységek bemutatása a nevekre kattintva érhető el, az évszámok pedig az adott tájegység megnyitásának évét jelölik.

Felső-Tiszavidék (1974)

Alföldi mezőváros

Kisalföld (1987)

Nyugat-Dunántúl (1993)

Bakony, Balaton-felvidék (2000)

Dél-Dunántúl (2005)

Felföldi mezőváros (2006)

Észak-magyarországi falu (2010) - az Év Kiállítása nyertes  

Erdély (építés folyamatban, átadás: 2022)   

 

Felújítási munkálatok 2022-ben
Ahhoz, hogy még sok éven át élményekkel, tudással gazdagodjanak látogatóink, az elkövetkező időszakban több tájegységet, házat felújítunk. A karbantartási munkálatok miatt egyes portáink időszakosan nem tekinthetők meg. Az ezzel kapcsolatos aktuális információkat a Nyitvatartás alatt találja. Megértésüket köszönjük.

 

Kérdőív - Milyen kiadványban olvasna szívesen a Skanzenről?

Segítsen nekünk, töltse ki egyperces kérdőívünket!

skanzen kiállítások tájegységek állandó kiállítások


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

A test határai

2020-ban Határtalan Skanzen címmel tematikus évet rendeztünk, amely sok szempontból járta körbe a határ kérdését. Idén tovább bővítettük a témakört, és új időszaki...
Tanulás

ÚJ! Faműves tábor 2022

Faműves nyári tábor - először a Skanzen történetében! Várjuk a fát és az alkotást kedvelő felnőtteket és nagyobbacska gyerekeket! Ismerkedjünk meg a fával közösen, és...
Látogatás

Skanzen Kártya

Váltson Skanzen kártyát, hogy egész évben ingyen látogathassa a Skanzent, és élvezze a Skanzen Kártyához kapcsolódó további előnyöket!