Amikor minden más lett... - kiállítás

AMIKOR MINDEN MÁS LETT... ÉLET A NAGY HÁBORÚ ALATT ÉS UTÁN c. kiállítás nyílik a Határtalan Skanzen tematikus évben.
Szerző: Skanzen 2020. június 01.

amikormindenmaslett_skanzen_kiallitas.jpg

 

Figyelem! Kiállításunk 2022.06.26-án bezár, búcsúzóul vasárnap 15 órakor ingyenes kurátori tárlatvezetésen vehetnek részt látogatóink.
Találkozó a Magtár előtt. 


Amikor minden más lett...

Élet a nagy háború alatt és után

 

Új időszaki kiállítás

 

 

Az online elérhető virtuális kiállításunk mellett most már élőben is látható a Skanzenben az Amikor minden más lett... Élet a nagy háború alatt és után című önálló időszaki tárlat. A kiállítás azokat a háború okozta változásokat mutatja be, amelyek a paraszti életforma átalakulásához vezettek, szerte a Kárpát-medencében.

 

harangrekviralas_FSZE_020380.jpg

     Harangok rekvirálása háborús célokra. Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest-Képarchívum, 020380

 

Milyen változásokat hozott az I. világháború? Az 1914 és 1918 között zajló első világháború éles határvonalat húzott a „hosszú” 19. és a „rövid” 20. század között. Egyfelől a régi világ végét jelentette, másfelől mai életünk során is tapasztalható gyökeres változásokat eredményezett. A háború teljesen felforgatta a hátországban élők mindennapjait.

 

Mit jelentett mindez vidéken? Átalakult a falu társadalma, felborultak a hagyományos nemi szerepek, az addig szokásos munkamegosztás. Megváltozott az ellátás, a fogyasztás, az ünnepek hagyományos rendje, módosultak a kapcsolattartás formái és fontossá vált a társadalmi segítségnyújtás. A korszakban a magyar társadalom alapját a korántsem egységes parasztság alkotta. Az ő köreikből kikerülő katonák számára kitágult a világ, a harcok során addig elképzelhetetlenül távoli vidékekre is eljutottak. A nők és gyermekek a hátországban vívták meg a mindennapi élet harcát. A háború negatív hatásai, a nélkülözés és a veszteségek mellett olyan innovációk is megjelentek, amelyek egyszerűbbé tették a hétköznapi életet. 

 

skanzen_amml_kutyafogat_fortepan_1916132134.jpg

Kutyafogat, 1916. Fortepan/Barják András/132134

 

Mindezeket a témákat a kiállítás egy háromszintű kiállítótérben, összesen 900 négyzetméteren járja körül. A tárlat bármikor megtekinthető a múzeum nyitva tartási idejében, normál múzeumi belépővel.  

 

A kiállítás kurátorai

Kloska Tamás, Tömöri Szilvia, dr. Sári Zsolt

Látványterv, design, grafika, kivitelezés

Play Dead Kft.

 

 

HELYSZÍN | A szentendrei Skanzen Észak-Magyarország tájegységében található Magtár

 

NYITVA | Keddtől vasárnapig, 9.00 - 17.00

 

JEGYÁRAK | https://bit.ly/jegyinformaciok

 

 

Érdekességek a témáról folyamatosan a Skanzenblogon

A Skanzen szakmai blogján bemutatunk néhány embematikus tárgyat a kiállításból; olvashatnak a trianoni békediktátumot követő években virágzó határmenti csempészetről; arról, hogyan terjedt el a revizionizmus és az irredentizmus eszménye a Trianon utáni Magyarországon és az elszakított területeken; valamint, hogy milyen nyomot hagyott az a korabeli tárgykultúrán.

 

Sajtó

Play Dead Studio X - Skanzen - Virtuális kiállítás in the making - hypeandhyper

Lehet-e egy múzeumi kiállítás virtuálisan ugyanolyan jó, mint élőben?  - Octogon

Amikor minden más lett - A Skanzen új kiállítása - Virtuális tárlat a nagy háborúról - Magyar Múzeumok Online

 

Határtalan Skanzen tematikus évünknek köszönhetően már most böngészhetnek a nagy háború emlékei között: tárgyakat nézegethetnek első világháborús adatbázisunkban, és interaktív térképen fedezhetik fel, hol milyen emléművek találhatóak az első világháborúban elesett hősökről. Az időszaki kiállítás virtuális verziója is folyamatosan elérhető. Készülő projektoldalunkon hamarosan még több tartalommal várjuk az érdeklődőket!

 

/Borítóképhez használt fotó: Néprajzi Múzeum/

Skanzen időszaki kiállítás virtuális kiállítás tematikus év Határtalan Skanzen Amikor minden más lett


Kapcsolódó cikkek
A Skanzen

FaluFotó

Már elérhető a Magyar Nemzeti Levéltárral közösen lérehozott FaluFotó Adatbázis.
Látogatás

A test határai

2020-ban Határtalan Skanzen címmel tematikus évet rendeztünk, amely sok szempontból járta körbe a határ kérdését. Idén tovább bővítettük a témakört, és új időszaki...
Szolgáltatások

Rendezvényhelyszínek

Számos zártkörű rendezvénynek adhat helyet a Skanzen. Csapatépítő vagy családi nap, céges rendezvény, konferencia, esküvő esetén is ideális választás lehet múzeumunk.