Búcsú a parasztságtól

A paraszti társadalom felbomlása hosszú folyamat, amelynek utolsó, legtragikusabb fejezete a második világháború után következett be. Ezt mutatja be rendhagyó tárlatunk.
Szerző: Skanzen 2017. április 01.

A szentendrei Skanzen megújult állandó kiállítása a néprajztudomány főszereplőjét, a parasztságot állítja középpontjába. A rendhagyó tárlatnak egykor élettel teli ház ad helyet, a múzeum Dél-Dunántúl tájegységének Drávacsehi lakóháza. A ház most átrendezett állapotában mutatja meg a parasztág elmúlását, és vesz búcsút a parasztságtól.

 

 bucsu_a_parasztsagtol_2.jpg

 

 

A paraszti társadalom felbomlása hosszú folyamat, amelynek utolsó, legtragikusabb fejezete a második világháború után következett be. A kommunista diktatúra a beszolgáltatási rendszer bevezetése, a padláslesöprések, a kuláklisták felállítása, a meghurcolások után az erőszakos szövetkezetesítéssel az utolsó szöget is beverte a parasztság szimbolikus koporsójába.

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállításai elsősorban a magyar parasztság évszázadok során kialakult hagyományait, mindennapjait és ünnepnapjait mutatják be. Ebben a mostani kiállításban azonban egy eddig kevéssé ismert témát ismertetünk meg a látogatókkal. A paraszti életforma felbomlását, ennek a társadalmi csoportnak az eltűnését, brutális likvidálását sajátos kiállítás rendezési módszerekkel tárjuk a múzeumlátogatók elé. Egy társadalmi csoport szenvedéseit, hagyományos életformájának megszűnését követjük nyomon szövegben, képben, hangban és tárgyakban.

 

bucsu_a_parasztsagtol_1.jpg

 

A kiállítás témája Bíró Friderika néprajzkutató és Für Lajos történész több évtizedes kutatásaira épül. Tudományos kutatómunkájuk eredményét egy három kötetes könyvből ismerhetjük meg. A „Történelmi esszé” a magyar parasztság történetét vázolja föl, az „Interjúkötet” eredeti paraszti elbeszélésekből, vallomásokból áll, a fényképekkel illusztrált „Forrásgyűjtemény” pedig korabeli levéltári dokumentumokon keresztül ad bepillantást az 1945 utáni másfél évtized tragikus korszakába.

 

 bucsu_a_parasztsagtol_3.jpg

 

A száraznak tűnő történelmi adatok, a több ezer percnyi lejegyzett hangfelvétel, a sokoldalnyi levéltári dokumentum mögött emberek, személyes sorsok és történetek vannak. Sorsok, keresztbetört életek, amelyeket a 20. század máig ható történései alakítottak. Kiállításunkban az egykori gazdák, parasztok búcsúját láthatják mindattól, ami meghatározta életüket: a földtől, a családtól, a kisüzemtől, a szerszámoktól, az ünnepektől, a falutól és emlékeiktől. Nem önkéntes búcsú ez: kényszer szülte, erőszak segítette.

Ismerje meg a tárlatot és az annak otthont adó Drávacsehi ház történetét a múzeum Dél-Dunántúl tájegységében!

Búcsú a parasztságtól kiállítás Drávacsehi parasztság


Kapcsolódó cikkek
Fedezze fel online

Skanzen App

Járja be Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumát a Skanzen telefonos alkalmazása segítségével! Online térkép, tematikus túrák, kiállításvezető, játék és sok más egy helyen.
Szolgáltatások

Turisztikai programok

Szeretne kóstolót kapni Magyarországból? Ízletesen és élményszerűen mutatjuk be hazánk értékeit. Tekintse meg a szentendrei Skanzen turisztikai ajánlatait!
Tanulás

Témanapok

Több osztály számára foglalható foglalkozások az év-kör különböző időszakához, jeles napjaihoz kapcsolódóan.