Csak egy kis munka - Falusiak málenkij roboton

A szabadtéri, rendhagyó kiállítás a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak történetét mutatja be.
Szerző: Skanzen 2016. április 01.

 

malenkij2.jpgRendhagyó szabadtéri kiállítás várja a látogatókat  a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban Csak egy „kis munka” - falusiak Málenkij roboton a II. világháború végén címmel. A kiállítás a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak történetét mutatja be; az ok nélküli kegyetlenkedések, az áldozatokkal szembeni embertelen bánásmód, a teljes kiszolgáltatottság érzéseit eleveníti fel.

 

A szentendrei Skanzen az elmúlt években tudatosan kíván szerepet vállalni a történelmi kataklizmák, ki nem beszélt magyar történelmi események feldolgozásában, törekszik a különböző nemzetiségek, etnikai csoportok életmódjának, valamint a magyarságot ért tragédiáknak a bemutatására is – különös tekintettel a 20. század változásaira, folyamataira.
Az új kiállítás a II. világháború végén bekövetkező rettenettel, a Szovjetunióba történő elhurcolásokkal, kényszermunkatáborba deportálásokkal, a köznyelvben Málenkij robotként ismert jelenséggel foglalkozik.

 

1944-re Magyarországot már többszörös károk érték: a hatalmas mértékű emberi veszteségek katonai oldalról, a reménytelen, utolsó harcok egy elvesztett háborúban, a lakossági bombázások, az épített környezetben jelentkező károk, az élelem-ellátottság szűkössége, valamint a bevonuló csapatok pusztításai. Egy ilyen közegben jelentkezett még egy katasztrófa: az ország területén egyre beljebb nyomuló Vörös Hadsereg által végzett erőszakos toborzás „egy kis munkára”, ami valójában kényszermunkatáborba történő elhurcolást jelentett. A Skanzen kiállítása a Málenkij robot többszázezer áldozatának a szenvedését kívánja bemutatni, és emléket állítani az ártatlanul meghurcolt falusiaknak.

 

 malenkij3.jpg

 

A tárlatban a történeti és számadatok helyett a túlélők beszélnek: a kiállított anyag idézetekből, visszaemlékezésekből áll össze, a látogató így első kézből értesül az eseményekről és a körülményekről. A kiállítás az események valódi kronologikus sorrendjében épül fel a behívás, összegyűjtés otthoni helyszínétől a kényszermunkatábor rettenetéig. Az installációk, valamint maguk a felidézett történetek is sokszor igen megrázóak, emiatt a tárlat csak 16 éven felüliek számára ajánlott.

 

Tovább a Dél-Dunántúl tájegységhez >>

málenkij robot malenkij robot kiállítás mementó csak egy kis munka falusiak málenkij roboton


Kapcsolódó cikkek
Szolgáltatások

Turisztikai programok

Szeretne kóstolót kapni Magyarországból? Ízletesen és élményszerűen mutatjuk be hazánk értékeit. Tekintse meg a szentendrei Skanzen turisztikai ajánlatait!
Fedezze fel online

Skanzen App

Járja be Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumát a Skanzen telefonos alkalmazása segítségével! Online térkép, tematikus túrák, kiállításvezető, játék és sok más egy helyen.