Gyűjtőpontok

Hogyan kerül egymás mellé a százéves sósborszeszes üveg Amerikából, a drakulás hógömb Erdélyből és az alumínium sajtár a Dunántúlról? A "Gyűjtőpontok" időszaki kiállítás a 2010 óta végzett kutatási eredményeket, a múzeumba került tárgyakat mutatja be.
Szerző: Skanzen 2016. április 14.

Helyszín: Észak-magyarországi falu tájegység, Magtár

 

gyujtopontok_kiallitas.jpg

 

 

Hogy kerül egymás mellé a százéves sósborszeszes üveg Amerikából, a drakulás hógömb Erdélyből és az alumínium sajtár a Dunántúlról?

 

A 2016-ban nyílt, Gyűjtőpontok című kiállításunk több szempontból is rendhagyó. A kiállított tárgyak nem egy kiemelt téma köré csoportosulnak, mint ahogy az általában lenni szokott, hanem az elmúlt öt év kutatásaiból adnak ízelítőt, így meglepő kiállítási darabok kerülnek egymás mellé. 

 

épül.jpg

 

Nemcsak a tárgyak, de a bemutatott kutatási területek is újdonsággal szolgálnak a nagyközönség számára, hiszen a néprajztudomány manapság már nem csak a 19. századi - 20. század eleji magyar paraszti kultúra tanulmányozásáról szól, hanem időben is, térben is tágul. Mára az 1950-es, 60-as évek életmódja is bekerült a néprajz látókörébe, hiszen a legújabb generációknak már most sincs alkalmuk találkozni a korszak tárgykultúrájával.

 

Térben is kiterjesztettük a vizsgálódásokat: kutatjuk a határon túli, illetve a világban szétszóródott magyarság építészetét és életmódját is. Így kerülhet a kiállításban az ötvenes években szupermodernnek számító alumíniumedények mellé a készülő Erdély-tájegységünk tárgyai közül sok különlegesség, melléjük a múlt századelőn Pennsylvaniába kivándorolt magyarok „burdosház”-ának (értsd: boarding house) és vegyesboltjának csodával határos módon fennmaradt berendezése.

 

„Így gyűjtünk mi” mottóval ezúttal megmutatjuk, hogy minden tárgy mögött egy-egy megismételhetetlen történet és hús-vér ember rejtőzik. Megmutatjuk a néprajzos izgalmát, aki egy különleges tárgyra bukkan, a tárgy gazdáját, aki a tárgy révén a saját életébe is betekintést enged kollégáinknak, a lelet hazaszállítását, aprólékos munkával történő konzerválását, méltó elhelyezését a gyűjteményben.

Nézzen be a kiállításba! Kattintson a képekért IDE>>

 

időszaki kiállítás gyűjtőpontok kiállítás új kiállítás


Kapcsolódó cikkek
Szolgáltatások

Rendezvényhelyszínek

Számos zártkörű rendezvénynek adhat helyet a Skanzen. Csapatépítő vagy családi nap, céges rendezvény, konferencia, esküvő esetén is ideális választás lehet múzeumunk.
Látogatás

Tematikus tárlatok

Múzeumunk fontos 20. századi témákat is feldolgoz. A paraszti társadalom felbomlásának, a dél-dunántúli lakosságcserének és a málenkij-robotnak is szenteltünk egy-egy tárlatot.

Intézményeink