Harang csendül, ének zendül

Karácsony-történeti kiállítás várja a látogatókat a gödöllői Karácsonyházban.
Szerző: Skanzen 2019. december 04.

Igazi karácsony-történeti időutazásba csöppenhetnek, akik ellátogatnak a gödöllői Karácsonyházba és megtekintik a Harang csendül, ének zendül című kiállítást, amely a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély és a Karácsonyház együttműködésével valósult meg.

 

Karácsony kiállítás.jpg

 

Erzsébet királyné Gödöllőn töltött karácsonyai mellett megelevenedik a kiállításban a hazai karácsonyfa-állítás szokásának története és a frontkarácsonyok hangulata is. A kiállításból megtudhatjuk azt is, hogy bokrokat, muskátlit, fűszernövényeket öltöztettek ünnepi díszbe azokon a vidékeken, ahol nem volt fenyőfa vagy a család nem engedhette meg magának. 

 

A karácsonyfa díszei, a fára kerülő édességek is sokat változtak az idők folyamán. A diótól az aszalt gyümölcsig, a süteménytől a színes szentképekig, az almától a felfűzött bogyókig, pántlikáig sok mindennel igyekeztek szebbé varázsolni a fákat. Hosszú út vezetett a terményektől a mai csillogó, díszes, ezerféle formájú díszekig.

 

Karácsonyfa díszek.jpg

 

Régi szaloncukros dobozokból is komoly kollekció látható a kiállításban. Kiderül az is, hogy a szaloncukor speciális magyar édességnek számított, főúri családok szalonban felállított fáin jelent meg a 19. században. Mivel a cukor drága volt, a paraszti családokban sokszor pótolták kenyérhéjjal, szén vagy krumpli darabbal, a gyerekek megtréfálására pedig fagyott répát dugtak a papírba. A módosabbak kockacukorral vagy aszalt gyümölccsel helyettesítették a cukrot.

 

Szaloncukor díszek.jpg

 

A kiállítás mesél a mézeskalácsról, az ostyáról, a habcsókról és persze kelt tésztákról, süteményekről, csokikról is.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Részletek  >>>

 

A kiállítás december 30-ig látogatható.

Hétfőn és kedden zárva  (ezeken a napokon csak előre bejelentett csoportokat fogadnak)

Szerda - szombat 10:00 - 17:30, vasárnap 10:00 - 16:30 között látható a kiállítás.

 

7 éves korig ingyenes, gyermek és diák jegy 250 Ft/fő, felnőtt jegy 500 Ft / fő.

 

A Karácsonyház a Gödöllői Királyi Kastély és a Művészetek Háza közötti parkban lévő Várkapitányi lakban található a Szabadság út 2. szám alatt.

 

Karácsonyház.jpg

 

kiállítás karácsony


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Tematikus tárlatok

Múzeumunk fontos 20. századi témákat is feldolgoz. A paraszti társadalom felbomlásának, a dél-dunántúli lakosságcserének és a málenkij-robotnak is szenteltünk egy-egy tárlatot.