Üzenet a frontról - Ferenc tüzér levelei 1914-1918

Új kiállításunkon az első világháború mindennapjait, a harcmezőkön és a hátországban élő erdélyi emberek életét kívánjuk megidézni egy sajátos történeti forrás, a frontról küldött tábori levelek segítségével.
Szerző: 2016. október 10.

üzenet.jpg

A 280, frontról hazaküldött levelet és képeslapot a haza védelme iránt elkötelezett tüzér, az erdélyi Zaboláról származó Pozsony Ferenc (1893-1978) írta. A leveleket a család őrizte meg.

 

A tudósítások sajátos nyelvezetükkel lefordítják és személyessé teszik a Nagy Háború hétköznapjait és csatáit, és a történelem részesévé teszik a levelek címzettjeit. A távol lévő tüzér kérdései, „otthon járó gondolatai” és aggódása nyomán a családtagok életébe is bepillantást nyerünk.Ferenc tüzér.jpg

 

A családtörténeti adatok megmutatják, hogyan válik a Ferenc tüzér „elszenvedőből” a nagyvilágra és a szűkebb hazájára figyelő, hazatérve életét alakítani kívánó személyiséggé. Mindeközben ő maga és az otthon lévők sok szenvedésen és megpróbáltatáson mennek keresztül. A kiállítással „a nagy verekedésnek” a falusi földműves világrendet is végérvényesen megváltoztató szerepét és hatását tesszük kézzelfoghatóbbá látogatóink számára.

 

A kiállítás 2016. október 19. és november 13. között látogatható a Skanzen Galériában.

világháború nagy háború levél front kiállítás


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Élő Történelem

A Skanzen idei szezonjának egyik fő látványosságával, az Élő Történelemmel invitálja a látogatókat a múzeumba a nyári szezonban.
Látogatás

Gyermek-élménypontok

Mesekert? Bábszínház? Gyerekgazdaság? Fotóműhely? A gyerekek számára a múzeum igazi játszótérré válhat. Fedezzétek fel együtt, hozd el a családot ebbe a csodavilágba!