Üzenet a frontról - Ferenc tüzér levelei 1914-1918

Kiállításunkon az első világháború mindennapjait, a harcmezőkön és a hátországban élő erdélyi emberek életét idézzük meg egy sajátos történeti forrás, a frontról küldött tábori levelek segítségével.
Szerző: Skanzen 2017. október 18.

Kiállításunkon az első világháború mindennapjait, a harcmezőkön és a hátországban élő erdélyi emberek életét idézzük meg egy sajátos történeti forrás, a frontról küldött tábori levelek segítségével.

 

üzenet.jpg

 

A 280, frontról hazaküldött levelet és képeslapot a haza védelme iránt elkötelezett tüzér, az erdélyi Zaboláról származó Pozsony Ferenc (1893-1978) írta. A leveleket a család őrizte meg.

 

A tudósítások sajátos nyelvezetükkel lefordítják és személyessé teszik a Nagy Háború hétköznapjait és csatáit, és a történelem részesévé teszik a levelek címzettjeit. A távol lévő tüzér kérdései, „otthon járó gondolatai” és aggódása nyomán a családtagok életébe is bepillantást nyerünk.

 

A családtörténeti adatok megmutatják, hogyan válik a Ferenc tüzér „elszenvedőből” a nagyvilágra és a szűkebb hazájára figyelő, hazatérve életét alakítani kívánó személyiséggé. Mindeközben ő maga és az otthon lévők sok szenvedésen és megpróbáltatáson mennek keresztül. A kiállítással „a nagy verekedésnek” a falusi földműves világrendet is végérvényesen megváltoztató szerepét és hatását tesszük kézzelfoghatóbbá látogatóink számára.

 

Ferenc tüzér.jpg

 

A kiállítás 2016. október 19-től november 13-ig volt látogatható a Skanzen Galériában. 2017 október 12-től 2018. január 12-ig a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők. 

Tekintse meg galériánkat a székelyudvarhelyi megnyitóról ITT.

üzenet a frontról időszaki kiállítás vándorkiállítás


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Jászárokszállási Fogadó

A Jászárokszállási Fogadó magyaros ízekkel várja nap mint nap a Skanzen látogatóit. A fedett kocsibeálló 250 fős lakodalom megtartására is lehetőséget kínál.
Szolgáltatások

Csapatépítés

Csapatélményt, kreativitást és játékos szórakozást ígér mindenkinek útvesztőkkel, rejtélyekkel, kalandokkal teli outdoor csapatépítő programunk.
A Skanzen

Robog a Skanzen!

A ROBOG A SKANZEN utazóprojekttel olyan településekre látogatunk vissza, ahonnan annak idején tárgyi és építészeti emlékeket gyűjtöttünk múzeumunkba.

Intézményeink