2018-as rendezvények

Tavasztól őszig benépesítjük a Skanzen portáit. Hétvégi programok az egész családnak!
Szerző: Skanzen 2018. február 05.

Huszáros Hétvége

Március 15-18.

Visszarepülünk a múltba, egészen 1848 forrongó tavaszáig. A Skanzenben megjelennek a szabadságharc és a kor jellegzetes szimbólumai (bajusz, sarkantyú, kokárda, huszárok). Megpödörnéd a bajuszt? Kipróbálnád magad huszárként? Számháborúznál vagy csak megkóstolnád a márczafánkot? Itt megteheted! Négy napos időutazásra viszünk a szabadságharc idejére.

 

Részletes program >> 

Facebook-esemény >>

 

Tavaszköszöntő Húsvét
Április 1-2.

A Skanzen szezonnyitó rendezvényén bemutatjuk és újraéljük a húsvéti ünnepkör legfontosabb szokásait. Aki járt már húsvéti rendezvényen a Skanzenben, az tudja: az egyik legélménydúsabb, legvidámabb és legsokoldalúbb rendezvényünk ez. Autentikus környezetben tárulnak elénk az egykori falusi világ húsvéti szokásai, és aki kedvet érez, részt vehet a táncokban, tojásfestésben, húsvéti játékokban. A központi téma idén a FA lesz annak különböző népi jelentéstartalmaival, úgy mint az életfa vagy a keresztfa.

 

Részletes program >> 

Facebook-esemény >>

 

 husvetaskanzenben.jpg

 

Skanzen Majális

Április 30 - Május 1.
Irány a hatvanas évek! A Táncdalfesztiválok, víg majálisok, vurstlik és vattacukrok időszakába repít minket a Skanzen Majális. A tavaly nyílt HÉ'67 kiállításunk is ezt a kort idézi meg, hiszen ez az időszak tekinthető a múzeum kezdetének is. Az idei majálison igazi korhű hangulatban ünnepelve várunk minden generációt. Berobog a Skanzen Robur, a Magtárban pedig különleges tárlatvezetés kalauzol el a hatvanas évek végét bemutató életmódkiállítás paneljei között. 

 

Részletes program >>
Facebook-esemény >>

A szakmai programok Fb-eseménye >> 

 

skanzen_majalis_karabelyospeter_fortepan.jpg

Fotó: Fortepan / Karabélyos Péter

 

Pünkösdi Örökség Ünnep

Május 20-21.

A mai is élő kulturális hagyományokat fenntartó, és azokat nemzedékről nemzedékre tovább közvetítő helyi közösségeket fogja össze a Szellemi Kulturális Örökség Magyarországon. Innen kerülnek ki azok a kulturális gyakorlatok, melyek az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára kerülhetnek fel. A magyarországi listán szereplő közösségek mutatkoznak be minden évben a Skanzen pünkösdi rendezvényén, és hoznak életet a kiállítás házaiba, portáiba és a szabadtéri színpadra.

 

Részletes program >>
Facebook-esemény >>

 

punkosdioroksegnapok.jpg

 

Hagyományaink vendégségben

Június 9.

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága és a szentendrei Skanzen közös rendezvénye.

 

Részletes program >>
Facebook-esemény >>


III. PFB - Skanzen Futás
Július 15.

A futás szerelmeseinek és családtagjainak kínál egész napos progamot a minden évben népszerű Skanzen Futás. A különleges futóverseny Magyarország tájegységein vezet át. Családbarát rendezvény, melyen a sportolás mellett Magyarország kultúrájával ismerkedhetünk.

 

Versenykiírás >> 

Nevezés >>

Facebook-esemény >>

Betyáros hétvége

Augusztus 18-20.

Betyárvilág ez, és ezt jól tudták az igazi betyárok, akik most benépesítik a Skanzent. Legalább két napon át a múzeumban settenkednek, és ha nem figyelünk, még a Skanzen Vonat is veszélybe kerülhet! Lehet nyomozni, betyárruhát ölteni, ügyességben és furfangban kipróbálni magunkat. Vajon melyik múzeumi épületben tanyáztak a legenda szerint betyárok és merre menekültek? 

 

Részletes program >>
Facebook-esemény >>

 

skanzen_betyaroshetvege_2018.jpg

 

Szent Mihály-napi Népművészeti Fesztivál
Szeptember 29.

Szent Mihály napja az őszi hálaadás ideje, fontos gazdasági évforduló - ekkor hajtották vissza az állatokat a legelőkről. Ezen az ünnepen az állattartáshoz, pásztorkodáshoz köthető mesterségek (kovácsmesterség, fafaragó, bőrműves stb.) legkiválóbbjai, valamint énekes, zenész előadóművészek vendégszerepelnek a Skanzenben az NKA Népművészeti Kollégiumának és Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiumának összművészeti fesztiválján. A délelőtti kézműveskedést és a mesterek kézműves bemutatóit délután zenés-táncos gálaműsor zárja. A rendezvény az NKA 25 év, 25 nap, 25 esemény programsorozatának része.


'56 falun
Október 20-23.
A Skanzen '56 emlékére rendhagyó programmal, a forradalmi események korhű megelevenítésével várja az érdeklődőket. Ajánljuk a programot azoknak, akik a magyar történelemnek ezt a eseményét nem könyvekből, levéltárakból, vagy filmekből szeretnék megismerni, hanem élő jelenetekből. A múzeumban megelevenített epizódok néprajzi és történeti kutatásokon alapulnak és a vidéki települések részben kevésbé ismert epizódjaira koncentrálnak.

 

Szent Márton Újborfesztivál és Libator
November 10-11.

Márton napja fontos fordulópont volt a naptárakban: vidéken ekkor fejeződtek be a mezőgazdasági munkák, ezen a napon zárult le a gazdasági év. Szent Márton ünnepén libát illik enni és újborral szokás koccintani. Ez egyben a Skanzen szezonzáró rendezvénye, mely a neves naphoz kapcsolódó gasztronómai különlegességekkel invitálja a látogatókat. Ekkor kezdődtek a téli társasmunkák, kalákák is. A házak kemencéit begyújtjuk, a pattogó tűz mellett tollat fosztunk, mesét hallgatunk, sült finomságokat kóstolunk. 

 

skanzenesrendezvenyek_martonnap.jpg

 

Tudnivalók rendezvényeinkről

- A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják.

- A jegyárakról és a rendezvények, valamint a múzeumi kiállítás nyitvatartási idejéről a részletes programleírásban, a közösség média felületein vagy információs vonalunkon (+36 26 / 502-537) tájékozódhat. Felhívjuk figyelmét, hogy a múzeum kiállításainak nyitvatartása a rendezvények műsoridejétől eltérhet. Kérjük, tájékozódjon előre látogatása megtervezésekor, amennyiben kiállítási egységeinket is szeretné megtekinteni rendezvények ideje alatt.

- A rendezvényeken kép- és hangfelvételek készülhetnek, melyről a látogatók a jegyvásárlással, illetve ingyenes jegy esetén a regisztrációs jegy átvételekor hozzájárulnak, és melyet a múzeum kizárólagos PR- és marketingtevékenység céljából használhat fel.

rendezvények programok rendezvény program húsvét majális márton nap huszártábor skanzenfutás libator tavaszköszöntő pünkösdi örökség ünnep betyáros hétvége 56 falun


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Adventi Hétvégék

Újra kinyit a Skanzen egy-egy adventi hétvégére a téli időszakban. Hangolódjon nálunk a karácsonyra, készítsen sajátkezűleg ajándékot szeretteinek!
Fedezze fel online

Skanzen App

Járja be Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumát a Skanzen telefonos alkalmazása segítségével! Online térkép, tematikus túrák, kiállításvezető, játék és sok más egy helyen.