A Skanzen kiállítása Székelyföldön

Kallós Zoltán népzenekutató életét és munkásságát feldolgozó kiállításunk vándorúton Erdélyben.
Szerző: Skanzen 2017. október 05.

kallosropped.jpg

 

Kallós Zoltán kutató, gyűjtő, a szó legnemesebb értelmében: tanító, az erdélyi Válaszút település szülötte. Az általa Erdélyben és Moldvában gyűjtött néprajzi, népzenei anyag a mai napig páratlan. Korán felismerte a hagyományos kultúra gyorsuló változását, és életét mintegy küldetésként teljesen a kutatásnak szentelte.

 

Az Indulj el egy úton… Kallós Zoltán életmű-kiállítás egy éve vándorkiállításként kerül bemutatásra Erdély különböző helyszínein. Különleges tárgyak, nem mindennapi történetek, videók, képek segítségével eleveníti fel, hogyan is estek szerelembe a népzenével a táncházmozgalom elindítói, honnan tudjuk, miként énekelték ki balladák által az emberek bánatukat, gondolataikat, és miként lehet egy néprajzkutató, muzeológus, tanító, népzenész egy közösség reménye.

Ki is Kallós Zoltán? Gyűjtő, kutató, szervező, múzeumalapító, a szó legnemesebb értelmében: tanító? A hagyományos kultúrában élők és az azt feltárni, megőrizni, közreadni és újra megélni akarók közötti kapcsolat megteremtője és katalizátora? Út és híd a forráshoz, találkozási és kiindulási pont a folytatáshoz, a hagyomány szerves továbbéléséhez? Mit jelentett és mit jelent ma a hazai és határon túli magyarság számára Kallós Zoltán személye, hatása, életműve? Kallós Zoltán és munkatársai a válaszúti múzeummal és a nevét viselő alapítvány tevékenységével ma milyen szerepet töltenek be Erdély, a moldvai magyarság, és különösen a mezőségi szórvány magyarság kulturális értékeinek, identitásának megőrzésében, a vidék megtartó képességének és magyar identitásának erősítésében?

 

Kiállításunkkal Kallós Zoltán életművének különféle rétegeit, időszakait, helyszíneit, sajátosságait állítjuk a középpontba. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet Kallós Zoltánnak a magyar és a külhoni magyarság kulturális életére gyakorolt hatására. A látogatók elé kívánjuk tárni, hogy Kallós Zoltán milyen szerepet játszott a Magyarországról Erdélybe érkező kutatók, különösen Martin György és az erdélyi népzenét és néptáncot feltárók munkásságának inspirálásában és kiteljesedésében. Közismertté akarjuk tenni azt is, hogy mi volt a szerepe a táncházmozgalom megszületésében és széles körű elterjedésében. A kiállítás célja bemutatni Kallós Zoltánt, az EMBER-t és az őt körülvevő mikrokozmoszt, Kallóst, aki jó pásztor módjára egyedülálló értékeket teremtett és alkot ma is. Ezen túl meg kívánjuk jeleníteni Kallós Zoltán egykori és mai „útitársainak” szerepét, jelentőségét, a Válaszúti Szórvány Kollégium és a Kallós Zoltán Alapítvány működésén keresztül kifejtett hatását.

 

Kallós Zoltánban Bartók és Kodály mellett a 20. század egyik legnagyobb magyar folklórgyűjtőjét tisztelhetjük, akinek életét és szemléletét alapvetően meghatározta Martin Györgyhöz fűződő barátsága – írta Pozsony Ferenc róla a 80. születésnapja alkalmából készült kötetben. Kallós Zoltánnak meghatározó szerepe volt mind a magyarországi, mind a romániai magyar táncház mozgalom megszületésében és kibontakozásában, mai eredményeiben és megújulásában. Személyes kapcsolatrendszerén keresztül önzetlenül segített hozzá a népzene, néptánc, népköltészet iránt érdeklődő teljes generációkat a Mezőség, Gyimes, Kalotaszeg és Moldva népéletének megismeréséhez és megéléséhez.

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum tárlata a válaszúti Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjteménnyel és a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel együttműködve valósult meg. 

Kallós Zoltán Indulj el egy úton vándorkiállítás kiállítás Erdély Székelyföld


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Skanzen Barangoló

ÚJ! Kölcsönözhető túracsomag a Skanzen felfedezésére - foglalkoztató füzettel, kiegészítő játékokkal kedveskedünk a legkisebbeknek!
Látogatás

Gyermek-élménypontok

Mesekert? Bábszínház? Gyerekgazdaság? Fotóműhely? A gyerekek számára a múzeum igazi játszótérré válhat. Fedezzétek fel együtt, hozzátok el a családot ebbe a csodavilágba!
Szolgáltatások

Csapatépítés

Csapatélményt, kreativitást és játékos szórakozást ígér mindenkinek útvesztőkkel, rejtélyekkel, kalandokkal teli outdoor csapatépítő kínálatunk.

Intézményeink