Élet a fronton túl

Az ÉLET A FRONTON TÚL tematikus évben a múzeum az első világháborút követő éveket idézi meg a kiállítás enteriőrjeiben, kísérőprogramokkal, túravezetésekkel.
Szerző: Skanzen 2019. június 06.

skanzen_eletafrontontul.jpg

 

Élet a fronton túl

 

Sok olyan esemény van, melynek hatására gyökeresen változtak meg a vidéken élők hétköznapjai, életkörülményei, és az egyik ilyen kétségtelenül az első világháború volt. Arról, hogyan zajlott a háború, és milyenek voltak a harcok a frontvonalon, sok szó esett már, de még ma is kevesen tudjuk elképzelni, mit jelenthetett a világháború azok számára, akik otthon maradtak.

 

A Skanzenben az Élet a fronton túl tematikus évben a múzeum kiállításában barangolva olyan élethelyzeteket ismerhetünk meg, melyeken keresztül a száz évvel ezelőtti hátország hétköznapjai tárulnak elénk.

 

Tudjuk-e, hogy maga a háború jelentős hatással volt a családban betöltött szerepekre, a munkamegosztásra?

 

És azt, hogy hogyan próbálták az otthoniak még a szűkös körülmények között is ellátni a háborúban megsérült katonákat?

 

Hallottunk már róla, hogy számos új használati tárgy ekkor jelent meg az otthonokban?

 

Hogy nem egy orvosi eszközt az első világháborúnak köszönhetünk?

 

A Skanzen ebben az évben rendhagyó, első világháborús útvonalakkal, túrákkal egyes lakóházak alternatív berendezéseivel, élő múzeumi helyszínein a témához kapcsolódó tevékenységekkel, élő történelmi látványossággal, hétvégi programokkal és egy háromnapos rendezvénnyel jeleníti meg a hátország hétköznapjait.

 

 

A kiállításban látogatható 

 

Élet a fronton túl alternatív berendezések

 

Mit küldtek a katonának a frontra?

Pillantsunk be a házba, és keressük meg, milyen csomagot állítottak össze karácsonyra a fronton harcoló katonának! Ha kedvünk támad, a múzeum portáin mi is elkészíthetünk ezekből egy-két tárgyat. A Textilműhelyben magunk is ügyeskedhetünk, hogy örömet szerezzünk "katonáinknak" egy-egy nélkülözhetetlen darabbal, a Boszorkánykonyhában megtudhatjuk, milyen gyógynövények kerülhettek a csomagba, az Undi lakóházban pedig megírhatjuk saját tábori képeslapunkat. (Sükösdi lakóház, Alföldi mezőváros tájegység)

 

skanzen_eletafrontontul_katonaicsomag.jpg

 

Egy rézmozsárból 200 töltény?

Honnan gyűjtötték a rezet és mit kaptak érte cserébe? Megtudhatjuk a Kisalföld tájegység Jánossomorjai portáján.

 

A sebesült katona hazatér

A frontról hazatért katonát otthon ápolják a Süttöri lakózában. De mivel is? Ismerje meg a hátországban nélkülözhetetlen gyógyászati eszközöket! (Kisalföld tájegység)

 

 

Élet a fronton túl élő múzeumi helyszínek

 

Gyógynövények a háborúban

Hogyan gyűjtötték a gyógynövényeket a háború alatt? A népi gyógyászat és a gyógynövények háborús években betöltött szerepére irányítjuk a figyelmet a múzeum Boszorkánykonyhájában, és bemutatjuk a frontra küldött vagy a hátországban használt gyógyhatású készítményeket. (Észak-Magyarország, Perkupai porta).

 

eletafrontontul_boszorkanykonyha.jpg

 

Háborús konyha

Milyen volt a jegyrendszer a nagy háború alatt? Mit ettek az emberek az ínség idején? Hogy készült a bálmos és a köményleves? Megtudhatjuk a Filkeházi portán az Észak-Magyarország tájegységben.


Korabeli ruhák a Fényképész műtermében

Öltözzön be Ön is első világháborús osztrák–magyar katonának vagy ápolónőnek és készítsen magáról fényképet a korabeli műteremben! (Felföldi mezőváros tájegység, Mádi kereskedőház)

 

Mesék a Nagy Háborúról

Hallgassa meg a harctéri naplók beszámolóit, vagy ossza meg velünk azokat a történeteket, amelyeket családja az első világháborúról őriz a Hajdúbagosi lakóházban! (Alföldi mezőváros tájegység)

 

Textilkészítés a háborúban
Milyen hasznos holmikat készítettek szeretteik a fronton szolgálóknak? Hogyan változtak meg a lakástextíliák üzenetei a háború hatására? Látogassunk el a múzeum Textilműhelyébe! (Kisalföld tájegység, Jánossomorjai lakóház)

 

Háborús történetek bábokkal

Háborús történeteket játszhatunk el fakanál- és ujjbábokkal a múzeumi Bábszínházban (Harkai lakóház pajtája, Kisalföld tájegység).

 

babszinhaz_eletafrontontul_skanzen.jpg

 

Katonaélet fajátékokkal
A katonaélethez kapcsolódó fajátékokat készíthetünk a Fa-Ház műhelyében, mint például krumplipuska vagy fakard (Nyugat-Dunántúl tájegység).

 

Falusi iskola a háborúban

Hogyan hatott a háború az oktatásra? Meg tudja fejteni a korabeli háborús képrejtvényeket? (Kondorfai lakóház, Nyugat-Dunántúl tájegység)

 

Játékos bakaképző a Játékudvarban

Kardforgatás, ágyúval való lövés és egyéb bátorságpróbák várják a vállalkozó szelleműeket a múzeum Játékudvarában (Szalafői kerített ház udvara, Nyugat-Dunántúl tájegység)

 

 

Kapcsolódó programok

 

“Ferenc József azt üzente”

Katonadal-tanítás a Kisalföld tájegységben hétvégente a nyitvatartási időben

 

Tábori posta

Hétvégente az Undi lakóházban (Kisaföld tájegység) kipróbálhatjuk, milyen lehetett tábori képeslapot készíteni. A korabeli képeslapot növényi festékkel díszítjük, kalligrafikus írással írjuk meg.

 

taboriposta_skanzen.jpg

 

Véget ért a Nagy Háború élő történelmi látványosság

Minden szombaton és vasárnap a nyitvatartás időben 10.00 és 16.00 között

A Nagy Háború véget ért, de a katonákat még mindig hazavárják… 1921-be csöppenhetünk, ha hétvégén a Bakony, Balaton-Felvidék tájegységbe látogatunk el. Három szereplő élettörténetét, mindennapjait élhetjük át a háborút követő években. A helyszín a fiktív Kedmöce, egy kis falu a Balaton-Felvidéken. 

 

skanzen_eletafrontontul_elotortenelem.jpg

 

Fronton innen, fronton túl 

2019. augusztus 17-20., 9.00 - 17.00

Milyen volt a bevonulás? Mi jellemezte a tábori élet mindennapjait? Hogyan éltek az emberek a hátországban? Ezen a hosszú hétvégén rögtönzött jelenetekkel idézzük meg, hogyan zajlottak a mindennapok a Nagy Háború idején.

 

 

Önálló kiállítások

 

Lélekváltozás 1914-1918

PontItt Galéria, 2019. május 30. - 2020. május 29.

„Mire a levelek lehullanak, katonáink hazatérnek.” – szólt a világháború kezdeti lelkesítő szlogenje. A katonákat besorozták, de a fronton a pokol borzalmait élték át. Az 51 hónap - Lélekváltozás 1914-1918 című kamarakiállítás a kezdeti lelkesedést, majd a kiábrándultságot, végül a háború okozta lelki és szellemi krízist mutatja be a múzeum bejárati épületében.

 

 

Közösségi felhívásunk

Ön is hozzájárulhat készülő időszaki kiállításunkhoz, melybe első világháborús emlékeket gyűjtünk.

 

További érdekességek a blogbejegyzéseinkben!

A Skanzen múzeumi blogján az első világháborúhoz kapcsolódó témákról is rendszeresen olvashat bejegyzéseket. Olvashat a katonai dögcédulákról, vagy az ünnepi szokások megváltozásáról.

Skanzen élet a fronton túl program kiállítás tematikus év világháború első világháború I. világháború fronton innen fronton túl


Kapcsolódó cikkek
Szolgáltatások

Gyerekszülinap

Gyermeke születésnapját, névnapját az ovis társakkal, osztálytársakkal vagy a család aprajával, nagyjával együtt szeretné megünnepelni?
Szolgáltatások

Rendezvényhelyszínek

Számos zártkörű rendezvénynek adhat helyet a Skanzen. Csapatépítő vagy családi nap, céges rendezvény, konferencia, esküvő esetén is ideális választás lehet múzeumunk.