Élő múzeumi programok

Miként élték mindennapjaikat a múzeumban felépített tájegységek egykori lakói? Fedezze fel a múzeumot élő múzeumi helyszíneink segítségével! Portáinkon megelevenednek a paraszti hétköznapok, melyekben a konyhai, kerti munkálatok mellett jótanácsokat, ötleteket talál a környezetkímélő háztartás fenntartására is. Bekukkanthat a vízimalom rejtélyes működésébe.
Szerző: Skanzen 2016. április 01.

Keresse fel élő múzeumi helyszíneinket, amelyek valamennyi nyitvatartási napon várják!

 

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy jelenleg a vízimalomban felújítási munkálatok miatt nincsenek őrlési bemutatók. A malom ettől függetlenül zavartalanul látogatható. Megértésüket köszönjük.

 

Erdőhorváti perec (I-11)

Egykor az erdőhorváti asszonyok Miskolctól Sátoraljaújhelyig híresek voltak perecükről, ugyanis a nehéz megélhetés miatt piacokon árulták kerek pereceiket, így tettek szert további bevételre, egyik első példaként az önálló női keresetre. Ha kíváncsi az erdőhorváti perec titkára, hogyan készítették, vagy megkóstolná, keresse fel perecsütőnket!

 

erdohorvati_perecsuto.jpg 

Rontás, babona – népi misztikum (I-12)

Szerelmi mágia, jóslás, egészségvarázslás. Mindennek megvolt a maga ideje. Nép misztikum- házunkban felelevenítjük a naptárban fellelhető jeles, kiemelt napokhoz kötődő népi hiedelmeket, és elmagyarázzuk miért hittek bennük az emberek, honnan erednek e különös szokások.

Nagyanyáink konyhatitkai (I-19)

Nagyanyáink konyhai praktikái közül ez alkalommal a tartósítás kerül a középpontba. A már jól bevált módszerek segítségével mesterséges anyagok nélkül teszünk el házi befőttet, szörpöket, készítünk vajat, sajtot, túrót. S kiderül, hogy egy kis idő ráfordításával ízletes ételeket készíthetünk.

 

hagyomanyos_konyha_1.jpg 

 

Boszorkánykonyha (II-10)

Hogyan csillapítsuk fejfájásunkat, miként űzzük el álmatlanságunkat? Boszorkánykonyhánkban kifőzzük a megoldást; megmutatjuk a gyógyító hatású növények felismerését, feldolgozását, az aktuálisan fellelhető növények változatos felhasználási módját, hogy majd otthon ki-ki elkészíthesse kenőcsét, illóolaját, illatpárnáját, fürdőfilterét saját egészségére.

 

boszorkany_konyha.jpg 

 

Kötélverés (III-1)

A pásztorok számos eszközt használtak az állatok terelése során, többet között kötelet is. A kötéverés minden fortélyát elleshetik az érdeklődők, sőt saját maguk is készíthetnek kötelet.

 

Játékudvar (III-3, 2017. május 27-28-án X-15)

Játékudvarunk az önfeledt szórakozás helye. Sorra kipróbálhatóak a régi népi játékok, a felnőttek logikai játékokon élesíthetik elméjüket, a bátrak gólyalábra pattanhatnak, az ügyesek csülközhetnek, gúzsszúrhatnak, a legapróbbak pedig a babakonyhában főzőcskézhetnek.


Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy 2017. május 27-én (szombat) és május 28-án (vasárnap) a játékudvar nem a hagyományos helyszínen (az Uszkai udvaron, III-3), hanem az Undi udvaron (X-15) üzemel. Megértésüket köszönjük.

 

jatekudvar_1.jpg 

 

Kenyér-, kalács sütés (VI-3)

A ház körül mindig adódott feladat a gazdasszonynak. A fejés után a tejet eltette aludni, majd túrót, sajtot készített belőle, és hetente egyszer biztosan felizzította a tüzet a kemencében kenyér sütéséhez. Ha kíváncsi a hagyományos sajtkészítés technikájára, a kenyér, a cipó kemencés sütésére, térjen be Sükösdi lakóházunkba!

 

Meseszoba (I-10)

Meseházunkban hagyományőrünk - mint egykoron a nagymamák - magyar népmesékkel szórakoztatják a házba betérőket. Gyermekek és felnőttek kényelmesen elhelyezkedve hallgathatják a régi ismerős történeteket, az apróbbak pedig még le is hemperedhetnek. 

 

mesehaz_1.jpg 

 

Bőrmunka (VI-7)

Az Alföldi mezőváros tájegység Bajai tímárműhelyében lépésről lépésre ismerheti meg a bőrfeldolgozás folyamatát. Játékos Tímár-kvízünk által felelevenítheti ismereteit, és a kérdésekre helyesen válaszolva elkészítheti saját kulcstartóját a már feldolgozott finom bőrből, melyet a hagyományos birka-füljelölések motívumaival díszíthet.

 

Élet a tanyán (VI-10)

A Nagykunsági állattartó tanyán a tanyagazda mindennapjaiba tekinthet be. A megszokott napirend szerint működő egység minden pillanatban ad valami munkát. A magyar állatfajták által lakott tanya egyik legnépesebb csoportja a racka juh, mely egyik legjellegzetesebb juhfajtánk. Ismerje meg az állatokat!

 

elet_a_tanyan.jpg 

 

Sárközi gyöngyfűzés hétvégente (VII-1)

Szakavatott kezek könnyen készítik a szebbnél szebb kalárisokat. Hogy mégis mi a mottója, milyen motívumokkal készítették egykor a lányok gyöngynyakláncaikat? Megmutatjuk, így ki-ki elsajátíthatja a gyöngyfűzés csínját-bínját. 

 

Vízimalom-indítás 11:30 és 13:30 órakor (VIII-1)

Tudta, hogy Magyarországon a 20. század elejéig a vízenergia-felhasználás volt az egyik legfontosabb energiatermelési mód? Számokban kifejezve: 1885-ben Magyarországon 22.647 vízkerék és 99 turbina működött. Élő múzeumi helyszínünkön megismerheti a vízimolnárok életét és persze a vízimalmok működését is.

 

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy jelenleg a vízimalomban felújítási munkálatok miatt nincsenek őrlési bemutatók. A malom ettől függetlenül zavartalanul látogatható. Megértésüket köszönjük.

 

vizimalom.jpg 

 

Falusi mosoda (VIII-8)

A hagyományos mosás sok dologban különbözött napjaink megszokott, hétköznapi tevékenységétől. Ami a 21. században már gépek által automatizált folyamat, az fél évszázaddal ezelőtt még gondosan megtervezett, nagy tudást, tapasztalatot és odafigyelést igénylő tevékenység volt. Ha azonban „makacs” foltok kerülnek a ruháinkra, nem árt megfogadnunk nagyanyáink tanácsait. Falusi mosodánkban megmutatjuk a hagyományos mosás munkafolyamatát és a régi praktikákat is.

 

falusi_mosoda.jpg 

 

Falusi iskola (IX-5)

Nyugat-Dunántúl tájegységünkben egy hamisítatlan falusi iskola padjaiba ülhetnek be látogatóink. Olyan iskolába, ahol osztatlan képzés folyt, tehát egy osztályteremben tanult valamennyi nebuló. Ha kíváncsi, hogyan zajlott a tanítás régen, milyen abakuszon számolni, vagy éppen honnan ered a spongyát rá kifejezésünk, keresse fel falusi iskolánkat.

 

Gyertyamártás (X-4)

Harkai lakóházunk hátsó fele ad otthont a gyertyamártó műhelynek. Itt nemcsak a mesterség eszközeit ismerhetik meg a látogatóink, hanem magát az eljárást is,  és ki-ki elkészítheti saját mártott gyertyáját, ízlésének megfelelően díszítve.

 

Textilműhely - Babaműhely (X-5)

A Kisalföld tájegység Jánossomorjai lakóházában egy igazi textilműhely üzemel, melyben az idei évben a baba- és babaruha készítés kerül előtérbe. Emellett az alapanyagokkal, növényi festéssel, és a kézimunkázással is megismerkedhetnek látogatóink.

 

textil_muhely_1.jpg 


Fodrászműhely
július 1-től(X-7) 
Térjetek be műhelybe, kérjetek egy fésülést, feltűzést, vagy hajsütést egy korabeli, gyönyörű kis műhelyben!

Hagyományos konyha
(X-13)

Otthoni főzés, sokoldalú konyha működtetése, szezonális termények használata. Mindez jellemezte a régi paraszti konyhát, melybe Hagyományos konyha helyszínünkön bepillanthat, sőt belekóstolhat az oda betérő. A Skanzen kertjeiben megtermelt alapanyagokból szezonális ételek készülnek, de nemcsak a receptek kerülnek terítékre, hanem a hétköznapi és az ünnepi étrend, az ételkészítéssel kapcsolatos szabályok és hiedelmek is.

élő múzeum állandó programok aktív programok gyerek programok


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Skanzen 50 kiállítás

Skanzen 50 címmel nyílt kiállítás a Skanzen Galériában. A rendhagyó múzeumtörténeti kiállítás a Szabadtéri Néprajzi Múzeum 50 éves múltját, jelenét és jövőjét villantja fel.
Tanulás

Irodalmi tábor nagyoknak

Különleges napközis táborral várja az idén 50 éves Skanzen a 9-14 éveseket. Molnár Krisztina Rita, a Skanzen mesekönyvének írója Raffai Péterrel tartja idei irodalmi táborunkat.