Élő Történelem

A Skanzen idei szezonjának egyik fő látványosságával, az Élő Történelemmel invitálja a látogatókat a múzeumba a nyári szezonban.
Szerző: Skanzen 2018. március 14.

Fedezze fel az egykori mezővárost!

2018-ban folytatódik a tavaly nagy sikernek örvendő Élő Történelem! Április 14-től egészen augusztus 20-ig tavalyi helyszínén, a Felföldi mezővárosban várja a látogatókat a színésznő, a szatócs és inasa, a kapás, az özvegyasszony és a csizmadiamester. Május 6-tól pedig a Bakony, Balaton-felvidék lankái is benépesülnek: itt új szereplőkkel, új történetekkel találkozhatnak a látogatók.

 

Milyen felfordulást okoz a híres színésznő érkezése? 

Milyen portékát rendel az öreg szatócs?

Miért csen bonbont a szatócs fia?

 

Egy századfordulós történet epizódjai elevenednek meg a Skanzen Felföldi mezőváros tájegységében hétvégenként korhű jelmezekkel, élő karakterekkel. 

 

  

A Skanzen Felföldi mezőváros tájegységének főterén elegáns ruhába öltözött színésznő sétálgat. Korhű viseletbe öltözve hat karakter élő jelenetekkel, dialógusokkal egy történet cselekményszálait meséli el, amelynek segítségével bepillanthatunk az ott lakók mindennapjaiba.

 

A csizmadia, a szatócs, a szatócs segédje, a színésznő, a kapás és az özvegyasszony a 20. század eleji mezőváros társadalmi rétegeit reprezentálja. Megformálásukban fikció és valóság keveredik. A mádi kereskedőházban egykor élt zsidó szatócsboltos alakját a játékban Klein Mózes figurája jelenít meg. Az eredetileg Tállyán állt lakóház tulajdonosának és bérlőjének alakját a zsörtölődő özvegyasszony és a csizmadia bérlő hozza közelebb a látogatókhoz. A történetek a múlt egy-egy szeletének bemutatásával, a korabeli mindennapok felvillantásával segítik megérteni régmúlt korok embereinek gondolatvilágát, érzéseit, motivációit.

 

A látogatók beleshetnek egy századvégi kisváros lakóinak mindennapjaiba, de beszédbe is elegyedhetnek a szereplőkkel. Ezzel akár bevonódhatnak a játékba - kérdezhetnek, válaszolhatnak, belecsöppenhetnek a száz évvel ezelőtti világba. A szatócsboltban rögtön a vásárló szerepébe kerülhetnek, a csizmadia méretet vesz a lábukról és közben megtekinthetik, hol és milyen tárgyak között élték mindennapjaikat száz évvel ezelőtt az emberek.

 

élő történelem skanzen.jpg

 

... Szálljon fel a Skanzen Vonatra, és induljon az utazás!

 

Az Élő történelem szereplői

Merczi Árpád (csizmadia) - Bardócz-Tódor András, Papp Tibor

Klein Mózes (szatócs) - Juhász György, Pásztor Csaba

Kiss Jenő (szatócssegéd) - Kardos Tibor, Papp Ábris

Hámori Antal (kapás) - Kecskeméti Balázs, Kéki Szilveszter

Bodó Károlyné Csengeri Terézia (özvegyasszony) - Szigethy Miklósné, Szilágyi Angelika, Komáromi Judit

Kárpáthy Szidónia (színésznő) - Hegyiné Ling Emese, Nemes Szabina, Komáromi Judit

 

Forgatókönyv / Dramaturg: Végh Ildikó

Szakmai felelős: Faár Tamara, Szigethy Zsófia

Muzeológiai felelős: Balázs-Legeza Borbála, 

Koordinátor: Csete Borbála

Működtető: A Skanzen Közönségszolgálati Osztálya

élő történelem programok living history színésznő felföldi mezőváros


Kapcsolódó cikkek
Fedezze fel online

Skanzen App

Járja be Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumát a Skanzen telefonos alkalmazása segítségével! Online térkép, tematikus túrák, kiállításvezető, játék és sok más egy helyen.