Élő történelem a Bakony, Balaton-felvidék tájegységben

Új helyszínnel bővült az Élő Történelem! 1921-ben vagyunk, a Nagy Háború véget ért, de Kedmöcén a katonákat még mindig hazavárják…
Szerző: Skanzen 2018. május 24.

Élő Történelem

- 2018-tól már a Bakony, Balaton-Felvidéken is!

 

Új helyszínnel bővült az Élő Történelem produkció

A Skanzenben most már egyre több helyszínén játékosan, interaktívan és szórakoztatóan hozzuk közelebb az újraépített házak, falvak, mezővárosok egykori mindennapjait az arra nyitott közönségnek. A 2017-ben bemutatott Élő Történelem egy újabb lépés volt ebbe az irányba.

 

A produkció egyértelmű sikere megerősítette, hogy érdemes még jobban szélesítenünk ezt a kínálatot, így az idei szezonra a meglévő mellé újabb történettel és újabb szereplőkkel készültünk: 2018. májusától a Bakony, Balaton-Felvidék tájegység is bekapcsolódott az Élő Történelem látványosságai közé, így már nem csak a Felföldi mezőváros közterén, hanem a  a felvidék lankáin is összefuthatunk régi korokat megidéző szereplőkkel a hétvégi nyitvatartás alatt.

 

 skanzen_elotortenelem_vegetertanagyhaboru.jpg

 

Ezúttal az első világháborút követő időszakba kalauzoljuk el a látogatókat néhány szereplő történetén keresztül. Érdemes hát betévedni a kádártai, mindszentkállai portákra, elsétálni a templomhoz, a mosóhoz és a közkúthoz, nyitott szemmel járni-kelni és figyelmesen hallgatni, ha egy-egy ismeretlen megszólít minket. De vajon kik élnek erre?

 

A Nagy Háború véget ért,

de a katonákat még mindig hazavárják…

 

Igy van ez a kis balaton-felvidéki faluban, Kedmöcén is. 1921 van és Sándor, a többszörösen sebesült hadirokkant dohányt árul, hogy fenntartsa magát és büszkén mesél háborús megpróbáltatásairól. Hazatérte után trafikjogot kapott és önkéntes tűzoltó lett a faluban. Gondolatban mégis a fronton jár: se vége se hossza a háborús anekdótáinak a harctéri orvoslásról, bajtársairól, sebesüléseiről.

 

skanzen_elotortenelem_vegetertanagyhaboru_1.jpg

 

Szomszédja a fiatal Teréz, akinek bátyja elesett az orosz fronton. A háború alatt így ő egyedül gondoskodott idős szüleiről és a háztáji munkákról. Leginkább mégis vőlegényét siratja, akivel nem sokkal a háború kitörése előtt ismerkedett meg. Bár már jó ideje nem jött több levél, Teréz még mindig hazavárja szerelmét. Másról sem tud beszélni, mint hajdani szerelméről, és legyen az helybéli, vagy idegen, ki betéved hozzá, Teréz kiönti neki szívét, ezzel is könnyítve szomorúságán.

 

skanzen_elotortenelem_vegetertanagyhaboru_2.jpg

 

Pedig György, a postás bizony elvenné ám őt feleségül… A háborút szerencsésen megúszta - gyenge tüdeje miatt itthon maradhatott. Vagyontalan lévén, nem sok jóra számíthat a háború után és ideje lenne már megházasodnia. Ezért ha épp nem küldeményt kézbesít, vagy dohányt vásárol, Teréznek udvarol. Vagy mesél, hiszen háborús hírvivőként talán ő tud most a legtöbbet a veszteségekről. Mi történt a férfiakkal, az egykori családfenntartókkal, a háborúba szakadtakkal? És mi lett az itthonmaradtakkal?

 

skanzen_elotortenelem_vegetertanagyhaboru_4.jpg

 

Az Élő Történelemnek ezt a helyszínét 12 éven felülieknek ajánljuk.

 

A Bakony, Balaton-Felvidéken 2019-ben május 4-től október 27-ig, szombatonként és vasárnaponként 10.00 és 16.00 óra között találkozhatnak a látogatók az Élő Történelemmel.

 

A Felföldi mezőváros már jól ismert figurái 2019-ben április 13-tól október 27-ig, szombatonként és vasárnaponként 10.00 és 16.00 óra között elevenednek meg a helyszínen. 

A Véget ért a Nagy Háború... szereplői

Kóródi Sándor (sebesült katona) - Boronyák Gergely, Miksa Zoltán

Hajagos Terézia  - Gecse Noémi, Koltay Szonja

Parsa György (postás) - Szabó Zsombor, Tamaskó Áron

 

Forgatókönyv / dramaturg: Végh Ildikó

Szakmai felelős: Faár Tamara

Muzeológiai háttér: H. Csukás Györgyi, Kloska Tamás, dr. Bereczki Ibolya

Működtető: A Skanzen Közönségszolgálati Osztálya

 


Bővebben az Élő Történelem hátteréről >>

Bővebben a Felföldi mezőváros szereplőiről >>

 

Skanzen élő történelem Bakony Balaton-felvidék postás hadirokkant Teréz


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Élő Történelem

A Skanzen idei szezonjának egyik fő látványosságával, az Élő Történelemmel invitálja a látogatókat a múzeumba a nyári szezonban.
Szolgáltatások

Rendezvényhelyszínek

Számos zártkörű rendezvénynek adhat helyet a Skanzen. Csapatépítő vagy családi nap, céges rendezvény, konferencia, esküvő esetén is ideális választás lehet múzeumunk.