#elsőszabadmájus - Időutazás a Skanzen Facebook oldalán

Május 1. és 8. között a Skanzen Facebook csatornáján megidézzük 1990 hangulatát.
Szerző: Skanzen 2020. április 30.

Visszatekintünk a harminc évvel ezelőtti májusra, néhány emblematikus tárgy és emlék segítségével felvillantjuk a mindennapokat. Játékok, kézműves ötletek, receptek színesítik a programot, amelynek zárásaként történészek beszélgetését hallhatjuk a korszakról.

 

Telefonfülke.jpg

képek forrása: FORTEPAN

1990. május elseje más volt, mint az azt megelőző évtizedek majálisai. Nem kísérték a szocialista rendszer beszédei, felvonulásai, a korabeli Magyar Nemzet vezércikke szerint a szabadság első napja volt. Március-áprilisban lezajlottak az első szabad választások és május 2-án ült össze az első szabadon választott országgyűlés. Egy éve már kijuthattunk Nyugatra, Ausztriában a Mariahilfer Strassen bevásároltunk Gorenje hűtőszekrénnyel és Grundig kazettás magnóval. Megcsapott mindenkit a fogyasztói társadalom levegője, az utcát rovó trabantok és wartburgok mellett feltűntek a külföldről behozott nyugati típusú gépjármű modellek. Megnyitottuk a határt a kelet-német állampolgárok előtt és 1990 márciusában a szovjet csapatok is megkezdték kivonulásukat az országból. Moszkvában nagyszabású tüntetéssé vált a május 1-jei felvonulás. Nálunk enyhén hűvös volt az idő ezen a napon, maximum 20 fokkal.

90-es évek esemény


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Határtalan Skanzen

Milyenek voltak 100 éve, az első világháború és a trianoni döntés utáni hétköznapok? Tematikus évünkben ebbe az időbe kalauzoljuk el a látogatókat.