Őszi szüneti programok

Az őszi szünetben változatos családi programokkal várunk minden korosztályt - bringatúrák, kukoricafosztáshoz kötődő játékok a Skanzenben.
Szerző: Skanzen 2018. szeptember 24.
Bringatúrák
Az őszi szünet idején izgalmas biciklis túrákkal várja a látogatókat a Skanzen. A résztvevők minden nap más-más tematika mentén tekerhetnek körbe a múzeumon muzeológusok vezetésével, hogy olyan helyszíneket is felfedezhessenek, melyek a mindennapi látogatók szeme előtt rejtve maradnak. A biciklis túrák közös étel- és italkóstolással, illetve kézműveskedéssel érnek véget.
 
Részletes program:
 
Malomtúra
Október 30., kedd, 11.00
A múzeum különböző típusú malmait tekinthetik meg a látogatók működés közben (vízimalom, száraz/tiprómalom, darálómalom), miközben megtudják, hogyan lesz a búzából kenyér és mitől „ördöngős” a molnár. A program cipósütéssel, vajköpüléssel és kóstolóval zárul.
 
skanzen_vizimalom.jpg
 
Mákszem és Gubó nyomában
Október 31., szerda, 11.00
A Skanzen mesekönyvére épített tematikus biciklis túrán a családok végigjárhatják, milyen kalandos és varázslatos utat tett meg az eltévedt ikerpár a Skanzen területén. A program végén a látogatók elkészíthetik a könyv két emblematikus szereplőjének, Mákosnak és Gubónak, a két pulikutyának mását fonalból. A Mákszem és Gubó által is kóstolt szörppel és pogácsával zárul a program.
 
makszemesgubo_tura_skanzen.jpg
 
Temetőtúra
November 1., csütörtök, 11.00
Mindenszentek napján a múzeum temetőit járjuk végig, hogy megismerkedjünk a halálhoz fűződő népi hiedelmekkel és szokásokkal. A program gyertyamártással és egy kis vendéglátással zárul.
 
Bortúra
November 2., péntek, 11.00
A múzeum pincéit végigjárva a túrázók megismerkedhetnek a hagyományos bortermeléssel és -készítéssel, próbára tehetik ügyességüket borlopózás terén, szomjukat pedig a Felföldi mezőváros pincéjében olthatják finom borral vagy szörppel.
 
skanzen_hejceipince.jpg
 
 
Mákszem és Gubó nyomában
November 3., szombat, 11.00
A Skanzen mesekönyvére épített tematikus biciklis túrán a családok végigjárhatják, milyen kalandos és varázslatos utat tett meg az eltévedt ikerpár a Skanzen területén. A program végén a látogatók elkészíthetik a könyv két emblematikus szereplőjének, Mákosnak és Gubának, a két pulikutyának mását fonalból. Mákszem és Gubó által is kóstolt szörppel és pogácsával zárul a program.
 
Templomtúra
November 4., vasárnap, 11.00
A látogatók bejárhatják a Skanzen szakrális épületeit, gyönyörködhetnek a kilátásban a Nemesborzovai harangláb tetejéről és a múzeum harangjai is megszólalnak. A program gyertyamártással és molnárkalács-kóstolóval zárul.
 
A túrák minden nap 11.00 órakor indulnak és kb. 2 óra hosszúságúak.
Maximális létszám: 25 fő/túra
A múzeumban kerékpár bérlésére korlátozott számban van lehetőség.
 
 skanzenbringra.jpg
 
A programokon a részvétel minden esetben ELŐZETES REGISZTRÁCIÓHOZ kötött.
 
Részvételi díj:
felnőtt: 500 Ft/fő
gyerek: 250 Ft/fő (6-18 éves korig)
 
A regisztrációhoz kérjük, küldjék el kitöltve a regisztrációs lapot.
 
További információk és regisztráció (keddtől vasárnapig 9:00 és 16:30 között): 06-26-502-537
(Kedves Érdeklődők! Felhívjuk figyelmüket, hogy október 30-án és 31-én technikai okokból csak a +36 (30) 655 25 36 telefonszámon tudják leadni regisztrációs igényüket. Köszönjük a megértést.)
 
Kukoricázz velünk!
Kukorica, tengeri, török búza, málé… - Az ősz beköszöntével, a mezei munkák végével megkezdődik a társas feldolgozó munkák időszaka. A közösen végzett munka rendkívül hatékony, és persze jó alkalom az elbeszélgetésre, mesemondásra, játékos évődésre, dalolásra, találós kérdések megfejtésére. Ősszel kezdődik a kukoricafosztás időszaka. A Skanzen látogatói – kicsik és nagyok – újra átélhetik az együttlét, az egymástól tanulás fontosságát a hajdani társas munkaalkalmak kapcsán. A portákat járva felfedezhetik milyen változatos módon használták fel a növény minden egyes részét. A kukorica az ember mellett az állatokat is táplálta, csuhéjából, csutkájából és bajszából a sokféle gyerekjáték mellett hasznos munkaeszközök is készültek.
 
skanzen_kukoricafosztas.jpg
  
Programok:
- kukoricafosztás
- kukorica-morzsolás
- kukorica-darálás (kézzel és géppel)
- puliszka, mákos málé, pattogatott kukorica készítése és kóstolása
- csutkajátékok kipróbálása
- csutka- és csuhéjátékok készítése
- pemet készítése
- kukoricán térdelés kipróbálása
- tengeri, törökbúza, málé – kukoricás fejtörő
 
A kukoricázós programokba október 30. és november 4. között lehet bekapcsolódni bármely nap a nyitvatartási időben (9:00 - 16:00). Belépés a normál múzeumi belépőkkel.
Skanzen programok őszi programok őszi szünet családi program családi programok


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Skanzen Futóbérlet

Kapcsolódjon ki aktívan a Skanzenben! Nem mindennapi, természetvédelmi területen, 100-200 éves épületek között, biztonságban sportolhat, futhat a Skanzenben.
Látogatás

Skanzen Vonat

Európa leghosszabb normál nyomtávú múzeumi sínpályáján közlekedik a Skanzen Vonat, melynek segítségével könnyedén megközelíthető valamennyi tájegység. Próbálja ki!