Rendezvényeink 2020-ban

A Skanzen rendezvényei 2020-ban
Szerző: Skanzen 2020. február 19.

Fesztiválos hétvégék, kiemelt rendezvények

 

Huszáros Hétvége - ELMARAD

Március 14-15.

 

skanzen_huszaroshetvege.jpg

 

Vágtázz vissza János vitéz mesevilágába! Ismerkedj meg a huszárok mindennapjaival, kóstold meg Kukorica Jancsi kedvenc ételét, készíts huszárcsákót vagy vesszőparipát!  Ólomkatonákkal játszhatod újra a csatákat és kézbe foghatsz eredeti huszárszablyákat is. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepén első ízben nyit ki a Skanzen a téli szünet után. Lovashuszár-bemutatókkal, verbuválással, ügyességi játékokkal, kézműves portákkal várjuk az érdeklődőket.

 

Részletes program >>

 

 

ÁTMENETILEG NEM TARTUNK MEG RENDEZVÉNYEKET

 

Az idei évben a rendkívüli járványügyi helyzet miatt több rendezvényünk is elmaradt. Kérjük, kísérje figyelemmel online csatornáinkat, ahol részletesen tájékoztatunk a közeljövő programjairól! Reméljük, minél hamarabb újra találkozunk!

 

Az alábbi lista tervezett rendezvényeinket tartalmazza.

 

 

 

Skanzen Húsvét - ELMARAD

Nemzetiségek Húsvétja

Április 12-13.

 

Ismeri a különböző, velünk élő nemzetiségek húsvéti szokásait? Tudja, hogyan és mit ünnepelnek a horvátok, svábok, görögök, szerbek? És hogy mi kerül az asztalukra húsvétkor? Ünnepeljen idén a Skanzenben közösen a Magyarországon élő nemzetiségekkel és a határainkon túl élő magyar közösségekkel a nemzetiségek húsvétján! A Határtalan Skanzen című tematikus évünkben a Skanzen Húsvét napjain a nemzetiségek népi kultúrájának, tárgyalkotó, díszítő, gasztronómiai, zenei és tánchagyományának bemutatásával szeretnénk hozzájárulni a kultúrák közötti párbeszédhez.

 

 

Skanzen Majális - ELMARAD

Az első szabad majális

Május 1.

 

Május elseje évtizedekig a kelet- és közép-európai szocialista országok egyik legnagyobb ünnepe volt, melyen a “gazdasági és szociális vívmányokat” dicsőítették. 1990. május 1-jén, egy nappal az Országgyűlés új alakuló ülésének összehívása előtt már egészen másmilyen volt ez a nap, mint korábban: nem voltak látványos felvonulások és ünnepi beszédek. Azóta az 1990-es majálist az első szabad majális”-ként ismerjük. A rendezvényen ezt a napot idézzük meg.Pünkösdi Örökség Ünnep - ELHALASZTVA

Május 31. - június 1.

 

 skanzen_punkosdioroksegunnep_FarkasMohiBalazs_Gandhi.jpg

 

A Pünkösdi Örökség Ünnep keretében a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén szereplő közösségeknek nyílik lehetőségük szokásaik, kézműves és szóbeli hagyományaik bemutatására. Az esemény igyekszik minél szélesebb tömegekkel megismertetni Magyarország gazdag, élő hagyományokban megnyilvánuló örökségét. A portákon és a színpadon ezen a két napon megelevenednek a magyarországi szellemi kulturális örökségek. Idén elsőként szerepel köztük a csárdás, a verbunk, a vonós zene és a tojásírás magyarországi hagyománya. A rendezvény külföldi vendégei egy szintén szellemi kulturális örökségként számon tartott élő hagyomány, a flamenco zenészei és táncosai lesznek, akik a flamenco szülővárosából, Granadából érkeznek hozzánk.

 

 

Hagyományaink Vendégségben

Szeptember 5.

 

A rendezvény tematikája a Skanzen tematikus évéhez, a Határtalan Skanzenhez kapcsolódik, így az eddig szokásos jubiláló tájházi közösségek mellett a Magyarországon élő nemzetiségek és a határokon túli magyar közösségek szerepelnek majd a programban. Tájházak köré szerveződő egyesületeket, hagyományőrző csoportokat, kórusokat és táncegyütteseket hívunk meg, hogy bemutatkozzanak. A korábbi évekhez hasonlóan több tucat közösség több száz tagja népesíti majd be várhatóan a portákat. Szervező partnerünk idén is a Muharay Elemér Népművészi Szövetség.'56 Falun

Október 23-25.

 

A rendezvény során az 1956-os forradalom eseményeit és az azt megelőző időszakot, a forradalomhoz vezető folyamatokat mutatjuk be a falusiak mindennapjainak szemszögéből. Valós eseményeken alapuló élő történelmi játékkal az ötvenes évekbeli hétköznapok világát idézzük meg. Az 1956-hoz kapcsolódó témák mellett az idei évben a határátlépés, a zöldhatár és vonatellenőrzések is megjelennek az élő történelmi jelenetek között.Szent Márton Újborfesztivál és Libator

November 7-8.

 

skanzen_martonnap.jpg 

 

A Mihály napjától Katalin napjáig tartó kisfarsang a bálok, lakodalmak őszi időszaka és a gazdasági év lezárásának ideje. Nem csak a libalakomáról és az újborkóstolásról ismert Márton-napot, hanem Szent Hubertusznak, a vadászok védőszentjének napját is ebben az időszakban ünnepeljük. Ezért idén szeretnénk ráirányítani a figyelmet a természet fenntartható használatának fontosságára a magyar vadászati hagyományok által, valamint a természeti értékek védelmére, a tárgyi és szellemi kulturális örökségünk sokszínűségére. A rendezvényen velünk lesznek a vadászatot éltető közösségek képviselői (vadászat, halászat, solymászat), szakmai partnerként pedig a vadászati múzeumok működnek közre. A vadászéletmódot bemutató Vadászterület című tárlathoz kapcsolódó szakmai tárlatvezetések, ismeretterjesztő előadások várják majd az érdeklődőket.

 

A nagy múltú, Magyar Termék Díjas fesztivál egyben a szabadtéri múzeum nyitvatartási szezonjának zárórendezvénye. 

Egyéb rendezvények, tematikus programok

  

Tavaszi Vizes Hétvége - ELMARAD

Március 21-22.

 

vizeshetvege_skanzen_vizvilagnapja.jpg

 

A tavaszi hétvégéken a természet megújulása, a kerti munkák megkezdése áll a középpontban.  Március 21-én és 22-én a víz világnapjához kapcsolódó programokkal, kézműves helyszínekkel, tematikus túrával szeretnénk felhívni a figyelmet az élővizek fontosságára és a víz néphagyományban betöltött szerepére.

Részletes program >>

 

Tavaszváró Kerti Hétvége

Március 28-29.

 

skanzen_tavaszvarokertihetvege_beporzoknapja.jpg

 

Ezen a tavaszi hétvégén Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához kapcsolódóan a kerti munkákra helyezzük a hangsúlyt, az ökológiai egyensúly fontosságát különböző játékos programokkal, magbörzével szeretnénk bemutatni. Egyben csatlakozunk a Beporzók Napja kezdeményezéshez is.

Részletes program >>Húsvéti Készülődés

Április 9-11., 9.00-17.00

A húsvéti ünnepkör a húsvétvasárnapot megelőző virágvasárnappal kezdődik, ezt követi a nagyhét, a húsvétvasárnap, a húsvéthétfő és végül a fehérvasárnap. A tavasz, a természet megújhodása az embert is a környezete megtisztítására készteti. Ezek a praktikus és mágikus cselekedetek a nagyhéthez kötődtek. Nagyhét első napjaiban az ünnepre készülve a házban és a gazdasági udvarban nagytakarítást végeztek, rendet raktak, kimeszelték az épületeket. Tavaszi témahetünk központi témája ennek jegyében a húsvéti készülődés és a nagyhét szokásainak bemutatása az élő múzeumi helyszíneken. A Skanzen portáin megelevenednek a böjti időszak, a virágvasárnap és a nagyhét szokásai, ízei, játékai.

 

 

Bringatúrák a Skanzenben

2020-ban havonta várjuk az érdeklődőket a túravezetéssel egybekötött tematikus bringatúrákra!

 

bringaturak_a_skanzenben.jpg

 

Időpontok:


Április 9-10-11.

Május 9-10.

Június 13-14.

Július 11-12.

Augusztus 8-9.

Szeptember 12-13.

Október 10-11.

 

 

Őszi témahét - Pásztorok nyomában

Október 29. - november 3.

A magyar nyelvterületen az októberi és novemberi időszak egyik meghatározó tevékenysége az állatbehajtás, melynek jeles napja október 26-a, Dömötör napja. Az állatokhoz és a pásztor hagyományokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokkal, szokásbemutatókkal, játékos helyszínekkel és különböző bringatúrákkal várjuk az őszi szünet aktív eltöltésére vágyó családokat.

 

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Skanzen rendezvény program 2020 nemzeti ünnepi program október 23-ai program március 15-ei program márton nap újborfesztivál húsvéti program majális május 1-jei program bringatúrák biciklitúrák tavaszi szüneti program


Kapcsolódó cikkek
Tanulás

Heted7 Tábor 2020

Várjuk a 6-12 éves gyerekeket nyári napközis táborainkba, ahol a Skanzen egyedi lehetőségeit kihasználva tartalmas és szórakoztató időtöltést kínálunk.
A Skanzen

Mutasd a maszkod!

A Skanzen szeretné a jövő számára megőrizni azokat a történeteket, amelyek ma történnek velünk. Ezért is szeretnénk dokumentálni az éppen mindennapi használatba kerülő...