Rendezvények 2019-ben

Fesztiválos hétvégék, kiemelt rendezvények, programok az iskolai szünetre, tematikus hétvégék és egyéb programok az egész évre.
Szerző: Skanzen 2019. február 19.

Fesztiválos hétvégék, kiemelt rendezvények

 

Huszáros Hétvége

Március 15-16-17.

Háromnapos rendezvény az 1848-49-es forradalom évfordulója alkalmából

Részletes program >>

Facebook-esemény >>

 

Skanzen Húsvét

Április 21-22.

 

skanzen_husvet_2019.jpg

 

Húsvétkor a régi falusi ünnepeket keltjük életre locsolkodással, hímes tojással, ünnepváró mulatsággal. Ebben az évben a bárány áll a programok középpontjában, amellyel a Szent György naphoz is kapcsolódunk. Bárányszépségverseny mellett pásztoros játékokat játszunk, pásztorbotot, tarisznyát, gyapjúbárányt készítünk. Koncertek, bábszínház, mesemondó, gólyalábasok szórakoztatják a kicsiket és nagyokat. Az ünnepet megelőző nagyhéten kézműves foglalkozásokkal, böjti szokások felelevenítésével várjuk a látogatókat.

Részletes program >>

Facebook-esemény >>

 

 

Skanzen Majális

Május 1.

 

skanzen_majalis_2019_70esevek.jpg

Fotó: Urbán Tamás, 1973 / Fortepan

 

Csobbanjunk a Balatonba és mártózzunk meg a korszak divatvilágában! A balatoni nyaralásokat és a hetvenes évek mindennapjait idézzük meg május 1-én. Sportpálya, sátor és kemping varázsol nyári hangulatot a múzeumba. Elkészíthetjük a korszak játékait, a beszélgetések pedig, amelyek a divat, a reklám és a nyaralás témakörébe kalauzolják a látogatókat, teljessé teszik az egész napos időutazást. A Skanzen Majális programját a rendezvény alatt is látogatható Hé'67! kiállításunk ösztönözte.

Részletes program >>

Facebook-esemény >>

 

 

Pünkösdi Örökség Ünnep

Június 9-10.

 

skanzen_punkosdioroksegunnep_2019.jpg

 

Fedezzük fel a Skanzenben egy helyszínen az ország szellemi kulturális örökségeit! A Skanzen pünkösdi rendezvényén a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti jegyzékén szereplő 35 közösség szokásait, kézműves és szóbeli hagyományait mutatjuk be. A színes kavalkádban idén megjelenik a szegedi papucskészítés, a magyar vadászat hagyománya és a Szilvásváradon őrzött lipicai ménes is. Az Afrikából érkező vendégek zenés és táncos programja teszi még különlegesebbé a rendezvényt.

Részletes program >>

Facebook-esemény >> 

 

Fronton innen, fronton túl

Augusztus 17-20.

 

skanzen_allitsonemleket_dombradi.jpg

Fotó: Dombrádi Alajos magángy. 

 

A Nagy Háború időszakába csöppenhetünk az augusztus 20-i hétvégén. Nemcsak az I. világháború frontvonalbeli eseményei elevenednek meg a Skanzenben, de a hátország életébe is belecsöppenhetünk. A faluban katonává képezzük ki a honvédeket és katonadalokat tanulhatunk. Hagyományőrző honvédek csatajeleneteket és egy hadikórház életének pillanatait mutatják be. Kézműves foglalkozások, játékos programok, I. világháborús tematikus túra várja a látogatókat.

Részletes program >>

Facebook-esemény >> 

 

 

Hagyományaink Vendégségben

Szeptember 7.

Ezen a napon a látogatók a vidéken megőrzött, generációkat összekötő néprajzi örökség mellett a tájházakban újra megélt hagyományokkal, kézművességekkel ismerkedhetnek meg. Ebben az évben olyan tájházakat hívunk meg a Skanzenbe, amelyek rendelkeznek a Nagy Háborúhoz kötődő tárgyi és folklór anyaggal. A résztvevő kórusok és néptáncegyüttesek előadásai is az I. világháborús témához kötődnek. A rendezvény a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága és a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség közös programja.

Részletes program >>

Facebook-esemény >>

 

 

'56 Falun

Október 23.

 

skanzen_56falun_2019.jpg

 

Az ötvenes évek elevenednek meg a Skanzenben október 23-án. Korabeli ruhákba öltözött színészek valós eseményeken alapuló történelmi jelenetekkel idézik meg az ’56-os forradalmat és a korszak falusi eseményeit. Ebben az évben a kitelepítések tragikus történéseit is bemutatjuk a Skanzenben.

 

 

Szent Márton Újborfesztivál és Libator

November 9-10.

 

skanzen_martonnap_2019.jpg

 

Libaételek és borok kerülnek terítékre, Szent Márton-napi népszokások elevenednek meg Márton-napi fesztiválunkon. Ebben az évben a párválasztás áll programjaink középpontjában, hiszen az ősz vége és a tél az ismerkedés és párválasztás időszaka volt a falvakban. Fonóbeli játékokkal, szerelmi jóslással, a Skanzen love túrával a fonó és tollfosztó-beli alkalmak és bálok vidám hangulatát varázsoljuk a Skanzenbe.

 

 

Egyéb rendezvények, tematikus programok

 

Tavaszváró Kerti Hétvége

Március 23-24.

A tavaszi kerti munkákhoz kapcsolódó programok, szakmai előadások, biokertész-
tanácsadás.

Részletes program >>

Facebook-esemény >>


Húsvéti Készülődés

Április 16-20.

Részletes program >>

Facebook-esemény >>

 

skanzen_husveti_keszulodes.jpg

 

Programok az iskolai tavaszi szünet ideje alatt. Középpontban: ráhangolódás a húsvétra, nagyheti ünnepi szokások, böjti ételek, tavaszi nagytakarítás. 

Részletes program >> 

Facebook-esemény >>

 

Tavaszi Bringatúrák

Május 4-5., 11-12., 18-19., 26.

Tematikus túrák kétkeréken - túravezetéssel egybekötve a májusi hétvégéken

Részletes program >> 

Facebook-esemény >>

 

skanzen_bringaturak.jpg

 

Alzheimer Világnap

Szeptember 21.

Szeptemberben van az Alzheimer világhónapja. Ilyenkor országszerte figyelemfelhívó sétákon vehetnek részt az érdeklődők. Az Alzheimer Világnapon Demencia Sétát tartunk a múzeumban és számos kapcsolódó szakmai programmal várjuk az érdeklődőket.

Részletes program >> 

Facebook-esemény >>

 

Őszi Bringatúrák

Október 5-6., 12-13., 19-20., 26-27.

Tematikus túrák kétkeréken - túravezetéssel egybekötve az októberi hétvégéken

Részletes program >> 

Facebook-esemény >>

 

Tökös Hét

Október 29. - november 3.

Az őszi szünetben ismét izgalmas programokkal vár a Skanzen! Témánk a tök és annak népi felhasználása. Őszi csemegék kóstolója, kézműves és játékos programok várnak kicsiket és nagyokat.

Részletes program >>

 

Adventi Hétvégék

December 7-8., 14-15.

Éljük át a téli Skanzen hangulatát! Adventi népszokásokat elevenít fel a Lajta Néptáncegyüttes, dizájner segítségével pedig környezettudatos ajándékokat készíthetük.

 

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

programok rendezvények program rendezvény húsvét majális huszáros hétvége tavaszváró márton nap márton-nap pünkösdi örökség ünnep skanzen majális 56 falun 1956 bringatúrák biciklitúrák bringatúra biciklitúra tökös hét tavaszi szünet őszi szünet tavaszi szüneti programok őszi szüneti programok


Kapcsolódó cikkek
Szolgáltatások

Turisztikai programok

Szeretne kóstolót kapni Magyarországból? Ízletesen és élményszerűen mutatjuk be hazánk értékeit. Tekintse meg a szentendrei Skanzen turisztikai ajánlatait!