Skanzen Majális

Irány a hatvanas évek! A Táncdalfesztiválok, víg majálisok, vurstlik és vattacukrok időszakába repít minket a Skanzen Majális.
Szerző: Skanzen 2018. április 19.

Skanzen Majális

Április 30. - Május 1.

09:00 - 17:00 

 

Irány a hatvanas évek! A Táncdalfesztiválok, víg majálisok, vurstlik és vattacukrok időszakába repít minket a Skanzen május 1-jei rendezvénye. A tavaly nyílt HÉ'67 kiállításunk is ezt a kort idézi meg, hiszen ez az időszak tekinthető a múzeum kezdetének is. Az idei majálison igazi korhű hangulatban ünnepelve várunk minden generációt. Berobog a Skanzen Robur, a Magtárban pedig különleges tárlatvezetés kalauzol el a hatvanas évek végét bemutató életmódkiállítás paneljei között. 

 
VÍG MAJÁLIS
(ápr. 30 - máj. 1.)
 
skanzen_majalis_karabelyospeter_fortepan.jpg
 
Korabeli vurstli a Magtár előtt (körhinta, céllövölde, célbadobó, horgászós játék)
"ÁTVÁLTOZTATJUK" porták (korabeli smink, frizura, ruhák és fotózkodás)
MÁJUSKERT játszóudvar tavaszi játékokkal és májusfa-állítás
Kézműves programok (similabda, öltöztetős baba, rongybaba, papírsárkány, szélforgó, gombfoci, májuskosár)
Játékudvarok több helyszínen is korabeli játékokkal
(üveggolyó, snúrozás, társasjátékok stb.)
Diavetítés korabeli mesefilmekkel
Skanzen Robur minikiállítás
május 1., 13.30 - A bőcsi Rózsafa Hagyományőrző Egyesület Énekkarának műsora
(Felföldi mezőváros köztere)
 
KONCERTEK ÉS TÁNCISKOLA a Skanzen Vigadóban (máj. 1.)
11:00 - „Úgy táncolnék Veled…” – Tánc és illemtan kurzus
14:00 - Tolcsvay László és a FG-4 Illés - Fonográf Emlékzenekar
16:00 - The Qualitons & Németh Juci
 
KÖZLEKEDÉS mindkét napon:
- Skanzen Vonat (10.00 és 16.00 között óránként indulással, minden óra egészkor - a látogatószám függvényében sűrített járat is előfordulhat)
- Skanzen Bicikli, kisszekér és roller bérelhető a bejárati épületben az Információs pultnál

 

SZAKMAI PROGRAMOK (ápr. 30.)
 
he67_tarlatvezetes.jpg

// FILM //
11:00 - Filmklub
1968-as filmhíradó-részletek és a Balázs Béla Stúdió filmjei:
- Sára Sándor: Vízkereszt (1967, 12')
- Gazdag Gyula: Hosszú futásodra mindig számíthatunk (1968, 13')
 
Korabeli filmhíradókkal utazunk vissza az időben, majd a '67-es és '68-as rövidfilmek kapcsán Gelencsér Gábor filmesztétával, az ELTE BTK MMI Filmtudomány Tanszékének docensével a filmekről, a korszak filmművészetéről és a Balázs Béla Stúdióról beszélget Molnár József, a Skanzen múzeumpedagógusa. 
 
Miként készülnek a tanyavilág lakói az Universitas együttes előadására, amelyen Shakespeare “Vízkereszt” c. darabja látható? Hogyan került be a városi értelmiségi köztudatba a falu, mint tematika? Milyen paradox helyzetet mutat be a másik film, amelyben Schirilla György a Budapest-Moszkva távfutása során részt vesz a Kenderesen megnyíló bisztró avatásán?

 

// DIVAT //
13:00 - A hatvanas évek divatjáról Rotschild Klára varrónőjével, Oravecz Grétivel Németh Szandra muzeológus-történész beszélget. 

Kivetkőzés, konfekció, otthonka, miniszoknya, farmer, Tisza-cipő, falusi varrónők, Rotschild Klára. Az uniformizálódó öltözködéskultúra és a szocializmus sokszínű divatja. Az áruházakban elérhető gyári, konfekciós ruhák mellett megjelentek a Nyugatról csempészett ruhadarabok (orkánkabát, farmer, nejlonharisnya). Egyre több lehetőség volt a kisipari tevékenységre, egyre többen jártak varrónőhöz, és a hatvanas években megjelenő magazinokban (Ez a divat, Nők Lapja, Fürge Ujjak) közölt szabásminták alapján készíttettek egyedi, méretre készült ruhákat. A beszélgetésben betekinthetünk az elit művészekből, diplomaták hozzátartozóiból, külföldön élő magyar, és a világ egyéb tájairól érkező jómódú hölgyekből álló táborának leghíresebb magyar divattervező szalonjába, akiről 1967 decemberében a Life magazin közölt hosszú riportot.

 
// ÉPÍTÉSZET //
14:30 - A kockaházakról és a hatvanas évek lakásbelsőiről Katharina Roters fotográfussal és Szolnoki József képzőművésszel dr. Sári Zsolt néprajzkutató, a Skanzen főigazgató-helyettese beszélget 
 

A hatvanas évektől rohamosan terjedt a falu utcaképét egyre inkább meghatározó új épülettípus: a kockaház. A kockaházak elterjedése nemcsak a típustervek megjelenésének, vagy a korabeli építészeti-esztétikai divatnak volt a következménye, de az elérhető alapanyagok is a városi minták falusi követését tették vonzóvá, mind gyakoribbá. Nem mondhatjuk, hogy teljesen egyforma lakóházak jelentek meg, de alapjaiban egy nagyon egységes, a korábbi faluképtől merőben eltérő, idegen, a városi mintákra emlékeztető típus jött létre. A kockaház a paraszti léttől való eltávolodás szimbóluma is volt. A beszélgetés során szó esik a kockaházak homlokzatán megjelenő motívumokról is. Hatott-e akár Vasarelly, akár a népművészet a megjelent motívumokra?

 

// SZAKMAI TÁRLATVEZETÉSEK a Hé'67! időszaki kiállításban //
április 30-án: 12.00, 15.30
május 1-jén: 13:00, 15:00
 
Bővebben a HÉ'67! kiállításról >>
A rendezvényre normál jegyáraink érvényesek >>
Online jegyvásárlás akár előzetesen is  >>
A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.
Skanzen Majális programok program rendezvény majális koncert


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Adventi Hétvégék

Újra kinyit a Skanzen egy-egy adventi hétvégére a téli időszakban. Hangolódjon nálunk a karácsonyra, készítsen sajátkezűleg ajándékot szeretteinek!
Látogatás

Élet a fronton túl

Az ÉLET A FRONTON TÚL tematikus évben a múzeum az első világháborút követő éveket idézi meg a kiállítás enteriőrjeiben, kísérőprogramokkal, túravezetésekkel.