Esküvőkiállítás 2018

Egy hétvége, mely a Nagy Napról szól - fedezzétek fel a Skanzen mint esküvői helyszín sokszínűségét, egyediségét, varázsát!
Szerző: Skanzen 2018. szeptember 21.

skanzen_eskuvokiallitas_2018.jpg

 

Egy hétvége, mely a Nagy Napról szól! Fedezzétek fel a Skanzen mint esküvői helyszín sokszínűségét, egyediségét, varázsát!

 

Egy hely, mely egyszerre ad otthont a Nagy Nap minden állomásának: leánykikérésnek, vendégvárásnak, templomi szertartásnak, polgári ceremóniának, lakodalomnak.


Tekintsétek meg az esküvői díszbe öltöztetett lakodalmi helyszíneinket
Kóstoljátok meg a Fogadó esküvői fogásait
Látogassátok meg felszentelt templomainkat
Barangoljatok a Skanzen 63 hektáros területén, hogy ráleljetek az ideális fotózási helyekre, polgári szertatás helyszínekre!

✓ Vegyetek részt a múzeum kísérőprogramjain, melyeken sok érdekességet tudhattok meg a párválasztás, ismerkedés, esküvő témáihoz kötődő népszokásokról, hiedelmekről és akár ajándékot is készíthettek sajátkezűleg

 

 

SZOLGÁLTATÓK BEMUTATKOZÁSA

 

Ruhaszalonok, dekoratőrök, cukrászok, fotósok
A múzeum új rendezvényhelyszínén, a Skanzen Vigadóban szolgáltatók sora vár Titeket, akik egész évben azon munkálkodnak, hogy tökéletessé tegyék a Nagy Nap minden mozzanatát. Többek között ruhaszalonok, dekoratőrök, cukrászok, fotósok kínálatából meríthettek ötleteket, választhatjátok ki az „igazit”.

 

Az esküvői menüsor fogásaiból

A program alatt a Skanzen Vigadó szomszédságában található Fogadó biztosítja az egész napos étkezési lehetőséget, természetesen az esküvői menüsor fogásait előtérbe helyezve.

 

 

KISÉRŐPROGRAMOK 

 

A Skanzen portáin különleges kísérőprogramokon vehettek részt, melyek megkönnyítik az esküvőre való ráhangolódást.

 

✓ Vágykeltő ételek kóstolója

 

✓ Szerelmi jóslás
Az eladósorban levő leányok kedvelt szórakozása volt téli estéken (különösen a fonóban), hogy jövendőbelijüket megjósolják. Ennek rengeteg útja, módja volt a gombócfőzéstől kezdve az ólomöntésen át, egészen az ereszrázásig. Undi lakóházunkban a szerelmi babonák sokaságából adunk ízelítőt. Aki még nem kelt el, jósnőnk segítségét is kérheti a párválasztáshoz.

 

✓ Jegyajándék fiúknak: Jegykendő készítés

A hagyományos paraszti kultúrában a jegyajándék két egymással házasságra lépni szándékozó személy kölcsönös ajándéka, amely házassági ígéretük kifejezője. Jellegzetes lány által adott jegyajándék a jegykendő. Ez egy négyzet alakú kendő, melyet a legény gatyája korcában, nadrágja ellenzőjében, mellénye zsebében viselt a lakodalomig, amikor ezzel kötötték hátra menyecskésen az új asszony fejét. Textilműhelyünkben az ügyes kezű menyasszonyok elkészíthetik vőlegényüknek szánt, díszes jegykendőjüket.

 

✓ Szerelmi ajándék lányoknak: Faragott fakanál készítés

A szerelmi ajándék a legény leánynak adott ajándéka, amely az udvarlás idején a kapcsolat erősítését szolgálja. A szerelmi ajándék adása és fogadása a kapcsolat fennállását is jelzi a falu társadalma előtt. A legények ajándékai korábban elsősorban fontos használati tárgyak voltak (pl. mosósulyok, mángorló, guzsaly, kapatisztító, csigacsináló, fonószék). A Fa-Házban az ügyes kezű vőlegény fakanalat díszíthet, hogy szerelme mindig finom falatokkal várja haza.

 

✓ Gyertyamártás
Készítsetek szívvel díszített gyertyát a harkai gyertyamártó műhelyünkben, hogy meglegyen a megfelelő hangulat egy romantikus vacsorához!

 

✓ Sárközi gyöngygallér-készítés (bemutató) 

A paraszti kultúrában igen sok alkalom adódott az ékszer viselésére. A leányok, menyecskék ha kimentek az utcára, faluba már akkor is tettek fel magukra gyöngyéket. Templomba, játszóba ünnepi viseletbe mentek, a legdíszesebb darabokat a menyasszonyok viselték. A népművészetéről híres tolnai Sárközben az eladó sorban lévő lány viselete tükrözte a család anyagi helyzetét. Őcsényi lakóházunkban a párok megnézhetik, hogyan készül a menyasszony dísze, a sárközi gyöngygallér.

 

A kiállítás Skanzen-belépőjeggyel látogatható.

 

A rendezvény időpontja

Október 13. és 14.

9:00-17:00

 

Bővebb információ
Skanzenért Kft.
+36 30/322-9454
skanzenfogado@gmail.com

esküvő esküvőkiállítás esküvő kiállítás


Kapcsolódó cikkek
Tanulás

Témanapok

Több osztály számára foglalható foglalkozások az év-kör különböző időszakához, jeles napjaihoz kapcsolódóan.