Leánybúcsú

A Skanzenben a leánybúcsú igazi szórakozás. A megszokottól eltérő, egyedi játékos feladatok és egy csodálatos környezet teszik különlegessé a helyszínt.
Szerző: Skanzen 2018. március 02.

Mire szolgál a leány- és legénybúcsú?

A leány- és legénybúcsú a régi magyar hagyományok közé tartozik. Úgy tartják, hogy minél zajosabb ez a mulatság, annál boldogabb lesz az ifjú pár. Eredetét tekintve mindkét nem esetében arról volt szó, hogy korábbi barátaiktól, barátnőiktől elbúcsúznak a házasodni készülők, hiszen az esküvő után faluhelyen a munkás hétköznapok kezdődtek, amikor már kevesebb idő jutott a szórakozásra, mint a házasság előtti években. Legénybúcsút gyakran rendeztek valamilyen közösségi célokat szolgáló helyen (pl. kocsmában), leánybúcsúra viszont leginkább a lányos háznál került sor.

 

Lányok népviseletben.jpg

 

„Asszonyfaragó” a Skanzenben

A Skanzen területe és házai kiválóan alkalmasak egy hagyományos leánybúcsú megtartására. Kedvcsinálóként összeállítottunk egy rövid programot, amiben a menyasszony bebizonyíthatja, hogy alkalmas az asszonnyá válásra.


Ahhoz, hogy jó asszony váljék a lányból, sok mindennek meg kell felelnie. Olyan játékos feladatokat ajánlunk, amelyek elvégzésével a leány bebizonyíthatja rátermettségét, fürgeségét, eszességét barátnői előtt, akiknek közre kell működniük a menyasszony próbatételeinek végrehajtásában.


A Szabadtéri Néprajzi Múzeum több tájegysége is helyszínül szolgál majd a feladatok teljesítéséhez. A leánybúcsú során "komámasszony" fogadja a társaságot, ő vezeti őket helyszínről helyszínre. Az ünnepelt mennyasszonyt elviszi átöltözni.

Az utat „csujogatva” teszik meg az első lakóházig. A program indulása a főbejárat előtt csacsi kordélyon (csak a menyasszony), majd a végén vonattal érkeznek vissza a bejárathoz.

 

Csacsi fogat.jpg

 

Az adott tájegységre érkezés után az alábbi feladatokkal szoktuk izgalmassá tenni a programot:

 • pálinka felismerés
 • vajköpülés és kóstolás
 • a Skanzen fatüzelésű kemencéjében sült kovászos kenyérkóstolás vajjal
 • ágy kibontását, ágynemű felrázását, majd kötött szemmel az ágy visszavetése
 • vizesnyolcas locsolás, a vőlegény nevének kiírását az agyagpadlóra
 • búzaőrlés, kukoricamorzsolás, majd a csutkából vár építés
 • kisbaba pelenkázás, pólyázás
 • mosás, sulykolás
 • gyógynövény felismerése, és gyógytea kóstolása

 

A gyógynövények sok mindenre használhatóak. Egy leendő asszony nem csak gyógyítani tud majd vele, de bizony a szerelem lángját is újra gyújthatja, ha a megfelelő tea keveréket készíti el az urának, így ezen a helyszínen saját teakeveréket készíthet a mennyasszony.

 

Mosó.jpg

 

A feladatok sikeres teljesítése után a menyasszonyt alkalmassá nyilvánítjuk az asszonyságra, amiről egy emléklap formájában igazolást is adunk.

 

Fenti ajánlatunk tájékoztató jellegű, egyéni megbeszélés szerint alakítható a résztvevők nagyságához idő- és egyéb igényeihez alkalmazkodva.

 

Program időtartam: 3,5-4 óra (a program az érkezéstől a választott játékok mennyiségének függvényében)

 

Létszám: 8 - 18 fő-ig tudjuk a programot megvalósítani.

A program minimum létszámhoz kötött. 8 fő alatt a program nem rendelhető.

 

Kiegészítő programok:

Bor és/vagy fröccskóstoló 

A lánybúcsú program után okleveles sommelier vezette borkóstoló során a híres-neves magyar borvidékek világába kalandozhatunk és megtanulhatjuk a bortárolás és borkészítés alapjait is. Borospincéink hangulata és vezetett kostoló programjaink a lánybúcsúk      elengedhetetlen részei.    

 

Étkezési lehetőség a Skanzen Étteremben:

A program végén bor,- vagy pálinkakóstolóval egybekötött házias tradicionális vacsorára/ebédre is várjuk szeretettel a csapatot.

 1. Kis létszám esetén, vagy reggeli lánybúcsú esetén önkiszolgáló a’la carte éttermi étkezésre is van lehetőség napi kínálatunkból.

 

 1. Nagyobb látszám esetén, előre megrendelt menüből választás is lehetséges minimum 15 főtől.

 

Az út túloldalán lévő Skanzen Hotel pedig szállást kínál a megfáradt csapattagoknak.

 

További kérdésekkel, észrevételekkel, egyedi ajánlatkéréssel keresse kolléganőnket az alábbi elérhetőségeken:

 

Kutasi Rita

rendezvényszervező

eskuvo@skanzen.hu

+36 70 456 94 31

+36 26 502 515

(hétfőtől péntekig 09.00-15.00)

 

Bukri Dóra

rendezvényszervező

eskuvo@skanzen.hu

+30 362 9839

 (hétfőtől péntekig 09.00-15.00)

 

 

leánybúcsú leánybúcsú helyszín skanzen leánybúcsú


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Tematikus tárlatok

Múzeumunk fontos 20. századi témákat is feldolgoz. A paraszti társadalom felbomlásának, a dél-dunántúli lakosságcserének és a málenkij-robotnak is szenteltünk egy-egy tárlatot.