Leánybúcsú

A Skanzenben a leánybúcsú igazi szórakozás. A megszokottól eltérő, egyedi játékos feladatok és egy csodálatos környezet teszik különlegessé a helyszínt.
Szerző: Skanzen 2018. március 02.

Mire szolgál a leány- és legénybúcsú?

 

A leány- és legénybúcsú a régi magyar hagyományok közé tartozik. Úgy tartják, hogy minél zajosabb ez a mulatság, annál boldogabb lesz az ifjú pár. Eredetét tekintve mindkét nem esetében arról volt szó, hogy korábbi barátaiktól, barátnőiktől elbúcsúzhassanak a házasodni készülők, hiszen az esküvő után faluhelyen a munkás hétköznapok kezdődtek, amikor már kevesebb idő jutott a szórakozásra, mint a házasság előtti években. Legénybúcsút gyakran rendeztek valamilyen közösségi célokat szolgáló helyen (pl. kocsmában), leánybúcsúra viszont leginkább a lányos háznál került sor.

 

Lányok népviseletben.jpg

 

Milyen az „Asszonyfaragó” a Skanzenben?

 

A Skanzen területe és házai kiválóan alkalmasak egy hagyományos leánybúcsú megtartására. Kedvcsinálóként összeállítottunk egy rövid programot, amiben a menyasszony bebizonyíthatja, hogy alkalmas az asszonnyá válásra.


Ahhoz, hogy jó asszony váljék a lányból, sok mindennek meg kell felelnie. Olyan játékos feladatokat ajánlunk, amelyek elvégzésével a leány bebizonyíthatja rátermettségét, fürgeségét, eszességét barátnői előtt, akiknek közre kell működniük a menyasszony próbatételeinek végrehajtásában.


A szentendrei Skanzen több tájegysége is helyszínül szolgál majd a feladatok teljesítéséhez. A leánybúcsú során "komámasszony" fogadja a társaságot, ő vezeti őket helyszínről helyszínre. Az ünnepelt mennyasszonyt elviszi átöltözni. Az utat „csujogatva” teszik meg az első lakóházig. A főbejárattól csacsikordélyon visszük a menyasszonyt az első helyszínre, majd a végén vonattal érkezünk vissza a bejárathoz.

 

Csacsi fogat.jpg

 

Program

 

Az alábbi feladatokkal szoktuk izgalmassá tenni a programot:

 • pálinkafelismerés
 • vajköpülés és -kóstolás
 • a Skanzen fatüzelésű kemencéjében sült kovászos kenyér kóstoltatása
 • ágy kibontása, ágynemű felrázása, majd az ágy visszavetése kötött szemmel
 • vizesnyolcas-locsolás, a vőlegény nevének kiírása az agyagpadlóra
 • búzaőrlés, kukoricamorzsolás, majd a csutkából vár építése
 • kisbabapelenkázás, pólyázás
 • mosás, sulykolás
 • gyógynövények felismerése, gyógytea kóstolása

 

A gyógynövények sok mindenre használhatóak. Egy leendő asszony nem csak gyógyítani tud majd vele, de bizony a szerelem lángját is újra gyújthatja, ha a megfelelő tea keveréket készíti el az urának, így ezen a helyszínen saját teakeveréket készíthet a mennyasszony.

 

Mosó.jpg

 

A feladatok sikeres teljesítése után a menyasszonyt alkalmassá nyilvánítjuk az asszonyságra, amiről egy emléklap formájában igazolást is adunk.

 

Fenti ajánlatunk tájékoztató jellegű, egyéni megbeszélés szerint alakítható a résztvevők igényeihez alkalmazkodva.

 

A program időtartama:

3,5 - 4 óra (a választott játékok mennyiségének függvényében)

 

Létszám:

8 - 18 fő-igtudjuk a programot megvalósítani.

A program minimum létszámhoz kötött.

8 fő alatt a program nem rendelhető.

 

 

Kiegészítő programok

 

Bor- és/vagy fröccskóstoló 

A leánybúcsú programja után okleveles sommelier vezette borkóstolóval kalandozhatunk a híres-neves magyar borvidékek világába, és megtanulhatjuk a bortárolás és borkészítés alapjait is. Borospincéink hangulata és vezetett kóstolóink a leánybúcsúk elengedhetetlen részei.    

 

Étkezési lehetőség a Skanzen Étteremben:

A program végén bor,- vagy pálinkakóstolóval egybekötött házias tradicionális vacsorára/ebédre várjuk szeretettel a csapatot.

 

 1. Kis létszám esetén vagy reggeli leánybúcsú esetén önkiszolgáló a’la carte éttermi étkezésre is lehetőség van napi kínálatunkból.

 

 1. Nagyobb látszám esetén előre megrendelt menüből is választhatnak, minimum 15 főtől.

 

A múzeum közvetlen közelében található Skanzen Hotel pedig szállást kínál a megfáradt csapattagoknak.

 

További kérdésekkel, észrevételekkel, egyedi ajánlatkéréssel keresse kolléganőinket az alábbi elérhetőségeken:

 

Bukri Dóra

rendezvényszervező

eskuvo@skanzen.hu

+30 362 9839

 

 

leánybúcsú leánybúcsú helyszín skanzen leánybúcsú


Kapcsolódó cikkek
Tanulás

Év-kör-kép

Az évszakok váltakozása, a gazdasági év munkaalkalmai és a jeles napok szokásai meghatározták a paraszti életmódot. Az évkörnek megfelelően „mindent a maga idejében” végzünk.
Látogatás

A test határai

2020-ban Határtalan Skanzen címmel tematikus évet rendeztünk, amely sok szempontból járta körbe a határ kérdését. Idén tovább bővítettük a témakört, és új időszaki...