Leánybúcsú

A Skanzenben a leánybúcsú igazi szórakozás. A megszokottól eltérő, egyedi játékos feladatok és egy csodálatos környezet teszik különlegessé a helyszínt.
Szerző: Skanzen 2018. március 02.

Mire szolgál a leány- és legénybúcsú?

A leány- és legénybúcsú a régi magyar hagyományok közé tartozik. Úgy tartják, hogy minél zajosabb ez a mulatság, annál boldogabb lesz az ifjú pár. Eredetét tekintve mindkét nem esetében arról volt szó, hogy korábbi barátaiktól, barátnőiktől elbúcsúznak a házasodni készülők, hiszen az esküvő után faluhelyen a munkás hétköznapok kezdődtek, amikor már kevesebb idő jutott a szórakozásra, mint a házasság előtti években. Legénybúcsút gyakran rendeztek valamilyen közösségi célokat szolgáló helyen (pl. kocsmában), leánybúcsúra viszont leginkább a lányos háznál került sor.

 

Lányok népviseletben.jpg

 

„Asszonyfaragó” a Skanzenben

A Skanzen területe és házai kiválóan alkalmasak egy hagyományos leánybúcsú megtartására. Kedvcsinálóként összeállítottunk egy rövid programot, amiben a menyasszony bebizonyíthatja, hogy alkalmas az asszonnyá válásra.


Ahhoz, hogy jó asszony váljék a lányból, sok mindennek meg kell felelnie. Olyan játékos feladatokat ajánlunk, amelyek elvégzésével a leány bebizonyíthatja rátermettségét, fürgeségét, eszességét barátnői előtt, akiknek közre kell működniük a menyasszony próbatételeinek végrehajtásában.


A Szabadtéri Néprajzi Múzeum több tájegysége is helyszínül szolgál majd a feladatok teljesítéséhez. A leánybúcsú során "komámasszony" fogadja a társaságot, ő vezeti őket helyszínről helyszínre.

 

Csacsi fogat.jpg

  

Ízelítő a programból...

- pálinka-felismerés

- ágy kibontása, ágynemű felrázása, az ágy visszavetése kötött szemmel

- vizesnyolcas-locsolás, a vőlegény nevének kiírása az agyagpadlóra

- búzaőrlés

- kukoricamorzsolás, majd a csutkából vár építése

- mosás, sulykolás

 

Mosó.jpg

 

A feladatok sikeres teljesítése után a menyasszonyt alkalmassá nyilvánítjuk az asszonyságra, amiről egy emléklap formájában igazolást is adunk.


A program költsége: 7.000 - 9.000 Ft / 

Fenti ajánlatunk tájékoztató jellegű, egyéni megbeszélés szerint alakítható a résztvevők nagyságához idő- és egyéb igényeihez alkalmazkodva.

6 fő alatt a program nem rendelhető.

 

További kérdésekkel, észrevételekkel, egyedi ajánlatkéréssel keresse kolléganőnket az alábbi elérhetőségeken:

 

Kutasi Rita

rendezvényszervező

kutasi.rita@skanzen.hu

+36 70 456 94 31

+36 26 502 515

(hétfőtől péntekig 09.00-15.00)

 

leánybúcsú leánybúcsú helyszín skanzen leánybúcsú


Kapcsolódó cikkek