Turisztikai programok

Szeretne kóstolót kapna Magyarországból? Ízletes és élményszerűen bemutatni hazánk értékeit. Tekintse meg a szentendrei Skanzen turisztikai ajánlatait!
Szerző: 2014. december 11.

Skanzen Vonattal a tokaji pincébe


Budapesttől alig 30 km-re a Skanzen területén található Felföldi (a Felföld Magyarország északi középhegységi területeinek történeti tájneve) Mezővárosban a hungarikumnak számító tokaji fehérborokból valamint Gyöngyös és környéke jellegzetes boraiból kaphatnak ízelítőt.

BorTúránk keretében az Ipoly és Bodrog közötti hegyvidéki területeken kialakult mezővárosok jellegzetes házait, pincéit is megtekinthetik.


Megrendelhető egész évben.


 

A BorTúra a Skanzen főbejáratától indul. Az 1930-ban gyártott motorvonat szállítja a vendégeket a Felföldi Mezővároshoz, ahol a tájegység épületei a 18-19. századi kőépítkezés helyi hagyományait mutatják be.


BorTúránk egyik állomása a Tokaji lakóház, ahol a helyi kádár életébe pillanthatunk bele. A szomszédos huszita ház vájt pincéjében gönci hordók sorakoznak. A gönci hordó zempléni tölgyfából készült, a jobb helykihasználás és a biztonságos szállítás miatt lett kedveltebb a többi magyar hordónál.
A tájegységi séta során megtudhatjuk, hogyan működött a kóser konyha, hogy miért készült bádogból a Gyöngyösi polgárház teteje?

 

Bővebb információt a vonatról itt olvashat:

http://skanzen.hu/hu/latogatas/jo-tudni/skanzen-vonat

 

II. te.jpg

 

A közteret ölelő rózsaszínű gyöngyössolymosi kőből készült támfalból nyíló két pince egyike a tér alatt teljes hosszában kiépült borospince a BorTúra végső állomása a borkóstolás helyszíne.

Az enyhe ívben hajló pince egy tállyai borospince másolataként készült el. Az oldalág és a pince főágának megfelelő szellőzését a téren látható, léleklyukaknak nevezett szellőzőnyílásokat védő faragott kövek biztosítják.

 

A közel 1 órás sétánk során megismerkedünk a házakban lakott családok történetével, megtudjuk mi a filoxéra vész, hogy néz ki egy végorsós prés, ki nevezte el a bor és szódavíz népszerű keverékét fröccsnek……

 

A hűvös pincébe betérve sommelier kínálja a tájegység jellegzetes borait. 
A borkóstoló során gyöngyösi és tokaji borokból összeállított Olaszrizling, Irsai Olivér, Tokaji Furmint kései szüretelésű, Sárgamuskotály, Édes Szamorodni borokat kóstolhatnak.

Aki a kiadós séta után és borozás közben megéhezett azt kemencében sütött, friss kenyérlángossal kínáljuk.

 

gdgdfgd.jpg

 

A program ára: 7,000 Ft/fő

vonatozás - tájegység bemutatás – borkóstolás - kenyérlángos kóstolás – vonatozás

 

A program egész évben megrendelhető.

A program leírása tájékoztató jellegű, egyedi igényeket is ki tudunk elégíteni!

 

 

GASZTRONÓMIA és HAGYOMÁNY


A jellegzetes paraszti ételek elkészítése mestereink irányításával történik. Falusi ízek, gasztronómiai hagyományok megismerésére nyílik lehetőség.

  • hagyományos népi ételek készítése (kenyérlángos sütés, cipódagasztás, házitészta készítés, savanyúság befőzés, vajköpülés stb.)
  • gulyásfőző tanfolyam

 

Gulyásleves-főző tanfolyam a Skanzen fogadójában

A Skanzenben működő Jászárokszállási Fogadó szakácsmesterének irányításával vendégeink nem csak megismerik és kipróbálják a gulyásleves főzés fogásait, hanem meg is tapasztalják, milyen is az az igazi, felejthetetlen íz, amely világszerte ismertté tette a "goulash" nevet. A tanfolyam résztvevőit mindjárt az elején mézes házi pálinkával köszöntjük, hogy bátorságot és jókedvet merítsenek a "titokzatos" tudás megszerzéséhez.


 

Miután mindenki magára öltötte a Jászárokszállási Fogadó kötényét, és kézhez kapta a szükséges eszközöket: a vágódeszkát, a kést és a nyersanyagokat, kezdődhet a mesterkurzus! Az ebéddel és folklór műsorral egybekötött tanfolyam végén a fogadó a résztvevőket írásban nyilvánítja "okleveles gulyásleves főző mester"-ré. A merített papírra nyomott angol nyelvű 'diploma' hátoldalán a gulyásleves receptje található.

A program ára 5.100.-Ft + ÁFA/fő, mely az alábbiakat tartalmazza:
Aperitif
Gulyásleves
Friss tépett saláta
Bakonyi pulyka
Vargabéles "másképpen"
Ásványvíz
Egy pohár bor
Kávé
Időtartam: kb. 60 perc
A könnyített program (friss tépett saláta és a bakonyi pulyka nélkül) ára: 3.500.-Ft + ÁFA/fő.
A háromtagú cigányzenekar díja: 15.000.-Ft +ÁFA.

 

Tájegységi séta, tárlatvezetés

 

A múzeum nyolc kiállítási egységre ún. tájegységre oszlik. Az adott tájegységben bemutatjuk az akkoriban ott élő emberek életét, építészetét, szokásait, hagyományait. 

A tárlatvezetéshez előzetes időpont egyeztetés szükséges!

 

Irányárak:

tárlatvezetés magyar nyelven (max. 25 fő/csoport, kb. 90 perc):                            7.200.-Ft+ÁFA

tárlatvezetés idegen nyelven (max. 25 fő/csoport, kb. 90 perc):                           11.200.-Ft+ÁFA

 

Mozgás és játék, kézműves foglalkozások

 

Csoportos látogatóink, turista csoportok, előre egyeztetett időpontokban népi hagyományokra épülő sportágakban mérhetik össze erejüket, vagy kézműves foglalkozásokban próbálhatják ki ügyességüket.


Választható MOZGÁS és JÁTÉK tevékenységeink, ahol a résztvevők hagyományos sporttevékenységeket, játékos eszközöket ismerhetnek meg játékmesterek irányításával.

 

  • Népi játékudvar: gólyalábon járás, bigézés, métázás, csülközés, kötélhúzás, karikahajtás, mocsárjárás, stb.
  • Betyáros erőpróbák: a játékos akadályversenyt (ostorcsattogtatás, patkódobálás, íjászat, stb.) a Skanzen-beli zsiványok irányítják.

 

Látogatóink az alábbi hagyományos kézműves és házi ipari tevékenységeket próbálhatják ki, az elkészített tárgyakat pedig hazavihetik emlékbe:

 

  • gyertyamártás,  bőrtárgyak készítése, szövés, korongozás, növényi festés, gyöngyfűzés, hímzés, kosárfonás, fafaragás, papírmerítés.

 

Kapcsolat:

 

Róna Kriszta

rendezvényszervező

Telefon: 06 26/502-561

E-mail: rona.kriszta@sznm.hu

 

Cseri Dóra

rendezvényszervező

Telefon: 06 26/502-515

E-mail: cseri.dora@sznm.hu

gulyásleves-főző tanfolyam vonatos utazásas borkóstoló


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Jászárokszállási Fogadó

A Jászárokszállási Fogadó magyaros ízekkel várja nap mint nap a Skanzen látogatóit. A fedett kocsibeálló 250 fős lakodalom megtartására is lehetőséget kínál.
Látogatás

Tematikus tárlatok

Múzeumunk fontos 20. századi témákat is feldolgoz. A paraszti társadalom felbomlásának, a dél-dunántúli lakosságcserének és a málenkij-robotnak is szenteltünk egy-egy tárlatot.
Tanulás

Év-kör-kép

Az évszakok váltakozása, a gazdasági év munkaalkalmai és a jeles napok szokásai meghatározták a paraszti életmódot. Az évkörnek megfelelően „mindent a maga idejében” végzünk.

Intézményeink