Turisztikai programok

Szeretne kóstolót kapni Magyarországból? Ízletesen és élményszerűen mutatjuk be hazánk értékeit. Tekintse meg a szentendrei Skanzen turisztikai ajánlatait!
Szerző: Skanzen 2018. február 08.

I. BORTÚRA - Skanzen Vonattal a Felfölfi Mezőváros pincéibe

Budapesttől alig 30 km-re, a Skanzen területén található Felföldi Mezővárosban a hungarikumnak számító tokaji fehérborokból, valamint Gyöngyös és környéke jellegzetes boraiból kaphatnak ízelítőt. BorTúránk keretében az Ipoly és Bodrog közötti hegyvidéki területeken kialakult mezővárosok jellegzetes házait, pincéit is megtekinthetik.

 
A BorTúra állomásai:

 

1. Vonatozás a helyszínre - A BorTúra a Skanzen főbejáratától indul. Az 1930-ban gyártott motorvonat szállítja a vendégeket a Felföldi Mezővároshoz, ahol a tájegység épületei a 18-19. századi kőépítkezés helyi hagyományait mutatják be.

 

2. Barangolás a tájegységi házak pincéiben - BorTúránk egyik állomása a Tokaji lakóház, ahol a helyi kádár életébe pillanthatunk bele. A szomszédos huszita ház vájt pincéjében gönci hordók sorakoznak. A gönci hordó zempléni tölgyfából készült, a jobb helykihasználás és a biztonságos szállítás miatt lett kedveltebb a többi magyar hordónál. A közel 1 órás tájegységi sétánk során megismerkedünk a házakban lakott családok történetével, megtudjuk, mi a filoxéra vész, hogy néz ki egy végorsós prés, hogyan működött a kóser konyha és hogy ki nevezte el a bor és szódavíz népszerű keverékét fröccsnek.

 

II. te.jpg

 

3. Borkóstolás és falatozás - A közteret ölelő támfalból nyíló két pince egyike a tér alatt teljes hosszában kiépült borospince, mely egy tállyai borospince másolataként készült el. Ez a BorTúra végső állomása, a borkóstolás helyszíne. A hűvös pincébe betérve sommelier kínálja a tájegység jellegzetes borait. A borkóstoló során gyöngyösi és tokaji borokból összeállított Olaszrizling, Irsai Olivér, Tokaji Furmint kései szüretelésű, Sárgamuskotály, Édes Szamorodni borokat kóstolhatnak. Aki a kiadós séta után és borozás közben megéhezett, azt kemencében sütött, friss kenyérlángossal kínáljuk.

A program ára: 7.000 Ft/fő

Útvonal: vonatozás - tájegység bemutatás – borkóstolás - kenyérlángos kóstolás – vonatozás

Megrendelhető: egész évben

A program leírása tájékoztató jellegű, egyedi igényeket is ki tudunk elégíteni!

 

gdgdfgd.jpg

 

II. GASZTRONÓMIA ÉS HAGYOMÁNY

A jellegzetes paraszti ételek elkészítése mestereink irányításával történik. Falusi ízek, gasztronómiai hagyományok megismerésére nyílik lehetőség.
- hagyományos népi ételek készítése (kenyérlángos-sütés, cipódagasztás, házitészta-készítés, savanyúság-befőzés, vajköpülés stb.)

- gulyásfőző tanfolyam


Gulyásleves-főző tanfolyam a Skanzen fogadójában

A Skanzenben működő Jászárokszállási Fogadó szakácsmesterének irányításával vendégeink nem csak megismerik és kipróbálják a gulyáslevesfőzés fogásait, hanem meg is tapasztalják, milyen is az az igazi, felejthetetlen íz, amely világszerte ismertté tette a "goulash" nevet. A tanfolyam résztvevőit mindjárt az elején mézes házi pálinkával köszöntjük, hogy bátorságot és jókedvet merítsenek a "titokzatos" tudás megszerzéséhez.


 

Ha miután mindenki magára öltötte a Jászárokszállási Fogadó kötényét, és kézhez kapta a szükséges eszközöket: a vágódeszkát, a kést és a nyersanyagokat, kezdődhet a mesterkurzus! Az ebéddel és folklór műsorral egybekötött tanfolyam végén a fogadó a résztvevőket írásban nyilvánítja "okleveles gulyásleves főző mester"-ré. A merített papírra nyomott angol nyelvű 'diploma' hátoldalán a gulyásleves receptje található.

A program ára
5.100.-Ft + ÁFA/fő, mely az alábbiakat tartalmazza:
- Aperitif
- Gulyásleves
- Friss tépett saláta
- Bakonyi pulyka
- Vargabéles "másképpen"
- Ásványvíz
- Egy pohár bor
- Kávé
Időtartam: kb. 60 perc
A könnyített program (friss tépett saláta és a bakonyi pulyka nélkül) ára: 3.500 Ft + ÁFA/fő.
A háromtagú cigányzenekar díja: 15.000 Ft +ÁFA.

 

Tájegységi séta, tárlatvezetés

A múzeum nyolc kiállítási egységre, ún. tájegységre oszlik. Az adott tájegységben bemutatjuk az akkoriban ott élő emberek életét, építészetét, szokásait, hagyományait. 

A tárlatvezetéshez előzetes időpontegyeztetés szükséges!

Irányárak:

- tárlatvezetés magyar nyelven (max. 25 fő/csoport, kb. 90 perc): 7.200 Ft + ÁFA

- tárlatvezetés idegen nyelven (max. 25 fő/csoport, kb. 90 perc): 11.200 Ft + ÁFA

 

Mozgás és játék, kézműves foglalkozások

Csoportos látogatók, turistacsoportok előre egyeztetett időpontokban népi hagyományokra épülő sportágakban mérhetik össze erejüket, vagy kézműves foglalkozásokban próbálhatják ki ügyességüket. Választható MOZGÁS és JÁTÉK tevékenységeink, ahol a résztvevők hagyományos sporttevékenységeket, játékos eszközöket ismerhetnek meg játékmesterek irányításával:

- Népi játékudvar: gólyalábon járás, bigézés, métázás, csülközés, kötélhúzás, karikahajtás, mocsárjárás, stb.

- Betyáros erőpróbák: a játékos akadályversenyt (ostorcsattogtatás, patkódobálás, íjászat, stb.) a Skanzen-beli zsiványok irányítják

 

Látogatóink az alábbi hagyományos kézműves és házi ipari tevékenységeket próbálhatják ki, az elkészített tárgyakat pedig hazavihetik emlékbe: gyertyamártás, bőrtárgyak készítése, szövés, korongozás, növényi festés, gyöngyfűzés, hímzés, kosárfonás, fafaragás, papírmerítés.

 

KAPCSOLAT

 

Róna Kriszta

rendezvényszervező

rona.kriszta@sznm.hu

+36 06 26 502 561 

+36 30 835 9110

(hétfőtől péntekig 09.00-15.00)

 

Kutasi Rita
rendezvényszervező

kutasi.rita@sznm.hu

+36 30 698 01 28

+36 26 502 515

(hétfőtől péntekig 09.00-15.00)

turisztikai program tárlatvezetés tájegységi séta kézműves foglalkozás vonatozás gulyásleves-főző tanfolyam gulyásleves főzés borkóstoló


Kapcsolódó cikkek
A Skanzen

Aranyérmes a Skanzen

A díjat az Magyar Művészeti Akadémia nyújtja át minden évben a magyar kultúra és művészet elismertségéért tevékenykedőknek.
Látogatás

Gyermek-élménypontok

Mesekert? Bábszínház? Gyerekgazdaság? Fotóműhely? A gyerekek számára a múzeum igazi játszótérré válhat. Fedezzétek fel együtt, hozzátok el a családot ebbe a csodavilágba!
Látogatás

Tematikus tárlatok

Múzeumunk fontos 20. századi témákat is feldolgoz. A paraszti társadalom felbomlásának, a dél-dunántúli lakosságcserének és a málenkij-robotnak is szenteltünk egy-egy tárlatot.

Intézményeink