Disznóvágás a Skanzenben

Valódi falusi disznóvágás és disznótor a Skanzenben!
Szerző: 2022. január 14.

DISZNÓVÁGÁS A SKANZENBEN

RÖFFENJÜNK ÖSSZE EGY VÉRBELI TÉLI HAGYOMÁNY FELELEVENÍTÉSÉRE!

 

diszno_4.jpg

A téli időszakban a falusi, de sokáig még a városi ember életének is szerves részét képezte a disznóvágás és a hagyományos disznótor. Manapság már csak elvétve találkozunk ezzel a tradícióval, holott ez a program a téli időszak egyik igazán különleges hangulatú eseménye volt. Amellett, hogy komoly odafigyelést és munkát jelentett a disznó levágása, majd a feldolgozása, valódi közösségi élményt, jókedvű mulatozást, evést-ivást, baráti beszélgetéseket is adott a falu aprajának és nagyjának, az egyébként szürkébb és lassabban telő téli napokban.

A Skanzenben most felelevenítjük ezt a hagyományt – idén mindössze egyetlen alkalommal nyílik lehetőség részt venni a tradicionális disznóvágáson és disznótoron:

 

2022. FEBRUÁR 19-ÉN, SZOMBATON.

 

Ahogy a disznóvágás régen is megmozgatott mindenkit, és sokszor az egész falu jelen volt, nálunk is elkél minél több szorgos kéz – ezért elsősorban baráti társaságok, céges, vagy más csoportok jelentkezését várjuk.

 

A disznóvágások hagyományosan mindig kora reggel, szinte még hajnalban kezdődnek – nincs ez másképp nálunk sem. Ezért lehetőséget biztosítunk arra is, hogy vendégeink az eseményt megelőző, és akár az aznap éjszakát is kényelmes szállodánkban, a szomszédos Skanzen Hotelben tölthessék.

 

Regisztrálni a programra ITT lehet.

Jelentkezési határidő: 2022. február 4., péntek.

 

Részletes program:

 

Február 18., péntek (a disznóvágást megelőző nap):

  • 15:00 órától – érkezés a Skanzen Hotelbe, egyéni utazással
  • 18:00 és 20:00 óra között – vacsora a Skanzen területén található Jászárokszállási Fogadóban
  • Fakultatív esti program a vacsora után: éjszakai fürdőzés a Leányfalui Termálfürdőben
  • Fakultatív program a vacsora után: bor- vagy pálinkakóstoló est

 

Február 19., szombat – a disznóvágás napja

  • 6:00 óra – ébresztő, majd reggeli a szállodában
  • 7:00 óra – pár perc séta a szállodától a Skanzen Tanyájára, ahol kezdetét veszi a disznóvágás

- Vendégeink a Tanyára érkezéskor „szíverősítő” bemelegítő pálinkát és pogácsát fogyaszthatnak.

-  A napi program ismertetése, a vendégek érdekességeket hallhatnak a disznóvágás néprajzi vonatkozásairól, az idevágó hagyományokról, stb. 

- A disznó másvilágra segítése böllér közreműködésével, majd a pörzsölés és a tisztítás elvégzése.

Aki úgy érzi, hogy a fenti eseményeknél még inkább nem lenne jelen, a Tanya helyett a Skanzen Fogadójának különtermében, a Kemencés teremben várhatja meg, hogy az állat megérkezzen a Tanyáról, és a feldolgozás elkezdődjön.

- A megtisztított sertést a Fogadóhoz szállítjuk, ahol megkezdődik a feldolgozás – ebben már vendégeink is tevőlegesen részt vehetnek, amennyiben szeretnének.

  • 10:00-11:00 óra – a feldolgozás közben friss disznótoros reggeli (hagymás sült vér, vesevelő, cigánypecsenye friss kovászos kenyérrel, savanyúsággal, mustárral, tormával)
  • 11:00 és 12:30 óra között - 1-1,5 órás kiegészítő „hölgyprogram”: rétessütés a Kocsiszínben.
  • Eközben tovább zajlik a disznó feldolgozása: darálás, tepertődarabolás, ízesítés, üstben abálás, hurka, kolbászkészítés- és töltés, zsír lesütése
  • Cca. 15:00 óra – a munka végeztével a Fogadóban cigányzenével kísért, disznótoros ebéddel várjuk vendégeinket. Ebédmenü:

-        orjaleves lúdgége tésztával, zöldségekkel és húsokkal gazdagon

-        véres, májas hurka, friss kolbász, tepsis burgonyával, házi savanyúságokkal

-        disznótoros káposzta

-        szilvalekváros hájas tészta

 

Italok:

o   Italok korlátlan fogyasztással egész nap:

-        Forralt bor, forró tea, kávé, ásványvíz

o   Italok korlátlan fogyasztással 13:00-19:00 között:

-        Borok (Szőke Mátyás, Irsai Olivér, Takler, Dúzsi Rose)

-        Rostos és szénsavas üdítők, Coca-Cola termékek, házi limonádék

o   Nobilis pálinka kínálás a nap során 4 alkalommal

 

  • A program várhatóan 18:00-19:00 óra körül ér véget.

 

A vacsora végén távozáskor mindenki kap egy disznótoros kóstoló csomagot, így vendégeink otthon is élvezhetik a hétvége vidéki ízeit, a munka jól megérdemelt gyümölcsét. A csomag tartalma: hurka, kolbász, frissen kisütött tepertő és zsír.

 

  • Vacsora után a vendégek visszasétálnak a szállodába, ahol kipihenhetik a nap fáradalmait. Ha  még van hozzá erejük, fakultatív jelleggel felkereshetik a Leányfalui Termálfürdőt egy lazító esti fürdőzésre.

 

Február 20., vasárnap:

  • Svédasztalos reggeli a szállodában, és annak, aki még bírja, további „disznóságokat” kínálunk.
  • 11:00 óráig kijelentkezés a Hotelből, hazautazás egyénileg (opcionálisan ezen a napon is igénybe vehető a Leányfalui Termálfürdő).

 

Programcsomag-árak:

  • Csak a disznóvágás, szállás nélkül, a disznóvágás teljes programjával, ételeivel-italaival, zenével, stb.: 25 000 Ft/fő
  • A disznóvágás teljes programja egy éjszakás szállással: 33 000 Ft/fő +IFA
  • A disznóvágás teljes programja két éjszakás szállással: 41 000 Ft/fő+ IFA

 

Regisztrálni a programra: ITT lehet.

Jelentkezési határidő: 2022. február 4., péntek.

 

A jelentkezés a programdíj 50%-ának befizetésével válik foglalássá.

Az 50% előleget az alábbi bankszámlaszámra legyen szíves befizetni:

10032000-00338862-00000017. Számlatulajdonos: Skanzenért Nonprofit Kft.

Kérjük, hogy a Közlemény / Megjegyzés rovatba tüntesse fel a nevét és ezt: "Disznóvágás Skanzen"

 

A programot a minimum létszám, 25 fő jelentkezése esetén tartjuk meg.

 

További részletek, információ:

hotel.sales@skanzen.hu

+36 30 322 9454

 



Kapcsolódó cikkek
Tanulás

Év-kör-kép

Az évszakok váltakozása, a gazdasági év munkaalkalmai és a jeles napok szokásai meghatározták a paraszti életmódot. Az évkörnek megfelelően „mindent a maga idejében” végzünk.
Látogatás

Felhők között

Az Ünnepi Könyvhétre érkezett meg a Skanzen legújabb kiadványa, Weinstock Ernő első világháborós fotóalbumát bemutató Felhők között című könyv.