Egyedülálló program demenciával élőknek

A Skanzen az első olyan magyarországi múzeum, amely kifejezetten demenciával élő időskorúak számára fejleszt speciális programot.
Szerző: Skanzen 2017. szeptember 26.

demensprogram2.jpg

 

A Skanzen az első olyan magyarországi múzeum, amely kifejezetten demenciával élő időskorúak számára fejleszt speciális programot. Múltidéző foglalkozása segíti, hogy az emlékezetvesztéssel küzdő betegek élményekkel töltődjenek fel.

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum az Európai Unió Erasmus Plus programjának támogatásával négy külföldi skanzennel és három egyetemmel közösen egy mintaprogramot dolgozott ki (ide kattintva letölthető), amely alkalmas arra, hogy a demens betegek életminőségén javítson, amelyet később  kulturális és közgyűjteményi intézmények is adaptálhatnak. A Skanzen további célja, hogy a speciális múzeumi program bekerüljön az egészségügyi ellátó rendszerbe, mint ahogy az már több külföldi országban megvalósult.

A foglalkozások az idősek fiatalkorát idézik meg, így a helyszín, a foglalkozásvezetők öltözéke is a negyenes és hatvanas évek közötti időszakra koncentrál. A Skanzen Kisalföld tájegységében (X.) kiszemelt házban egy katolikus család 20. század eleji-közepi szobaberendezését láthatjuk, amelyet a környezet hitelessé tétele érdekében olyan tárgyakkal egészítenek ki, amik a 20. század közepét idézik. Az ötvenes évekből származik a konyhabútor a sütőtepsivel, a fémvödör a hamunak vagy a fáskosár. Ezeket az éveket jellemzik a bögrék, tányérok, a teáskancsó, a kávésdoboz, cukortartó és az evőeszközök is.

 

demensprogram4.jpg

 

A koncepció szerint a résztvevők nem egy foglalkozásra, hanem vendégségbe érkeznek a múzeumba, így könnyedebb, otthonosabb légkörben, felszabadultabban indulhat a program. A szabad beszélgetés során a tárgyakhoz kötődő érzelmek, emlékek idéződnek fel. A tárgyak kiválasztásának alapvető szempontja, hogy minél több érzékszervre hassanak. A kínált forró italt korabeli bögréből fogyasztják el, a cukortartó látványa, a kiskanál felidézi fiatalságukat, a korban készült parfüm illatának hatására elfelejtett emlékek jutnak eszükbe.

 

A Skanzenben eddig két különleges – ezáltal könnyebben felidézhető – időszakhoz kötődtek a foglalkozások: a karácsonyi készülődéshez és a nyári kikapcsolódáshoz. Az adventi foglalkozáskor előkerülnek karácsonyi ajándékként ruhaneműk (például harisnya, kombiné), könyvek (a korszakban népszerű Olcsó Könyvtár sorozatból), desszertek, szaloncukros dobozok, csomagolópapír, karácsonyfadíszek (ezüstdió). A tárgyakon, illatokon, mozdulatokon és ízeken keresztül felidéződnek sütemények, ételek receptjei, a közös ünnepi készülődéshez kötődő emlékek. A nyári időszakhoz a mindenki számára ismert Bambi üdítősüveg, strandlabda, műanyag kötött cekker, fényképezőgép vagy épp katonakép kapcsolható. A nyári program legnépszerűbb tárgya egy archív fotókat tartalmazó fotóalbum, amiben a nyári hobbik (biciklizés, túrázás, strand) is megjelennek. A fényképalbum lehetőséget kínál arra is, hogy olyan témákról, helyszínekről beszélgessenek, amelyhez konkrét tárgy a kiállításban nem kapcsolódik.

 

A foglalkozások során hazavihető tárgyat készítenek az idősekkel együtt. Cél, hogy egyszerű, szinte rutinszerű, ugyanakkor a finommotorikus mozgásra ható tárgyak készüljenek. Télen ezüstdió készül vagy Luca-búzát ültetnek, nyáron virágcsokrot szednek és zsíroskenyeret kennek. A magukkal vitt emlékek már másnap használhatók, segítségükkel a résztvevők előhívhatják emlékeiket. 

 

demensprogram5.jpg

 

Amíg a demenciával élő időseknél a figyelem egy hagyományos foglalkozáson maximum 20 percig tart és ezalatt 2-3 tárggyal foglalkoznak mélyebben, ezen a múltidéző programon az „ismerős környezet” és a vendégszerű hangulat miatt akár másfél-két óra is lehet egy alkalom. A tárgyak otthonos, természetes környezetben való elhelyezése sokkal több emléket idézhet fel. A foglalkozások résztvevőinek száma 4-6 fő. Az otthonból három betegenként ideális esetben egy gondozóra van szükség, két fő vezeti a foglalkozást és jelen van egy múzeumi munkatárs, aki megfigyel, fényképez, dokumentál, szükség esetén ő kíséri a mosdóba vagy dohányozni a résztvevőket.

 

A program akkor sikeres, ha a demenciával élő emberek egy napja vidáman és jól telik. A foglalkozás kihat az aznapi és másnapi hangulatukra és így a betegség sem halad annyira gyorsan előre. A Skanzen szeretné minél több múzeumba eljuttatni a demenciával élő emberekkel való múltidéző foglalkozás módszertanát. Fontos, hogy a kulturális örökség felhasználásának mikéntjét átadják a velük foglalkozó ápolóknak, családtagoknak. A múzeum másik elképzelése, hogy ún. memóriadobozokat állítson össze egy-egy témában, mint amilyen a katonaság vagy a szórakozás témaköre. Ezeket a csomagokat kölcsönözhetővé tennék, elérhetővé otthonok, családok számára, hogy ott is lehessen demens idősekkel foglalkozni, ahol erre múzeumi keretek között nincs lehetőség.

 

A Skanzen mindig nagy hangsúlyt fektetett a betegek, a fogyatékossággal élők életminőségének javítására. Az intézmény számos, fogyatékossággal élőkkel foglalkozó oktatási intézménnyel áll partnerkapcsolatban. 2014 óta integrált tábort szervez, ahol ép és sérült fiatalok tevékenykednek együtt.

 

További információ:

Bokonics-Kramlik Márta (ismeretátadási osztályvezető) 

Tel.: 0670/903-7877 

Email: kramlik.marta@sznm.hu
ahaprogramlogo.jpg

demencia demencia program időseknek múzeumpedagógia


Kapcsolódó cikkek
Fedezze fel online

Skanzen App

Járja be Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumát a Skanzen telefonos alkalmazása segítségével! Online térkép, tematikus túrák, kiállításvezető, játék és sok más egy helyen.
Szolgáltatások

Turisztikai programok

Szeretne kóstolót kapni Magyarországból? Ízletesen és élményszerűen mutatjuk be hazánk értékeit. Tekintse meg a szentendrei Skanzen turisztikai ajánlatait!
Szolgáltatások

Rendezvényhelyszínek

Számos zártkörű rendezvénynek adhat helyet a Skanzen. Csapatépítő vagy családi nap, céges rendezvény, konferencia, esküvő esetén is ideális választás lehet múzeumunk.