Egyedülálló program demenciával élőknek

A Skanzen az első olyan magyarországi múzeum, amely kifejezetten demenciával élő időskorúak számára fejleszt speciális programot.
Szerző: Skanzen 2017. szeptember 26.

demensprogram2.jpg

 

A Skanzen az első olyan magyarországi múzeum, amely kifejezetten demenciával élő időskorúak számára fejleszt speciális programot. Múltidéző foglalkozása segíti, hogy az emlékezetvesztéssel küzdő betegek élményekkel töltődjenek fel.

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum az Európai Unió Erasmus Plus programjának támogatásával négy külföldi skanzennel és három egyetemmel közösen egy mintaprogramot dolgozott ki (ide kattintva letölthető), amely alkalmas arra, hogy a demens betegek életminőségén javítson, amelyet később  kulturális és közgyűjteményi intézmények is adaptálhatnak. A Skanzen további célja, hogy a speciális múzeumi program bekerüljön az egészségügyi ellátó rendszerbe, mint ahogy az már több külföldi országban megvalósult.

A foglalkozások az idősek fiatalkorát idézik meg, így a helyszín, a foglalkozásvezetők öltözéke is a negyenes és hatvanas évek közötti időszakra koncentrál. A Skanzen Kisalföld tájegységében (X.) kiszemelt házban egy katolikus család 20. század eleji-közepi szobaberendezését láthatjuk, amelyet a környezet hitelessé tétele érdekében olyan tárgyakkal egészítenek ki, amik a 20. század közepét idézik. Az ötvenes évekből származik a konyhabútor a sütőtepsivel, a fémvödör a hamunak vagy a fáskosár. Ezeket az éveket jellemzik a bögrék, tányérok, a teáskancsó, a kávésdoboz, cukortartó és az evőeszközök is.

 

demensprogram4.jpg

 

A koncepció szerint a résztvevők nem egy foglalkozásra, hanem vendégségbe érkeznek a múzeumba, így könnyedebb, otthonosabb légkörben, felszabadultabban indulhat a program. A szabad beszélgetés során a tárgyakhoz kötődő érzelmek, emlékek idéződnek fel. A tárgyak kiválasztásának alapvető szempontja, hogy minél több érzékszervre hassanak. A kínált forró italt korabeli bögréből fogyasztják el, a cukortartó látványa, a kiskanál felidézi fiatalságukat, a korban készült parfüm illatának hatására elfelejtett emlékek jutnak eszükbe.

 

A Skanzenben eddig két különleges – ezáltal könnyebben felidézhető – időszakhoz kötődtek a foglalkozások: a karácsonyi készülődéshez és a nyári kikapcsolódáshoz. Az adventi foglalkozáskor előkerülnek karácsonyi ajándékként ruhaneműk (például harisnya, kombiné), könyvek (a korszakban népszerű Olcsó Könyvtár sorozatból), desszertek, szaloncukros dobozok, csomagolópapír, karácsonyfadíszek (ezüstdió). A tárgyakon, illatokon, mozdulatokon és ízeken keresztül felidéződnek sütemények, ételek receptjei, a közös ünnepi készülődéshez kötődő emlékek. A nyári időszakhoz a mindenki számára ismert Bambi üdítősüveg, strandlabda, műanyag kötött cekker, fényképezőgép vagy épp katonakép kapcsolható. A nyári program legnépszerűbb tárgya egy archív fotókat tartalmazó fotóalbum, amiben a nyári hobbik (biciklizés, túrázás, strand) is megjelennek. A fényképalbum lehetőséget kínál arra is, hogy olyan témákról, helyszínekről beszélgessenek, amelyhez konkrét tárgy a kiállításban nem kapcsolódik.

 

A foglalkozások során hazavihető tárgyat készítenek az idősekkel együtt. Cél, hogy egyszerű, szinte rutinszerű, ugyanakkor a finommotorikus mozgásra ható tárgyak készüljenek. Télen ezüstdió készül vagy Luca-búzát ültetnek, nyáron virágcsokrot szednek és zsíroskenyeret kennek. A magukkal vitt emlékek már másnap használhatók, segítségükkel a résztvevők előhívhatják emlékeiket. 

 

demensprogram5.jpg

 

Amíg a demenciával élő időseknél a figyelem egy hagyományos foglalkozáson maximum 20 percig tart és ezalatt 2-3 tárggyal foglalkoznak mélyebben, ezen a múltidéző programon az „ismerős környezet” és a vendégszerű hangulat miatt akár másfél-két óra is lehet egy alkalom. A tárgyak otthonos, természetes környezetben való elhelyezése sokkal több emléket idézhet fel. A foglalkozások résztvevőinek száma 4-6 fő. Az otthonból három betegenként ideális esetben egy gondozóra van szükség, két fő vezeti a foglalkozást és jelen van egy múzeumi munkatárs, aki megfigyel, fényképez, dokumentál, szükség esetén ő kíséri a mosdóba vagy dohányozni a résztvevőket.

 

A program akkor sikeres, ha a demenciával élő emberek egy napja vidáman és jól telik. A foglalkozás kihat az aznapi és másnapi hangulatukra és így a betegség sem halad annyira gyorsan előre. A Skanzen szeretné minél több múzeumba eljuttatni a demenciával élő emberekkel való múltidéző foglalkozás módszertanát. Fontos, hogy a kulturális örökség felhasználásának mikéntjét átadják a velük foglalkozó ápolóknak, családtagoknak. A múzeum másik elképzelése, hogy ún. memóriadobozokat állítson össze egy-egy témában, mint amilyen a katonaság vagy a szórakozás témaköre. Ezeket a csomagokat kölcsönözhetővé tennék, elérhetővé otthonok, családok számára, hogy ott is lehessen demens idősekkel foglalkozni, ahol erre múzeumi keretek között nincs lehetőség.

 

A Skanzen mindig nagy hangsúlyt fektetett a betegek, a fogyatékossággal élők életminőségének javítására. Az intézmény számos, fogyatékossággal élőkkel foglalkozó oktatási intézménnyel áll partnerkapcsolatban. 2014 óta integrált tábort szervez, ahol ép és sérült fiatalok tevékenykednek együtt.

 

További információ:

Bokonics-Kramlik Márta (ismeretátadási osztályvezető) 

Tel.: 0670/903-7877 

Email: kramlik.marta@sznm.hu
ahaprogramlogo.jpg

demencia demencia program időseknek múzeumpedagógia


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Határtalan Skanzen

Milyenek voltak 100 éve, az első világháború és a trianoni döntés utáni hétköznapok? Tematikus évünkben ebbe az időbe kalauzoljuk el a látogatókat.