Bőröndmúzeum

Évről évre útra kelünk, hogy olyan gyerekeknek nyújtsunk élményszerű múzeumi oktatást, akiknek korlátozott lehetősége van részt venni foglalkozásainkon.
Szerző: Skanzen 2018. szeptember 14.

skanzen_borondmuzeum.jpg

 

Évről évre útra kelnek a Skanzen múzeumpedagógusai egy nagy, jelképes bőrönddel, hogy kis falvak és határon túli magyarlakta települések iskoláiban ismertessék meg a gyerekeket a magyar paraszti kultúrából érkező tudásanyaggal, amelyet mindennapjaik során is hasznosítani tudnak.

 

A Skanzen munkatársai 2015 óta évente több alkalommal látogatnak el kistelepülések és határon túli falvak iskoláiba, hogy múzeumi ismereteket adjanak át élményszerűen az iskola falai között. A foglalkozásokon a magyar néprajzzal, életmóddal kapcsolatos ismereteket olyan iskolák gyerekeihez juttatják el, akiknek korlátozott lehetősége van részt venni a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásain.

 

A Bőröndmúzeum-projekt során olyan kistelepülésekre érkezett és érkezik a múzeum, ahol a népi kultúra emléke még él és rögzíthető, de ahol ugyanolyan fontos annak megismertetése és tudatosítása is. A foglalkozásokon önálló és csoportos formában is arra biztatják a gyerekeket, ismerjék meg saját családtörténetüket, szokásaikat, ezzel is segítve a gyerekek identitástudatának erősítését.

 

skanzen_borondmuzeum_borond.jpg

 

A Bőröndmúzeum tevékenységközpontú foglalkozásai tapasztalati ismeretszerzést tesznek lehetővé az iskolások számára. A drámapedagógiai módszerek kiegészítik az élményszerű oktatást, amely a gyerekek kíváncsiságára, fantáziájára és kreativitására épít. Az alsósoknak szóló Ételünk, életünk és Ünnepek, hagyományok című foglalkozáson műtárgyak bemutatásával (pl. cserép- vagy rézszűrő) a tárgyakhoz kapcsolható emberek életmódját idézik fel. Étkezési szokásaink átalakulásának bemutatásával praktikus ismereteket adnak a mindennapokra, egészséges táplálkozásra nevelik a gyerekeket. A felső tagozatosoknak összeállított Család és közösség című múzeumpedagógiai foglalkozás a családi munkamegosztás változásait hozza közelebb a diákok számára.

 

skanzen_borondmuzeum_foglalkozas.jpg

 

A Bőröndmúzeum 2018 őszéig 29 kistelepülés iskolájába látogatott el, közülük 7 országhatáron túli intézménybe.

Skanzen bőröndmúzeum utazó projekt utazó foglalkozás


Kapcsolódó cikkek
Fedezze fel online

Skanzen App

Járja be Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumát a Skanzen telefonos alkalmazása segítségével! Online térkép, tematikus túrák, kiállításvezető, játék és sok más egy helyen.
Tanulás

Örökség Műhelyek

Mit hagytak ránk örökül elődeink? Van ezek között a „régi, de nem ósdi” dolgok között valami, ami képes túlélni évszázadokat, megújulni, életünk részévé válni?

Intézményeink