IKSZ - Iskolai Közösségi Szolgálat

A Skanzenben nagyon szerteágazó múzeumi tevékenység folyik. Ismerd meg közelebbről a múzeum azon területét, amely a legjobban érdekel!
Szerző: Skanzen 2017. június 08.

 skanzen_eletkep.jpg

 

Mit kell tudnotok a Skanzenről?
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum, közismertebb nevén a Skanzen célja, hogy bemutassa a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében a 18. század közepétől a 20. század közepéig tartó időszakban. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a hagyományok mai ember számára felhasználható elemeire és ezeket praktikus ismeretekkel és élményekkel gazdagítva, szórakoztatva tanítjuk látogatóinknak a történeti hitelesség megsértése nélkül.

 

Kiket várunk?

A Skanzen azon középiskolások jelentkezését várja, akik érdeklődnek a népi kultúra, népi építészet, néphagyományaink iránt, vagy csak hasznosan, szép környezetben és a friss levegőn szeretnék eltölteni közösségi szolgálatukat.

 

Milyen területeken teljesíthettek szolgálatot?

A Skanzenben mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot, látványosságot. Így van ez az önkéntes tevékenységekkel is. Itt számos lehetőség közül válogathattok, hogy mindenki megtalálhassa a számára legtesthezállóbb időtöltést.

 

iksz_onkentesseg_skanzen.jpg

 

Integrált tábor - Idei táborainkra a jelentkezés lezárult.

Az integrált táborban iskolai közösségi szolgálatos diákok és sérült fiatalok tevékenykednek együtt, mint egymást teljesen értékűen kiegészítő résztvevők. A program célja, hogy a fogyatékossággal élő gyerekekkel is megismertethessük a múzeum adta számtalan lehetőséget, élményt és az iksz-es diákok számára társadalmilag is kiemelkedően fontos lehetőset biztosítsunk az önkéntes munkára. Az egy hét alatt lehetőségük van a középiskolásoknak és a fogyatékossággal élő gyerekeknek, hogy kapcsolatot teremtsenek, megismerjék egymást, tanuljanak egymástól. Bővebben az Integrált Táborról >>

Időpontok

2018.  június 25-29., július 9-13., 8:30 - 12:30

Jelentkezés módja

Jelentkezni csak teljes hétre lehet (az onkentes@sznm.hu emailcímen).

Felkészülés: 

Június 18., 11:00 - 13:00

A táboron csak azok vehetnek részt, akik a felkészítő napon is részt vettek.

Bővebb információ:

Molnár József

molnar.jozsef@sznm.hu

06-70/903-7876

 

Heted7 tábor - Idei táborainkra a jelentkezés lezárult.

 A Skanzen minden évben szervez napközis nyári táborokat általános iskolás gyerekeknek, ahol tevékeny részesei lehetnek jellegzetes paraszti munkáknak, kézműves tevékenységeknek, mozgásos és dramatikus játékoknak. A középiskolás diákok megismerkedhetnek a táboroztatás rejtelmeivel és segítheti a táborvezetők munkáját. Bővebben a Heted7 táborokról >>

 

Időpontok

2018. július 2-6., 9-13., 16-20., 23-27., augusztus 21-24.

Jelentkezés módja

lehetőség szerint egész hétre várjuk a jelentkezőket

Bővebb információ:

Pintérné Herczeg Andrea

tabor@sznm.hu

06-30/870-6934

 

Látogatói kutatás

Nagyon fontos, hogy visszajelzést kapjunk látogatóinktól a Skanzenban töltött idő jó és rossz oldaláról is, ezért idén egy átfogó, kérdőíves látogató kutatást fogunk végezni.

 

Időpontok:

nyitvatartási időben, keddtől vasárnapig, 9:00 - 17:00

Bővebb információ:

Fodor Gabriella

fodor.gabriella@sznm.hu

06-70/903-7875

 

Aktív helyszínek

Az aktív helyszíneken a látogató bekapcsolódhat valamilyen tevékenységbe, gyakorlati tudást szerezhet bizonyos témákban. Önkénteseink ezeken a helyszíneken folyó állandó tevékenységekben tudják segíteni munkatársainkat:

- Dédanyáink konyhatitkai (Baglad): befőzés, tartósítás, ünnepi ételek készítése

- Fa Háza: fához kötődő tevékenységek bemutatása és kipróbálási lehetőség

- Játékudvar (Uszka): hagyományos népi gyerekjátékokkal (gólyaláb, vesszőkarika dobálás stb.) ismerkedhetnek meg a látogatók

 

Időpontok:

Keddtől vasárnapig 9:00-17:00-ig

 

Rendezvények

A Skanzen rendezvényes napjain különböző kézműves foglalkozásokra, programokra várjuk önkénteseinket. Ezeket a lehetőségeket emailben küldjük ki. Idei rendezvényeinkről >>


A gyűjteményi osztály munkájának segítése
- Raktárrendezés: A Skanzen műtárgygyűjteménye több, mint 50 000 darabot számlál és ez a mennyiség folyamatosan nő. Önkénteseink a tárgyak elhelyezésében, átrendezésében segíthetik gyűjteménykezelő kollégáink munkáját.

- Adatrögzítés: A Skanzen fotótára rengeteg képet tartalmaz, amelyek adatait hagyományos, papír alapú leltárkönyvekben rögzítettek. IKSZ-es diákok segítségét várjuk, hogy ezek tartalma átkerüljön excell táblázatba. A feladathoz alapszintű informatikai tudás szükséges. 

 

Időpontok:

hétfőtől péntekig 9:00-16:30-ig

 

Kerti munka

A Skanzen közel 60 hektáros területén mindig van kertészeti munka, a veteményes és díszkertek gondozásától a gyümölcsfák metszéséig, évszaktól függően (szerszámokat biztosít a múzeum).

 

Időpontok:

hétfőtől péntekig, előre egyeztetett időpontban 

 

Önkéntes családi nap - Kreatív újrahasznosítás

Érdekel egy új újrahasznosító technika, melyet máshol nem tanulhatsz meg? A Skanzenben július 7-én a papírkosár-fonás rejtelmeibe avatunk be az önkéntes családi nap keretén belül. Nem csak egy új, környezetbarát kézműves tevékenység csínját-bínját lesheted el, hanem a múzeumot is szó szerint gazdagíthatod: az elkészült alkotásokat a Skanzen a rendezvényein hasznosítani fogja. 

 

Időpont:

július 7., 10:30-tól

Jelentkezés módja: 

július 2-ig a lenti elérhetőségeken

 

Miért gyere a Skanzenbe IKSZ-re?

"Szerintem a Skanzen azért ideális helyszín a közösségi szolgálatos órák teljesítésére, mert itt mindezt szép, csendes környezetben, barátságos emberek között lehet megtenni. Az itt töltött időszak felért egy kis kikapcsolódással - úgy, hogy közben még hasznosnak is éreztem magam. Bebarangolhattam a múzeum egész területét, és a "kulisszák mögé", az ott dolgozok mindennapjaiba is bepillantást nyertem. Számomra nagyon jó emlék marad ez az időszak, mindenkinek bátran tudom ajánlani, akit nem riaszt vissza, hogy a buszok csak óránként járnak." (Sára 11. évf.)

Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezni az önkéntes jelentkezés lap kitöltésével vagy bemutatkozó email küldésével lehet. A bemutatkozó emailben mindenképpen szerepeljen: iskola neve, saját telefonszám, és hogy melyik programon szeretnél részt venni.


Jelentkezés és bővebb információ:

Róna Ágnes

önkéntes-koordinátor

onkentes@sznm.hu

vagy

Fehér Dóra

közönségszolgálati munkatárs

06-30/835-9071

önkéntesség iskolai szolgálat iskolai közösségi szolgálat IKSZ


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Tematikus tárlatok

Múzeumunk fontos 20. századi témákat is feldolgoz. A paraszti társadalom felbomlásának, a dél-dunántúli lakosságcserének és a málenkij-robotnak is szenteltünk egy-egy tárlatot.
Fedezze fel online

Skanzen App

Járja be Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeumát a Skanzen telefonos alkalmazása segítségével! Online térkép, tematikus túrák, kiállításvezető, játék és sok más egy helyen.