IKSZ - Iskolai Közösségi Szolgálat

A Skanzenben nagyon szerteágazó múzeumi tevékenység folyik. Ismerd meg közelebbről a múzeum azon területét, amely a legjobban érdekel!
Szerző: Skanzen 2019. február 22.

 skanzen_eletkep.jpg

 

Vegyél részt Te is díjnyertes önkéntesprogramunkban!

 

Önkéntesprogramunk 2019-ben a 'Segítő diák' pályázaton fogadó szervezet kategóriában I. helyezett lett. A díjat az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejleszt Intézetétől vehettük át. Bemutatkozó anyagunkat itt megnézheted >>

 

Mit kell tudnotok a Skanzenről?
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum, közismertebb nevén a Skanzen célja, hogy bemutassa a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében a 18. század közepétől a 20. század közepéig tartó időszakban. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a hagyományok mai ember számára felhasználható elemeire és ezeket praktikus ismeretekkel és élményekkel gazdagítva, szórakoztatva tanítjuk látogatóinknak a történeti hitelesség megsértése nélkül.

 

Kiket várunk?

Olyan középiskolások jelentkezését várjuk, akik nyitottak ezen értékek iránt, érdeklődnek a népi kultúra, népi építészet, néphagyományaink iránt, vagy csak hasznosan, szép környezetben és a friss levegőn szeretnék eltölteni közösségi szolgálatukat és szívesen vesznek részt a múzeumban zajló sokrétű munkában. Várjuk osztályok jelentkezését is, akik szívesen végeznének közösen iskolai közösségi szolgálatos feladatokat.

 

Milyen területeken teljesíthettek szolgálatot?

A Skanzenben mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot, látványosságot. Így van ez az önkéntes tevékenységekkel is. Itt számos lehetőség közül válogathattok, hogy mindenki megtalálhassa a számára legtesthezállóbb időtöltést.

 

iksz_onkentesseg_skanzen.jpg

 

Integrált tábor 

Az integrált táborban iskolai közösségi szolgálatos diákok és sérült fiatalok tevékenykednek együtt, mint egymást teljesen értékűen kiegészítő résztvevők. A program célja, hogy a fogyatékossággal élő gyerekekkel is megismertethessük a múzeum adta számtalan lehetőséget, élményt és az iksz-es diákok számára társadalmilag is kiemelkedően fontos lehetőset biztosítsunk az önkéntes munkára. Az egy hét alatt lehetőségük van a középiskolásoknak és a fogyatékossággal élő gyerekeknek, hogy kapcsolatot teremtsenek, megismerjék egymást, tanuljanak egymástól. Bővebben az Integrált Táborról >>

Időpontok

2020. június 29. - július 3., 8:30 - 12:30

2020. július 6-10., 8:30 - 12:30

Felkészülés: 

2020. június 17., 11:00-13:00  vagy
2020. június 23., 11:00-13:00

A jelentkezők a fenti két napból választhatnak, nem kell mindkettőn részt venniük.

A táboron csak azok vehetnek részt, akik valamelyik felkészítő napon is jelen voltak.

 

Heted7 tábor 

A Skanzen minden évben szervez napközis nyári táborokat általános iskolás gyerekeknek, ahol tevékeny részesei lehetnek jellegzetes paraszti munkáknak, kézműves tevékenységeknek, mozgásos és dramatikus játékoknak. A középiskolás diákok megismerkedhetnek a táboroztatás rejtelmeivel és segítheti a táborvezetők munkáját.

Időpontok 2020-ban

június 29 – július 3.

július 6 – július 10.

július 13 – július 17.

július 20 – július 24.

július 27 – július 31.

augusztus 3 – augusztus 7.

augusztus 10 - augusztus 14.

augusztus 24-28.

 

Bővebben a Heted7 táborokról >>

 

Jelentkezés módja

Lehetőség szerint egész hétre várjuk a jelentkezőket. Táboronként max. 3 fő IKSZ-es diákot tudunk fogadni.

 

Látogatókutatás

Nagyon fontos, hogy visszajelzést kapjunk látogatóinktól a Skanzenban töltött idő jó és rossz oldaláról is, ezért is készül egy átfogó, kérdőíves látogatókutatás. Ennek mindkét fázisában, a kérdőívezésben és az adatok feldolgozásában is számítunk a diákokra.

 

Időpontok:

nyitvatartási időben, keddtől vasárnapig, 9:00 - 17:00

 

Aktív helyszínek

Az aktív helyszíneken a látogató bekapcsolódhat valamilyen tevékenységbe, gyakorlati tudást szerezhet bizonyos témákban. Önkénteseink ezeken a helyszíneken folyó állandó tevékenységekben tudják segíteni munkatársainkat:

- Dédanyáink konyhatitkai (Bagladi Lakóház, Nyugat-Magyarország tájegység): befőzés, tartósítás, ünnepi ételek készítése

- Nemzetiségek konyjáha (Filkeházi Lakóház, Észak-Magyarország tájegység): Az idei évben nemzetiségek konyháját fogjuk bemutatni ezen a helyszínen ételkóstolókkal, praktikákkal.

- Játékudvar (Szalafői Lakóház udvara, Nyugat-Magyarország tájegység): hagyományos népi gyerekjátékokkal (gólyaláb, vesszőkarika dobálás stb.) ismerkedhetnek meg a látogatók

 

Időpontok:

Keddtől vasárnapig 9:00-17:00-ig

 

Rendezvények

A Skanzen rendezvényes napjain különböző kézműves foglalkozásokra, programokra várjuk önkénteseinket. Ezeket a lehetőségeket emailben küldjük ki. Idei rendezvényeinkről >>


A gyűjteményi osztály munkájának segítése
- Raktárrendezés: A Skanzen műtárgygyűjteménye több, mint 80 000 darabot számlál és ez a mennyiség folyamatosan nő. Önkénteseink a tárgyak elhelyezésében, átrendezésében segíthetik gyűjteménykezelő kollégáink munkáját.

- Adatrögzítés: A Skanzen fotótára rengeteg képet tartalmaz, amelyek adatait hagyományos, papír alapú leltárkönyvekben rögzítettek. IKSZ-es diákok segítségét várjuk, hogy ezek tartalma átkerüljön excell táblázatba. A feladathoz alapszintű informatikai tudás szükséges. 

 

Időpontok:

hétfőtől péntekig 9:00-16:30-ig

 

Kerti munka

A Skanzen közel 60 hektáros területén mindig van kertészeti munka, a veteményes és díszkertek gondozásától a gyümölcsfák metszéséig, évszaktól függően (szerszámokat biztosít a múzeum).

 

Időpontok:

hétfőtől péntekig, előre egyeztetett időpontban 

 

A tanyagazda munkájának segítése

A Nagykunsági állattartó tanyán élő magyar háziállataink körüli mindennapi teendőkben segíthetnek az önkéntesek. A feladat többnyire fizikai jellegű munka, mint az etetés, itatás illetve az istállók trágyázása és az ólak takarítása. Nagytestű állatainkhoz gyakorlatban jártas – de kistestű állatainkhoz gyakorlatlan önkénteseket is várunk. Egyéb feladatok a tanyán: - lószerszámok tisztítása, birkák legeltetése, kutyák tisztogatása, tanya udvar rendben tartása stb. Nagytestű állataink: hidegvérű ló, magyar tarka szarvasmarha, magyar szürke szarvasmarha, parlagi szamár. Kistestű állataink: racka juh, parlagi kecske, puli kutya, macska, nyúl, baromfi. A feladatokhoz eszközt tudunk biztosítani, kérjük, munkaruhát az önkéntes hozzon magával.

 

Időpontok:

hétfőtől vasárnapig, 9:00-től 17:00-ig

 

 

Miért gyere a Skanzenbe IKSZ-re?

„Szerintem a Skanzen azért ideális helyszín a közösségi szolgálatos órák teljesítésére, mert itt mindezt szép, csendes környezetben, barátságos emberek között lehet megtenni. Az itt töltött időszak felért egy kis kikapcsolódással - úgy, hogy közben még hasznosnak is éreztem magam. Bebarangolhattam a múzeum egész területét, és a "kulisszák mögé", az ott dolgozok mindennapjaiba is bepillantást nyertem. Számomra nagyon jó emlék marad ez az időszak, mindenkinek bátran tudom ajánlani, akit nem riaszt vissza, hogy a buszok csak óránként járnak." (Sára 11. évf.)

„A Skanzen mindig  is egy szenzációs helynek számított, már csak a különleges hangulatát illetően is. Még jobban megszerettem. Hála sok kedves embernek, értékes időtöltés volt, mikor munka közben szünetet tartva tanulmányoztam az ott levő házakat, és egyéb épületeket. Sok olyan élménnyel gazdagodtam, amit máshol nem tudnék megkapni. Úgyhogy köszönöm, és remélem mihamarabb viszont láthatom a Skanzent.” (Bogi 10. évf.)

 

Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezni az önkéntes jelentkezési lap kitöltésével vagy bemutatkozó email küldésével lehet. A bemutatkozó emailben mindenképpen szerepeljen: iskola neve, saját telefonszám, és hogy melyik programon szeretnél részt venni.


Jelentkezés és bővebb információ:

Róna Ágnes

önkéntes-koordinátor

onkentes@skanzen.hu

vagy

Fehér Dóra

közönségszolgálati munkatárs

06-30/835-9071

önkéntesség iskolai szolgálat iskolai közösségi szolgálat IKSZ


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Tematikus tárlatok

Múzeumunk fontos 20. századi témákat is feldolgoz. A paraszti társadalom felbomlásának, a dél-dunántúli lakosságcserének és a málenkij-robotnak is szenteltünk egy-egy tárlatot.
Látogatás

Skanzen Futóbérlet

Kapcsolódjon ki aktívan a Skanzenben! Nem mindennapi, természetvédelmi területen, 100-200 éves épületek között, biztonságban sportolhat, futhat a Skanzenben.