Tanárok Napja 2019

Az „Észkerék-forgató” ingyenes pedagógusoknak szóló szakmai napon a legősibb találmány, a KERÉK nyomába eredünk október 4-én.
Szerző: Skanzen 2019. szeptember 04.

Észkerék-forgató - VII. Tanárok Napja

a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében

a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban

 

2019. október 4. (péntek)

15.00 – 20.00

 

Ingyenes program!

 

Szeretettel várjuk nem csak a pedagógusokat, hanem a középiskolásokat, egyetemistákat is!

 

Az „Észkerék-forgató” napon a legősibb találmány, a KERÉK nyomába eredünk. Önállóan nyomozhatnak a csigás emelő, a fogaskerék, a fazekas korong vagy a szekér után. Kerékpárra pattanva „Malomkerék túrán” vehetnek részt, majd a kortárs „felfedezőktől” a speciális fejlesztés, a tehetséggondozás, és a természettudományok élménydús feldolgozásáról meríthetnek szakmai ötleteket.

 


Program

 

15.00 - 16.15    

Regisztráció az Információs pultnál (a főbejárat / Vasútállomás épületében), majd önálló „keréknyomozás” a Nyomozati füzet iránymutatása szerint az Alföld és a Kisalföld tájegységben.

 

Regisztrációt követően „Malomkerék túra” Molnár József múzeumpedagógus „gördülékeny” vezetésével saját vagy bérelt kerékpáron a Skanzen malmai között. (Kerékpárbérlés: 600.-Ft /fő letéti díjért cserébe, 16.00-kor leadandó.) 

 

16.30  - 18.00

Előadások két turnusban, cserével, előzetes regisztráció szerint

Válasszon két témát az alábbi négy közül, melyeken egymást követően tud részt venni.

 

16.30 -  17.10 és 17.20 – 18.00 

 

18.00 - 20.00 A Csilléry Klára Oktató Központban, a „ringben” mind a négy "Észkerék-forgató" helyszínről áttekintést kapnak a résztvevők, feltehetik kérdéseiket az előadóknak a kerek asztal mellett.

 

Témák

 

1. Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz?

Újfajta megvilágításba helyezi a nap „start up” programja a tehetséggondozást Dr. Mészáros Lukács mentor tanár és a kutató diákok példáján keresztül.

 

Matányi Marianna és Kákonyi Marcell  - orvostanhallgatók

A 2019-ben Magyar Örökség Díjjal jutalmazott szentendrei Ferences Gimnázium volt diákjai Cervelox 2.0 - Avagy: Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz? néven ismertté vált kutatásukkal 2018-ban, az akkor még középiskolás diákok első helyezést értek el a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. “A versenyzők által kifejlesztett, eddig sehol nem alkalmazott módszer egyszerűsége, olcsósága és gyorsasága lehetővé tenné, hogy akár minden, iskolába kerülő kisgyermeken elvégezhessenek egy tesztet, hogy megtudják, nem ajánlatos-e további, részletes vizsgálatokat végezni a két agyfélteke nem megfelelő együttműködésének felderítése és a mielőbbi segítségnyújtás érdekében." (moderniskola.hu)

 

2.  Furfangos fejlesztés

Kis Ildikó - gyermekvédelmi szakértő, szakvizsgázott gyógypedagógus, kézműves mester

Több évtizedes tapasztalatára építve a tíz év feletti, felső tagozatos, illetve középiskolás speciális nevelési igényű tanulók fejlesztésére kidolgozott módszertanát mutatja be, amelyben a néprajzi alapismereteket alkalmazza a tíz fejlesztési területen. 

 

3. Fortélyos forgó játékok

Vásárhelyi Tamás  - tudománykommunikátor, biológus, főmuzeológus

A 2013-ban elsőként Múzeumpedagógiai Életműdíjban részesült sokoldalú szakember, a Természettudományi Múzeum volt főigazgató-helyettese, a hazai múzeumpedagógiai szakma módszertani megújítását folyamatosan segítő alkotó ember is. A Konok Tamás festőművésszel a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában Tér-Mozgás-Játék címmel közösen rendezett kiállítása után most beavatja a pedagógusokat abba a titokba, hogy gyermekjátékokkal és játékos eszközökkel hogyan lehet tudományos jelenségeket élményszerűen megtapasztalhatóvá tenni. 

 

4. Fifikus fizikai kísérletek

Mészáros Péter - tudománynépszerűsítő fizika tanár

A győri Krúdy Gyula Gimnázium fizika napjainak ötletgazdája és elindítója, a Mobilis Látogató Központ volt alapító szakmai vezetője, a mosonmagyaróvári Futura Természettudományos Látogatóközpont egykori munkatársa. Jelenleg tehetséggondozással, tanárok továbbképzésével is foglalkozik. A győri Rómer Flóris Múzeum tulajdonában lévő Öveges József hagyaték feldolgozója és gondozójaként módszertani megoldásokkal és ötletekkel szolgál minden korosztályt tanító pedagógusnak Öveges professzor nyomdokain látványos, interaktív előadásával.

 

A részvétel minden érdeklődő számára ingyenes.

 

Jelentkezés és bővebb információ 

Kustánné Hegyi Füstös Ilona 

khfili@skanzen.hu

06 30/7488550

Regisztrációs lap letölthető innen.

(Nem kötelező, de javasolt.)

 

Jelentkezési határidő

2019. október 3.

 

A program az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretében valósul meg, melynek idei témája: “A világ csodái - felfedezések kora” (Magellán 500. évfordulója kapcsán).

 

mof_logosunivel.jpg

Skanzen tanárok napja pedagógusok napja észkerék-forgató szakmai nap pedagógusoknak pedagógia oktatás


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Tematikus tárlatok

Múzeumunk fontos 20. századi témákat is feldolgoz. A paraszti társadalom felbomlásának, a dél-dunántúli lakosságcserének és a málenkij-robotnak is szenteltünk egy-egy tárlatot.
Szolgáltatások

Gyerekszülinap

Gyermeke születésnapját, névnapját az ovis társakkal, osztálytársakkal vagy a család aprajával, nagyjával együtt szeretné megünnepelni?
Látogatás

Skanzen Futóbérlet

Kapcsolódjon ki aktívan a Skanzenben! Nem mindennapi, természetvédelmi területen, 100-200 éves épületek között, biztonságban sportolhat, futhat a Skanzenben.