Integrált Tábor

Integrált Táborainkban egyedülálló módon ép és sérült fiatalok tevékenykednek együtt.
Szerző: Skanzen 2017. július 13.

integrálttábor.jpg

 

Mi az az Integrált Tábor?

2014 óta minden nyáron Integrált Tábort tartunk, melyben egyedülálló módon ép és sérült fiatalok tevékenykednek együtt. Elgondolásunk szerint nem úgy tekintünk a résztvevőkre mint segítőkre és segítségre szorulókra, hanem mint akik teljes értékűen kiegészítik egymást.

 

Honnan származik az ötlet?

Egyre több középiskolás jelentkezett be a múzeumba a kötelező iskolai szolgálat hasznos és társadalmilag fontos eltöltésére. A Skanzenben kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy fogyatékossággal élő gyerekekkel is megismertessük a múzeum adta számtalan lehetőséget, élményt. Ezt a két megfogalmazódó igényt igyekeztünk összekapcsolni a közös tábor ötletével.

 

Miért tartjuk fontosnak?

Az egy hetes nyári tábor lehetőséget ad arra, hogy a közösségi szolgálatos középiskolások és a fogyatékossággal élő gyerekek kapcsolatot teremtsenek, megismerjék egymást, tanuljanak egymástól. Az egymáshoz való alkalmazkodás saját személyiségük mélyebb megismerését és a fogyatékkal élő ember értékeinek felfedezését is lehetővé teszi.

 

integrálttábor3.jpg 

Hogyan készülünk fel?

A tábort megelőzően felkészítő napot tartunk szakember bevonásával, ahol például szituációs érzékenyítő gyakorlatok során a gimnazisták megtapasztalhatják sérült társaik korlátait és lehetőségeit. Tanácsokat adunk, hogy a különböző fogyatékossággal élő társaikkal hogyan teremtsenek kapcsolatot, hogyan tudják majd segíteni őket a programok során.

 

Miket szoktunk csinálni a tábor során?

Minden reggel napindító beszélgetést tartunk az IKSZ-es diákokkal az aznapra tervezett programokról. A napot pedig közös értékeléssel zárjuk. Kiemelten fontosnak tartotjuk, hogy folyamatos konzultációs lehetőséget biztosítsunk, ezzel szakmailag és emberileg is segítsük a diákokat. A táborban igyekszünk olyan változatos programokat kialakítani, amelyek egymásra épülnek, logikailag összekapcsolódnak, igazodnak a résztvevők képességeihez, életkori sajátosságaihoz és a múzeum küldetéséhez. A programok kialakításakor szempont, hogy azok minden résztvevő számára sikerélménytjelentsenek, és mindenki felszabadultan, örömmel vegyen részt benne. A táborozók párokat alkotnak, illetve csoportosan végzik a tevékenységeket, pl. zenélés, kézműveskedés, állatgondozás, sütés-főzés stb.

Mikor lesznek idei táboraink?

2018.  június 25-29., július 9-13., 8:30 - 12:30

 

Felkészítő nap:

Június 18., 11:00 - 13:00

A táboron csak azok vehetnek részt, akik a felkészítő napon is részt vettek.
A jelentkezés módja:

Jelentkezni csak teljes hétre lehet.

Önkénteseink számára a jelentkezés lezárult az idei táborra. 

 

Hogyan lehet jelentkezni?

Ha úgy döntesz, Iskolai Közösségi Szolgálatod az Integrált táborban szeretnéd teljesíteni, az alábbi emailcímen jelentkezhetsz:
onkentes@sznm.hu

 

Bővebb információért Molnár József múzeumpedagógushoz fordulhatsz:

Email: molnar.jozsef@sznm.hu

Tel.: 0670 903 7876

 

integrált tábor fogyatékossággal élők múzeumpedagógia foglalkozás iksz közösségi szolgálat iskolai közösségi szolgálat önkéntesség


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Skanzen Futóbérlet

Kapcsolódjon ki aktívan a Skanzenben! Nem mindennapi, természetvédelmi területen, 100-200 éves épületek között, biztonságban sportolhat, futhat a Skanzenben. Nevezzen be egy körre!