Önkéntesség

Legyen Ön is önkéntes csapatunk tagja! Kreativitás, közösség, feltöltődés.
Szerző: Skanzen 2019. március 21.

Csatlakozzon a Skanzen önkéntes csapatához! Szerezzen új ismereteket, tanuljon hagyományainkról, legyen tagja egy közösségnek, és vegyen részt a múzeum munkájában! 

 

Önkéntesség a Skanzenben

Skanzen Önkéntesség: Közösség - kreativitás - élmény! A Skanzen önkéntes csapata számos helyszínen erősíti a múzeum munkáját. Szinte valamennyi részlegén, változatos területeken próbálhatják ki magukat önkéntes segítőink. Évente minimum két közösségi programot, családi napot szervezünk kizárólag az önkéntesek számára: egy évnyitót és egy évzárót. Évről évre meghirdetjük azokat a területeket, amelyeken szívesen fogadjunk önkéntesek segítségét a múzeumi munkában.

 

onkentesseg_2.jpg

 

Otthonról végezhető

Interjúk gépelése, kérdőívek feldolgozása:
A múzeumban zajló kutatások hang-, írott-, és képi anyagának feldolgozása a további kutatások, feldolgozások miatt elengedhetetlen. Ezek a feladatok könnyen végezhetők otthonról is, a különböző tematikájú felvételek gépelésével pedig érdekes, új információkkal gazdagodhat az önkéntes is.

Helyszíni feladatok

Tanyagazda munkájának segítése:
A Nagykunsági állattartó tanyán élő magyar háziállataink körüli mindennapi teendőkben segíthetnek az önkéntesek. A feladat többnyire fizikai jellegű munka, mint az etetés, itatás illetve az istállók trágyázása és az ólak takarítása. Nagytestű állatainkhoz gyakorlatban jártas – de kistestű állatainkhoz gyakorlatlan önkénteseket is várunk.
Egyéb feladatok a tanyán: lószerszámok tisztítása, birkák legeltetése, kutyák tisztogatása, tanyaudvar rendben tartása stb.
Nagytestű állataink: hidegvérű ló, magyar tarka szarvasmarha, magyar szürke szarvasmarha, parlagi szamár.
Kistestű állataink: racka juh, parlagi kecske, puli kutya, macska, nyúl, baromfi. A feladatokhoz eszközt tudunk biztosítani, de munkaruhát nem.
• hétfőtől vasárnapig 9:00-17:00-ig

 

Kerti munkák, gyümölcsfák metszése:
A Skanzen közel 60 hektáros területén mindig van kertészeti munka, a veteményes és díszkertek gondozásától a gyümölcsfák metszéséig, évszaktól függően (szerszámokat biztosít a múzeum).
• hétfőtől vasárnapig, előre egyeztetett időpontban
 

Közösségi napok minden hónapban:
Együtt, közösen minden könnyebb és a feladatok, a munka is szórakoztatóbb, ezért minden hónapban közös múzeumi munkára (meszelés, kerítés fonás, metszés stb) várunk, ami mellett egy-egy tájegységgel is megismerkedünk.
tervezett időpontok (szombatok): március 19., április 9., május 28., június 18., július 16., szeptember 17., október 8. 

 

Önkéntes lehetőségek nyitás után:

 

Önálló házak „üzemeltetése”

A múzeumban bizonyos házak csak akkor látogathatóak, ha azt önkénteseink üzemeltetik: kinyitják és bemutatják az adott kiállítást. Idén az Észak-magyarországi falu tájegységben a bodrogközi uradalmi Cselédház fog így működni (ami mellett a házhoz tartozó kert gondozására is lehetőséget biztosítunk), illetve élő történelmi helyszínünk, a Felföldi mezőváros Tállyai lakóháza.

- Ez a feladat vizsgához kötött. A felkészülésre minden lehetőséget megadunk (írásban, szóban, helyszínen), illetve tavaszi önkéntes képzésünkön.

- A Cselédházba keddtől vasárnapig, 9:00-től 17:00-ig várjuk az önkénteseket.

- A Tállyai lakóházba keddtől péntekig, 9:00-től 17:00-ig várjuk az önkénteseket.

 

Múzeumi séta, tárlatvezetés

Előzetes felkészülés (önállóan és/vagy áprilisi képzésünkön) és vizsga után önkénteseink tájegységi sétát tarthatnak a Dél-Dunántúl tájegységben minden szombaton. A vezetést közösségi oldalainkon és az információs pultban előzetesen meghirdetjük.

- Időpontja: minden szombaton 13:30-tól (kivéve rendezvényes napokon)

 

Múzeumpedagógiai foglalkozások segítése

Lelkes, gyerekszerető önkénteseink különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokon segíthetik megismertetni a gyerekcsoportokkal népi kultúránkat, hagyományainkat.

- Időpontja: hétfőtől péntekig, előre egyeztetett időpontban

 

Rendezvények és élő múzeumi helyszínek

  • A Skanzen rendezvényein különböző kézműves foglalkozásokra, játszós helyszínekre, információs pultba  várjuk önkénteseinket. Ezeket a lehetőségeket emailben küldjük ki.
  • Az élő múzeumi helyszíneken a látogató bekapcsolódhat valamilyen tevékenységbe, gyakorlati tudást szerezhet bizonyos témákban. Önkénteseink ezeken a helyszíneken folyó állandó programokon tudják segíteni munkatársainkat szezonálisan, feladatoktól függően (pl.: befőzés, játékudvar, rendezvény előkészítés). Ezekről alehetőségről emailban küldünk tájékoztatást.

 

Látogatókutatás:

  • Nagyon fontos, hogy visszajelzést kapjunk látogatóinktól a Skanzenben töltött idő jó és rossz oldaláról is, ezért idén is egy átfogó, kérdőíves látogató kutatást fogunk végezni. Ennek mindkét fázisában számítunk rátok.
  • Nyitva tartási időben keddtől vasárnapig 9:00-17:00-ig

 

Látogatókísérő és informátor

A Skanzen közel 60 hektáros területén, 8 tájegységben különböző kiállításokat nézhetnek meg, különböző programokon vehetnek részt a látogatók. A bejárati épületben gyakran nehéz még a döntés, merre induljanak, mit érdemes megnézni kicsi gyerekkel, kamaszokkal vagy nyugdíjasokkal. Önkénteseink előzetes képzés és vizsga után ebben segíthetnek a múzeumba érkező látogatóknak és akár egy rövid sétára is elkísérhetik őket. Ez a feladatkör kitűnő lehetőség idegen nyelvek gyakorlására is, hiszen rengeteg külföldi érkezik a múzeumba.

- Időpontja: keddtől vasárnapig, 9:00-től 17:00-ig

 

Gyűjtemény digitalizálási munka:

  • Gyűjtemény digitalizálás során kulcsszavazás, szótárrendezés, adatgazdagítási feladatokra várjuk önkéntesek jelentkezését. A munkavégzés előfeltétele érettségi (szakirányú diploma előnyt jelent).
  • hétfőtől péntekig 9:00-16:30-ig


Raktárrendezés

A Skanzen műtárgygyűjteménye több mint 80 000 darabot számlál és ez a mennyiség folyamatosan nő. Önkénteseink a tárgyak elhelyezésében, átrendezésében segíthetik gyűjteménykezelő kollégáink munkáját.

Időpontja: hétfőtől péntekig, 9:00-től 16:30-ig

 

Restaurátorok munkájának segítése

A restaurálásra váró tárgyak előkészítésében, tisztításában, apróbb feladatok elvégzésében tudnak segíteni ügyes kezű önkénteseink, ha vállalják, hogy rendszeresen, legalább kéthetente számíthatunk munkájukra.

- Időpontja: hétfőtől péntekig, 9:00-16:00-ig

 

 

skanzen_onkentesseg_4.jpg

 

Mire jó az önkéntesség? Miért legyek én önkéntes?

"Sokan hiszik, hogy az önkéntesség a középkorú, unatkozó középosztálybeli háziasszonyok tevékenysége. Az önkéntesség a kutatások és a nemzetközi tapasztalatok szerint azonban sokkal szélesebb korosztályokat és társadalmi rétegeket érinthet. A gyerekek szocializációja, oktatása, nevelése során például fontos cél, hogy később közösségük aktív tagjaivá váljanak. A fiatalok, pályakezdők szempontjából előnyös, ha első munkahelyi gyakorlatukat segítő környezetben végzik, ahol a felelősséget még mások viselik helyettük. A fiatalok körében növekvő tartós munkanélküliség tendenciáit figyelembe véve még nagyobb a társadalmi felelősség: sokan karrierjük első állomásaként passzivitásba kényszerülnek. Különösen fontos a nők munkaerőpiacra való vissza- és bekerülésének elősegítése. A nyugdíjas önkéntesek számára a magány, a passzivitás és a betegségek elkerülésének lehetősége jelenthet motivációt. Emellett egyre több piaci szervezet figyel fel arra, hogy szakembereinek önkéntes munkára való ösztönzése elősegíti az alkalmazottak kreativitásának, munkakedvének növekedését, felfogható az alkalmazottak sokoldalúvá tételének egyik állomásaként, javítja a cég közösségen belüli reputációját, növeli a vállalaton belüli munkamorált."

(Forrás: Czike Klára - Bartal Anna Mária: Önkéntesek és nonprofit szervezetek / www.onkentesseg.hu)

 

Diákoknak: Iskolai Közösségi Szolgálat (IKSZ)

Örömmel várjuk olyan középiskolás diákok jelentkezését is, akik érdeklődnek a népi építészet és lakáskultúra iránt, valamint szeretnének betekintést nyerni a Skanzen munkájába, működésébe. Bővebb információ és jelentkezés >>

 

Vállalatoknak, cégeknek

Az önkéntesség egyre több cégnél válik a vállalati társadalmi felelősségvállalás szerves részévé. Az önkéntesség remek csapatépítő program is, legyen szó beltéri, vagy szabadtéren végezhető feladatokról. A Skanzen 60 hektáros területén, 312 kiállítási épületben, dombokon, szőllőhegyen, patakparton, kertekben, ligetes erdőben, játszótéren, pihenőkben folyamatosan akad munka. Várjuk olyan cégek, csoportok, baráti társaságok jelentkezését, amelyek karitatív alapon szívesen részt vállalnak a múzeum területének karbantartásából, szezonális munkákból. 


Elvégezhető feladatok például:

- kerti munkák, ligetek tisztítása, kapálás, gereblyézés, pataktisztítás, gazolás

- házak karbantartása (festés, meszelés)

 

Konkrét ajánlatunk létszám- és szezonfüggő, kérjük a részletekről keresse munkatársunkat a lenti elérhetőségeken!

 

Jelentkezés

Az önkéntességhez előzetes regisztráció szükséges, az alábbi lap kitöltésével: Jelentkezési lap. Kitöltés után kérjük, küldje el jelentkezési lapját az onkentes@skanzen.hu e-mail címre.

 

Bővebb információ

Róna Ágnes (önkéntes-koordinátor)

onkentes@skanzen.hu

önkéntesség önkéntes önkéntes program


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Legyél a Skanzen Vonat önkéntese

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum önkéntes programja EGYEDÜLÁLLÓ, INGYENES képzési lehetőséget kínál a vasút és a régmúlt kedvelőinek. A jelentkezők a tanfolyam sikeres elvégzése...
Látogatás

A test határai

2020-ban Határtalan Skanzen címmel tematikus évet rendeztünk, amely sok szempontból járta körbe a határ kérdését. Idén tovább bővítettük a témakört, és új időszaki...
Látogatás

Skanzen Kártya

Váltson Skanzen kártyát, hogy egész évben ingyen látogathassa a Skanzent, és élvezze a Skanzen Kártyához kapcsolódó további előnyöket!