Ünnepélyes tanszékavató a Skanzenben

Alkalmazott Muzeológiai Tanulmányok Kihelyezett Tanszék jött létre a Skanzenben.
Szerző: Skanzen 2019. május 03.

 

Alkalmazott Muzeológiai Tanulmányok Kihelyezett Tanszék jött létre a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében.

 

Skanzen Tanszékavató.jpg

 

A Debreceni Egyetem szenátusa úgy döntött, hogy kihelyezett tanszéket hoz létre Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén és épületeiben „Alkalmazott Muzeológiai Tanulmányok Kihelyezett Tanszék” néven. Az új tanszék célja, hogy a magyar muzeológus szakembergárda továbbképzését elősegítse és egyetemi diploma szerzésére adjon lehetőséget. Ez a szándék megegyezik a szentendrei Skanzen azon törekvésével, amelyet a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ közel másfél évtizedes munkája fémjelez.

 

A kihelyezett tanszék avató ünnepségén beszédet mondott dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese, dr. Keményfi Róbert tanszékvezető egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja és dr. Cseri Miklós, a Skanzen főigazgatója. Cseri Miklós beszédében kiemelte, hogy szemléletváltásra, alkalmazott képzésekre van szükség a muzeológiában. A létrejövő tanszék nemcsak a néprajzi muzeológiát szolgálja majd, de nyitni fog az irodalomtörténet és a természettudományok irányába is.

 

Dr. Keményfi Róbert ünnepélyesen kinevezte az Alkalmazott Muzeológiai Tanulmányok Kihelyezett Tanszék vezetőjévé dr. Cseri Miklóst; a tanszék tudományos munkatársaivá dr. Sári Zsoltot, a Skanzen általános főigazgató-helyettesét és Nagyné dr. Batári Zsuzsannát, a Skanzen tudományos és ismeretátadási igazgatóját.

egyetem muzeológia tanszék


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

A test határai

2020-ban Határtalan Skanzen címmel tematikus évet rendeztünk, amely sok szempontból járta körbe a határ kérdését. Idén tovább bővítettük a témakört, és új időszaki...
Látogatás

Legyél a Skanzen Vonat önkéntese

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum önkéntes programja EGYEDÜLÁLLÓ, INGYENES képzési lehetőséget kínál a vasút és a régmúlt kedvelőinek. A jelentkezők a tanfolyam sikeres elvégzése...
Tanulás

Év-kör-kép

Az évszakok váltakozása, a gazdasági év munkaalkalmai és a jeles napok szokásai meghatározták a paraszti életmódot. Az évkörnek megfelelően „mindent a maga idejében” végzünk.