Válassza forgatási helyszínnek a Skanzent!

Egyedülálló kulissza, kiváló infrastruktúra, testre szabható szolgáltatások!
Szerző: Skanzen 2018. augusztus 06.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ismertebb nevén a szentendrei Skanzen Budapesttől alig 30 km-re, Szentendre határában található. 60 hektáros területén a gémeskúttól a pajtákon, csűrökön, működő kovácsműhelyen át minden megtalálható. Kiállítási épületeink Magyarország minden vidékét reprezentálják az Őrségtől a Felső-Tiszavidékig.

 Köztér.jpg

 

Mit nyújtunk?

 A Skanzen előnye nem csak az, hogy egy helyen találhat utcarészletet, vasútállomást, működő Diesel motorvonatot, patakot és szőlőhegyet, hanem az is, hogy a forgatáshoz és a stáb igényeinek kielégítéséhez kiválóak az infrastrukturális feltételek:

 - zárt parkoló a forgatási helyszín közelében

- 500 méterenként többállású mosdó

- 100 méterenként áram és vízvételi lehetőség

- 3 x 63 amper áramot

- smink, öltöző, a stáb vagy statiszták részére, zárt helyiségben

- napi szintű takarítás, szemétszállítás

 

A bérleti díj minden esetben egyedi megállapodás tárgyát képzi.


Mit érdemes tudni a múzeumról?

 

8 tájegységünkben 312 kiállítás épület van, melyek között felszentelt templomok, fa harangláb, kálváriadomb, működő vízimalom, temető, szélmalom, vasútállomás, működő Diesel motorvonat, macskaköves főtér, eredeti római kori rom, borospincék, pinceház, kékfestőműhely, tímárműhely, működő pékség, állattartó tanya, nemesi kúria is fellelhető.

 

Az épületek nagyobb részt az 1800-as évekből, vagy az 1900-as évek elejéről származnak, de található nálunk az 1700-as évek végén épült ház is. Nádfedeles, zsúpfedeles, cseréptetős, vályogból vagy kőből épült házak, meszelt vagy színezett falú épületek is megtalálhatók a múzeumban.

 

A szabadtéri múzeumban változatos természeti környezet található: nagy rét, kis rét, erdők, dombság, síkság, patak. A Skanzen területén az alábbi tájegységek jellegzetes házai, épületei és utcasorai találhatók meg.

Előzetes időpontegyeztetés után helyszíni bejárás során segítünk az Önök által készített film sajátosságainak, igényeinek megfelelő helyszínt keresni.

 

1. Észak-magyarországi falu

Az Északi-középhegység területén fekvő hegyvidéki területek 19-20. századi paraszti kultúráját, építészetét és életmódját mutatja be. A tájegység elrendezése egy patakmenti, völgyi úti falut idéz keskeny szalagtelkekkel magtárral, üvegházzal, barlanglakásokkal. A telkek között dűlőút visz ki a csűrős kertbe.

 
Ies_tajegyseg.jpg

2. Felföldi mezőváros

Az Ipoly és a Bodrog közötti hegyvidéki területen kialakult mezővárosok (Gyöngyös, Tokaj, Mád, Tállya, Hejce, Erdőbénye) tehetős iparos és kereskedő családok 18-19. századi kőépítkezés es hagyományait mutatja be. A tájegység macskaköves központi főterét többszintes kőházak és pincék ölelik.

 

  IIes_tajegy_felfold.jpg

3. Felső-Tiszavidék

A Szlovákia, Ukrajna és Románia közé ékelt területen élt népesség falusi építészetét örökíti meg. A tájegységben egy falusi teret és az odavezető utca egyik házsorát mutatjuk be. Az utca végén a református, gótikus fatemplom és fa harangláb áll. E vidék szülöttje Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond, Esze Tamás és kuruc vitézei, innen indult útjára a Rákóczi-szabadságharc.

IIIas_tajegy_felsotisza.jpg

 

4. Alföldi mezőváros

A Duna-Tisza köze, a Tiszántúl és a Bánság jellegzetes tanyavilágát, szélmalmait mutatja be. A tájegységben helyet kapott egy kékfestőműhely és egy tímárműhely is.

 

 VIos_tajegy_alfold.jpg

5. Dél-Dunántúl

Baranya, Somogy, Tolna, Zala fejlettebb települések utcasorát és a szekszárdi borvidékre jellemző szőlőhegyi tanyát ismerhetik itt meg. A tájegységben a széles utca két oldalán, a szalagtelkeken vaskerítéses, szilárdfalú házak állnak.

 

VIos_tajegy_deldunantul.jpg

 

6. Bakony, Balaton–felvidék

A Veszprém-Tapolca törésvonaltól délre húzódó települések jellegzetes kőfalai, díszes házoromzatai, boltíves tornácai állnak az emelkedő terepen. Az utca a dombtetőn magasodó katolikus templomhoz vezet.

 

VIIIas_tajegy_bakony.jpg

 

7. Nyugat-Dunántúl

Az épületegyüttesek a Vas megyei Őrség, a Rába mente, a Zala megyei Hetés és Göcsej peremvidékéről származnak, a táj 19. századi paraszti kultúráját tükrözik. A téren álló harangláb köré csoportosulnak a lakóházak, gazdasági udvarok.

 IXes_nyugatdunantul.jpg

8. Kisalföld

Magába foglalja a Duna és annak mellékfolyói által szabdalt síkságot (pl.: Szigetköz, Csallóköz, Rábaköz, Tóköz) és a környező dombságot. A tájegység két szemközti házsorának épületei határozottan eltérnek egymástól: az egyik oldalon téglából épült, módos házak, a másik oldalon szerényebb, földfalú, nád- és zsúpfedésű épületek állnak. A tájegységben kápolna, kovácsműhely, harangláb és a legnagyobb pajtánk található.

 Xes_tajegy_kisalfold.jpg

 

A Skanzen megnyitása óta számos játékfilm, kisfilm, reklámfilm forgatásához biztosított már helyszínt, portfóliónkat megtekintheti itt >>> 

 

Drónfelvétellel kapcsolatos információk itt érhetők el.


KAPCSOLAT
A Skanzen területének, tájegységeinek, épületeinek filmezés, fotózás céljából történő bérbe vétele kapcsán keressen minket az alábbi elérhetőségeken.

 

 

Tusán Róbert

+36 30 748 8551

tusanrobert@gmail.com

 

Veres Ildikó

+36 20 208 9236

film@skanzen.hu 

forgatási helyszín filmfelvétel film a Skanzenben forgatás a Skanzenben film set utcarészlet


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Felhők között

Az Ünnepi Könyvhétre érkezett meg a Skanzen legújabb kiadványa, Weinstock Ernő első világháborós fotóalbumát bemutató Felhők között című könyv.