Gyerekszülinap

Gyermeke születésnapját, névnapját az ovis társakkal, osztálytársakkal vagy a család aprajával, nagyjával együtt szeretné megünnepelni?
Szerző: Skanzen 2018. június 27.

Nálunk jó helyen kopogtat: egyedi egyeztetést követően, személyre szabott ünnepi alkalmat kínálunk. Az évek óta népszerű rendkívüli születésnapok számos gyerek és felnőtt számára maradtak meg felejthetetlen emlékként. Mi szép természeti környezetben, népmesét idéző házak között, izgalmas programot és sokat tapasztalt szakképzett múzeumpedagógusokat biztosítunk mindehhez.

 

skanzen_szulinap.jpg

 

Akár névnapokat is tarthat nálunk! 

Tudta, hogy elődeink csak a névnapokat tartották számon? A jeles napokhoz kapcsolódó névünnepeket az illető „védőszent” történetéhez kapcsolódva ünnepelhetik meg családilag (pl. Mária, Márton, Erzsébet, András, Luca, Balázs, Gergely, György, Flórián, János, Anna, stb.), felfedezve a névünnep névadójának megjelenési formáit a kiállításokban, vagy a jeles naphoz kapcsolódó szokásokat felidézve.

 

Mit kínálunk?

A szülinapi program során a gyerekek a hagyományos paraszti élettel játékosan és tevékenyen ismerkednek meg. Az együtt végzett, erőt és leleményességet próbáló munka, a mozgásos, énekes vagy ügyességi játékok, a közös népi játékszer készítésének öröme felejthetetlen élmény marad.

 

Fűrészelés.jpg

 

Az ünnepeltet és a meghívott vendégeket a gazdasszony vagy gazda fogadja a Bejárati épületben, a Vasútállomáson, akivel a program helyszínére mennek. 10.00 és 13.00 óra vagy 13.00 és 17.00 óra között valamelyik tájegységi kiállításunkban, parasztportánkon, gyermek-élménypontunkon játékos tevékenységek közepette ünnepelnek a gyerekek. Életkoruknak és az előzetesen egyeztetett igényeknek megfelelően természetes anyagokból kézműves technikával játékot készíthetnek, eszközös népi játékszerekkel próbára tehetik ügyességüket, tésztadagasztás után süthetnek, vagy a tanya állatait gondozhatják. A nagyobbak tematikus felfedező túrára mehetnek.

 

1) TEMATIKUS PROGRAMCSOMAGOK

Ajánlott korosztály: óvodás, alsó tagozatos

 

 • "A munka nemesít" - Játékos munkavégzés a házban és a ház körül

A gyerekek minden korban játszva lesik el a nagyoktól a felnőtt életükben alkalmazandó munkákat. Nálunk a fiúk kukoricát morzsolnak, darálnak, fát fűrészelnek, a lányok pedig vajat köpülnek, vizesnyolcasoznak, előkészítik az ünnepléshez a portát, mindig az idénynek megfelelő aktuális tevékenységekkel kiegészítve. (pl. tavasszal, nyáron virágot szedhetnek, koszorút köthetnek, ősszel, a bogyókkal, gyógynövényekkel ismerkedhetnek.)

 

 • "Kecskére káposztát?" - Élet a tanyán

Az állattartó tanya állataival „személyesen” találkoznak sőt, belekóstolnak az állattartás nehézségeibe és örömeibe is: füvet szednek, kukoricát morzsolnak, darálnak, zöldséghulladékot hozhatnak hazulról az etetéshez (sárgarépa, alma, krumplihéj, uborka héja, stb.), csacsit csutakolnak, szamaras kordéval utaznak 5-6 fő egyszerre. Kisebbekkel állatőrző játékokat is játszunk.

 

 • "Ki játszik ilyet?" - Játékvilág

  A gyerekeket rávezetjük, hogy a velük korabeliek régen miből készítették játékaikat, hol és mit játszottak. Mindig az életkori sajátosságoknak megfelelő játékokat választunk. Az eszközöket kipróbálják, csoportos szabály-, mozgásos, vagy énekes, és ügyességi játékokat játszanak a Házigazdával. (pl. gúzsszúrás, gólyalábazás, mocsárjárás, célba dobó játékok, csülközés, pecsenyeforgató, stb.).

 

 • "Madárlátta kenyér" - Mindennapi kenyerünk

A vendégek szitálnak, dagasztanak, „varázsmondókával” elbűvölt kemencében kisüthetik a cipójukat, vagy a tűzhely platniján a langallót (ezt hidegebb időben), majd az elkészült kenyér közös elfogyasztásával „kenyeres pajtásokká” válnak. Ha nem viszik haza a cipót, javasoljuk, hogy a megrendelő hozzon rá feltétet (vaj, sonka, szalámi, sajt, uborka, paprika, paradicsom, stb.), és felszelve szendvicsként tudják elfogyasztani. A langalló frissen vajjal, vagy tejföllel fogyasztható.

 

 • Bábu, baba, báb - Játsszunk bábszínházat

  A hiteles környezetben egy népmese fonalának felgombolyítása után a résztvevők életkorukhoz igazodó technikával bábot készítenek, majd a Skanzen Bábszínházában eljátsszák a mesét egymásnak, szüleiknek. Közben a bábozás alapszabályaival, népdalokkal, mondókákkal is gazdagabbak lesznek.

 

 • A Mesekert lakói - a játszótér népmesei figuráihoz kapcsolódó mozgásos, énekes, szituációs játék.

 

2) FIFIKÁS FELADATOK

 

Ajánlott korosztály: 2.osztálytól

 

 • "Falu-feljárás"

 

 1.  furfangos feladatok "kincskereséssel"
 2.  fénykereső feladatok a Fény Házában és a portákon kalandozva
 3.  farigcsáló feladatok a Fa-házban és a természetben barangolva

 

 • Keréknyomozás – Gondolataink a kerék körül forognak

Felderítjük, hogy a kerék hogyan segítette az emberek életét, és miért nélkülözhetetlen manapság? A kerekes kúttól a malomkeréken keresztül a rokkáig megkeressük és megvizsgáljuk a kerekes eszközöket. A szekér és kocsi típusokat is szemügyre vesszük, majd megpörgetjük a Kerékagy társasjáték kerekével észkerekünket is. A nagyobbak saját leleményüket és erejüket latba vetve egy igazi szekeret is összerakhatnak.

 

 

3) KÉZMŰVES TEVÉKENYSÉGEK 

 

- kapcsolhatóak a programcsomagokhoz vagy a felfedezőkhöz -

 

 • Zoknilabda, zokniló készítése (nagyobbaknak)
 • Nemezelés (labda/karkötő/kőre nemezeléssel tok)
 • Gyertyamártás
 • Csuhéfigura, vagy csutkabáb (nagyobbaknak alátét, kosárka)
 • Mézes-mázas – mézeskalácssütés és írókázás
 • Pántlika fonása, szövése

 

Morzsolás.jpg

 

Az interkatív játékos program befejeztével a vendégek elsétálnak a köszöntés, ünneplés helyszínére, ami megbeszélés szerint lehet a Csilléry Klára Oktatóközpont Mesekuckójában, vagy valamelyik tájegységi épületben is, az időjárástól és a csoport létszámától függően. Köszöntéskor a családtagok és a gyerektársak a környezethez híven népi rigmussal kedveskednek az ünnepeltnek. Ezután következik az evés-ivás, dínom-dánom. Igény esetén a program végeztével kötetlen sétával, a Skanzen önálló felfedezésével, vagy akár a játszótéren tölthetik idejüket a Múzeum bezárásáig.

 

Fenti ajánlatunk tájékoztató jellegű, egyéni megbeszélés szerint alakítható a vendégsereg korához és a nagyságához alkalmazkodva.

 

A program időtartama: 3-4 óra

 

Mi mennyibe kerül?

Aktuális árlista a lebonyolítás feltételei szerint.

 

Gazdasszony vagy gazda díja:

21.000 Ft - 1 moderátorral, 15 gyermekig

26.000 Ft - 2 vezetővel, 15 fő felett

A moderátor az érkezéstől a távozásig a szülinaposokkal van, koordinálja ittlétüket és foglalkozásvezetőként is részt vesz a programban.

 

Múzeumpedagógiai foglalkozás díja: 2.300 Ft/ fő  

 

A Skanzen Kártya tulajdonosok gyermekeinek szervezett zsúr költségeiből 10% kedvezményt adunk! 

 

A köszöntéshez (időjárás és igény függvényében) helyiséget a Csilléry Klára Oktatóközpontban vagy az egyik paraszt ház szobájában biztosítunk a szükséges asztalokkal, terítőkkel és ülőalkalmatosságokkal.

 

Belépés: A megrendelő szülőknek, vendég gyerekeknek a belépés ingyenes.

A vendég gyerekeket hozó szülőknek csupán 1000 Ft / fő szülői partnerjegyárat kell fizetniük.

 

Közlekedés a Skanzenen belül

- lehetőség van Skanzen Roller, Skanzen Bicikli bérlésére is (gyerekméretben, vagy gyereküléssel / szállítókosárral) vagy kis húzós kocsi bérlésére is (kistestvér vagy csomagok szállítására).

 

További kérdésekkel, észrevételekkel, egyedi ajánlat kéréssel keresse kolléganőnket az alábbi elérhetőségeken:

 

KAPCSOLAT

Hegedűs Katalin

hegedus.katalin@skanzen.hu

Hétfőtől péntekig, 9:00 és 16:00 között elérhető a következő telefonszámon:

+36 30 655 2536

szülinap születésnap gyerekszülinap gyerekszületésnap gyerek szülinap szülinapi zsúr születésnap a Skanzenben egyedi szülinap


Kapcsolódó cikkek
Tanulás

ÚJ! Faműves tábor 2022

Faműves nyári tábor - először a Skanzen történetében! Várjuk a fát és az alkotást kedvelő felnőtteket és nagyobbacska gyerekeket! Ismerkedjünk meg a fával közösen, és...
Látogatás

A test határai

2020-ban Határtalan Skanzen címmel tematikus évet rendeztünk, amely sok szempontból járta körbe a határ kérdését. Idén tovább bővítettük a témakört, és új időszaki...
Látogatás

Felhők között

Az Ünnepi Könyvhétre érkezett meg a Skanzen legújabb kiadványa, Weinstock Ernő első világháborós fotóalbumát bemutató Felhők között című könyv.