IKSZ - Iskolai Közösségi Szolgálat

A Skanzenben nagyon szerteágazó múzeumi tevékenység folyik. Ismerd meg közelebbről a múzeum azon területét, amely a legjobban érdekel!
Szerző: Skanzen 2019. február 22.

 skanzen_eletkep.jpg

 

Vegyél részt Te is díjnyertes önkéntesprogramunkban!

 

Önkéntesprogramunk 2019-ben a 'Segítő diák' pályázaton fogadó szervezet kategóriában I. helyezett lett. A díjat az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejleszt Intézetétől vehettük át. Bemutatkozó anyagunkat itt megnézheted >>

 

Mit kell tudnotok a Skanzenről?
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum, közismertebb nevén a Skanzen célja, hogy bemutassa a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében a 18. század közepétől a 20. század közepéig tartó időszakban. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a hagyományok mai ember számára felhasználható elemeire és ezeket praktikus ismeretekkel és élményekkel gazdagítva, szórakoztatva tanítjuk látogatóinknak a történeti hitelesség megsértése nélkül.

 

Kiket várunk?

Olyan középiskolások jelentkezését várjuk, akik nyitottak ezen értékek iránt, érdeklődnek a népi kultúra, népi építészet, néphagyományaink iránt, vagy csak hasznosan, szép környezetben és a friss levegőn szeretnék eltölteni közösségi szolgálatukat és szívesen vesznek részt a múzeumban zajló sokrétű munkában. Várjuk osztályok jelentkezését is, akik szívesen végeznének közösen iskolai közösségi szolgálatos feladatokat.

 

Milyen területeken teljesíthettek szolgálatot?

A Skanzenben mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot, látványosságot. Így van ez az önkéntes tevékenységekkel is. Itt számos lehetőség közül válogathattok, hogy mindenki megtalálhassa a számára legtesthezállóbb időtöltést.

 

iksz_onkentesseg_skanzen.jpg

 

Integrált tábor 

Az integrált táborban iskolai közösségi szolgálatos diákok és sérült fiatalok tevékenykednek együtt, mint egymást teljesen értékűen kiegészítő résztvevők. A program célja, hogy a fogyatékossággal élő gyerekekkel is megismertethessük a múzeum adta számtalan lehetőséget, élményt és az iksz-es diákok számára társadalmilag is kiemelkedően fontos lehetőset biztosítsunk az önkéntes munkára. Az egy hét alatt lehetőségük van a középiskolásoknak és a fogyatékossággal élő gyerekeknek, hogy kapcsolatot teremtsenek, megismerjék egymást, tanuljanak egymástól. Bővebben az Integrált Táborról >>

Időpontok

2022. június 20 - június 24. 8:30-12:30 között
Fontos: jelentkezni csak teljes hétre lehet!!
Táboronként 8 fő IKSZ-es diákot tudunk fogadni. 

Felkészülés: 

2022. június 16. csütörtök 11:00-13:00 VAGY
2022. június 17. péntek 11:00-13:00
A jelentkezők a fenti két napból választhatnak, nem kell mindkettőn részt venniük.

A táboron csak azok vehetnek részt, akik valamelyik felkészítő napon is jelen voltak.

 

Heted7 tábor 

A Skanzen minden évben szervez napközis nyári táborokat általános iskolás gyerekeknek, ahol tevékeny részesei lehetnek jellegzetes paraszti munkáknak, kézműves tevékenységeknek, mozgásos és dramatikus játékoknak. A középiskolás diákok megismerkedhetnek a táboroztatás rejtelmeivel és segítheti a táborvezetők munkáját.

 

Időpontok 2022-ben

o június 27.- július 1.
o július 4-8. (betelt)
o július 11-15. (betelt)
o július 18-22. (betelt)
o július 25-29.
o augusztus 1-5. (betelt)
o augusztus 8-12. (betelt)
o augusztus 15-19.(betelt)
o augusztus 22-26. (betelt)

 

Felkészítő nap:

2022. június 16. csütörtök 11:00-13:00 VAGY
2022. június 17. péntek 11:00-13:00
A jelentkezők a fenti két napból választhatnak, nem kell mindkettőn részt venniük.

A táboron csak azok vehetnek részt, akik valamelyik felkészítő napon is jelen voltak.

 

Bővebben a Heted7 táborokról >>

 

Jelentkezés módja

Lehetőség szerint egész hétre várjuk a jelentkezőket. Táboronként max. 3 fő IKSZ-es diákot tudunk fogadni. 

 

Szenior napok / Tölts el egy napot egy Nagyival vagy Papival:

  • A Skanzen szeretne nyitni a nyugdíjas, idősebb korosztály felé, speciális, rájuk szabott programkínálattal. Ezeken a napokon szeretnénk, ha középiskolás diákok és szenior korúak együtt fedeznék fel a Múzeumot, a diákok kísérőik lennének nagyszüleik korosztályának.
  • minden napra 8-10 ikszes diákot tudunk fogadni
  • időpontok: várhatóan a nyári hónapokban és októberben
  • felkészítő nap: várhatóan júniusban, az iskolai tanév után

 

Miért gyere a Skanzenbe IKSZ-re?

„Szerintem a Skanzen azért ideális helyszín a közösségi szolgálatos órák teljesítésére, mert itt mindezt szép, csendes környezetben, barátságos emberek között lehet megtenni. Az itt töltött időszak felért egy kis kikapcsolódással - úgy, hogy közben még hasznosnak is éreztem magam. Bebarangolhattam a múzeum egész területét, és a "kulisszák mögé", az ott dolgozok mindennapjaiba is bepillantást nyertem. Számomra nagyon jó emlék marad ez az időszak, mindenkinek bátran tudom ajánlani, akit nem riaszt vissza, hogy a buszok csak óránként járnak." (Sára 11. évf.)

„A Skanzen mindig  is egy szenzációs helynek számított, már csak a különleges hangulatát illetően is. Még jobban megszerettem. Hála sok kedves embernek, értékes időtöltés volt, mikor munka közben szünetet tartva tanulmányoztam az ott levő házakat, és egyéb épületeket. Sok olyan élménnyel gazdagodtam, amit máshol nem tudnék megkapni. Úgyhogy köszönöm, és remélem mihamarabb viszont láthatom a Skanzent.” (Bogi 10. évf.)

 

Gyűjteményi osztály munkájának segítése

Raktárrendezés:

A Skanzen műtárgy gyűjteménye több, mint 80 000 darabot számlál és ez a mennyiség folyamatosan nő. Önkénteseink a tárgyak elhelyezésében, átrendezésében segíthetik gyűjteménykezelő kollégáink munkáját.

 

Adatrögzítés:

A Skanzen Fotótára rengeteg képet tartalmaz, amelyek adatait hagyományos, papír alapú leltárkönyvekben rögzítettek. Iksz-es diákok segítségét várjuk, hogy ezek tartalma átkerüljön excell táblázatba. A feladathoz alapszintű informatikai tudás szükséges. 

  • hétfőtől péntekig 9:00-16:30-ig
  • létszám: maximum 2 fő/nap

Rendezvényeken és élő múzeumi helyszíneken való közreműködés

Skanzen rendezvényein különböző kézműves foglalkozásokra, programokra várjuk önkénteseinket.

- Időpontja: Ezeket a lehetőségeket emailben küldjük ki.

 

 

Tanyagazda munkájának segítése

A Nagykunsági állattartó tanyán élő magyar háziállataink körüli mindennapi teendőkben segíthetnek az önkéntesek. A feladat többnyire fizikai jellegű munka, mint az etetés, itatás illetve az istállók trágyázása és az ólak takarítása. Nagytestű állatainkhoz gyakorlatban jártas – de kistestű állatainkhoz gyakorlatlan önkénteseket is várunk.

Egyéb feladatok a tanyán: lószerszámok tisztítása, birkák legeltetése, kutyák tisztogatása, tanya udvar rendben tartása stb. Nagytestű állataink: hidegvérű ló, magyar tarka szarvasmarha, magyar szürke szarvasmarha, parlagi szamár. Kistestű állataink: racka juh, parlagi kecske, puli kutya, macska, nyúl, baromfi. A feladatokhoz eszközt tudunk adni, de munkaruhát nem.

  • hétfőtől vasárnapig 9:00-17:00-ig

 

Kerti munka

A Skanzen közel 60 hektáros területén mindig van kertészeti munka, a veteményes és díszkertek gondozásától a gyümölcsfák metszéséig, évszaktól függően. (szerszámokat biztosít a múzeum)

  • hétfőtől péntekig, előre egyeztetett időpontban

 

 

Hogyan lehet jelentkezni?

Jelentkezni az önkéntes jelentkezési lap kitöltésével lehet. 

Jelentkezés és bővebb információ:
Róna Ágnes

önkéntes-koordinátor

onkentes@skanzen.hu

vagy

Korányi Kitti

programszervező
06-30-379-7302

koranyi.kitti@skanzen.hu 

önkéntesség iskolai szolgálat iskolai közösségi szolgálat IKSZ


Kapcsolódó cikkek
A Skanzen

FaluFotó

Már elérhető a Magyar Nemzeti Levéltárral közösen lérehozott FaluFotó Adatbázis.
Tanulás

ÚJ! Faműves tábor 2022

Faműves nyári tábor - először a Skanzen történetében! Várjuk a fát és az alkotást kedvelő felnőtteket és nagyobbacska gyerekeket! Ismerkedjünk meg a fával közösen, és...
Látogatás

Felhők között

Az Ünnepi Könyvhétre érkezett meg a Skanzen legújabb kiadványa, Weinstock Ernő első világháborós fotóalbumát bemutató Felhők között című könyv.