Skanzen Recepttár

Szeretne ötletet meríteni a hétköznapok és az ünnepnapok ételeihez? Használja a Skanzen Recepttárát, melyben magyar tájak hagyományos ízeit találja.
Szerző: 2014. december 23.

Úton-útfélen akad, ami hasznosítható, valami ennivaló. De mégis, melyik növény miért fontos, mit lehet belőle készíteni, és hogyan? Ez már fogós kérdés. A hagyományos, népi tapasztalatokra alapozva segítünk bővítheti ezzel kapcsolatos ismereteit.
A Skanzen tudás nem csak építészetben, lakáskultúrában nyújt hasznos tanácsokat, hanem a háztartásban is. Jól bevált receptek kerülnek újra elő, melyek természetes és olcsó alapanyagokat felhasználva kínálnak napról-napra a tányérba, esetleg pohárba valót a család számára.
Recepttárunk sorra veszi a magyar konyha gyümölcseit, zöldségeit, fűszernövényeit, melyekhez rövid ismertető és egy-egy felhasználási javaslat is társul.
Csak tessék szemezgetni!

Receptek
Alma - almásmártás, almagombóc
Aszalás - bagolytüdő-leves (aszaltalma-leves), aszaltszilva-leves
Aszalványleves
Cékla - céklasaláták télre
Citromfű - stresszoldó tea, citromfűszörp
Citromos kolbász
Cseresznye - cseresznyelekvár, bodzavirágos cseresznyelekvár
Cseresznyelekvár
Csörögefánk
Fánk - rózsafánk
Folyékony szappan
Gyömbéres sütemény Purimra
Kajszibarack - kaszibarackbefőtt, kajszibaracklekvár

Káposztás prósza
Kokonya
Körömvirág - kenőcs, krém
Krumpli laska leves
Krumplis mácsik
Kukoricamálé  
Laska leves
Lecske bab leves
Lekvár - bazsalikomos körtelekvár, fahéjas almalekvár
Levesbetétek - tyúkfültészta, lúdgégetészta (csigatészta)

Linzer
Maceszgombóc leves
Margit néni bodzaszörpje
Margit néni citromfű/menta szörpje
Margit néni hárs szörpje
Margit néni levendula szörpje
Mákos guba

Meggyszörp
Menta - mentás almadzsem, mentaszörp
Nagy csalán - főzelék
Palacsinta
Paprikás "kácsi"
Paprikás krumpli
Paradicsom - paradicsomfőzés, paradicsommártás
Paradicsomleves
Paradicsomos krumplileves
Pászka

Perec - perec, öntött perec
Pongyola pitypang (gyermekláncfű) - hamis méz
Pozsonyi kifli
Prósza - aludttejes búzaprósza (vasi-zalai és somogyi)
Puliszka
Rebarbara - almás rebarbaradzsem, rebarbaraszörp
Sárgarépa - sárgarépa főzelék, sárgarépás rétes
Sólet
Szilva - szilvadzsem, dincölt-szilva
Szilvalekváros papucs
Szirup
Tárkonyos bárányleves
Tócsni
Töpörtyűs pogácsa
Vadgesztenyés folyékony szappan
Zöldségleves hagymás rátessel
Zsidó tojás

receptek recept hagyományos receptek népi ételek ünnepi receptek


Kapcsolódó cikkek
Látogatás

Élő Történelem

A Skanzen idei szezonjának egyik fő látványosságával, az Élő Történelemmel invitálja a látogatókat a múzeumba a nyári szezonban.
Látogatás

Skanzen 50 kiállítás

Skanzen 50 címmel nyílt kiállítás a Skanzen Galériában. A rendhagyó múzeumtörténeti kiállítás a Szabadtéri Néprajzi Múzeum 50 éves múltját, jelenét és jövőjét villantja fel.